Απόλυτα επιτυχής η πεζοπορία Παστίδας έως την αρχαιολογική θέση της “ΔΩΡΙΚΗΣ ΚΡΗΝΗΣ”

πεζοπορία Παστίδα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

   Ξεπέρασε κάθε προσδοκία συμμετοχής, δημοτών-πολιτών, η Πεζοπορία από τον οικισμό Παστίδας έως την αρχαιολογική θέση της «Δωρικής Κρήνης» στους πρόποδες του λόφου Φιλερήμου, που διοργανώθηκε και υλοποιήθηκε από το Τμήμα Αθλητισμού & Νέας Γενιάς, της Δ/νσης Παιδείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Ρόδου, την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018, με τη σημαντικότατη συνεργασία της Δημοτικής Κοινότητας Παστίδας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Παστίδας, την αρωγή του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδ/σου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, αλλά και με την υποστήριξη της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου, επιχειρήσεων της περιοχής, εθελοντών και αθλητικών και πολιτιστικών συλλογικοτήτων.

   Η εκκίνηση δόθηκε λίγο μετά τις 09:00 π.μ., από την θέση όπου βρίσκεται το Δημοτικό Κατάστημα Παστίδας, αφού έγινε μνεία για την πρόσφατη αδόκητη απώλεια της Βηθλεέμ  Χατζηκαλημέρη, χαρισματικής νέας, που συμμετείχε ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής, αλλά και στην Πεζοπορία Παστίδας το 2016.

   Την πεζοπορία συνόδευσαν για την απόλυτη ασφάλεια των συμμετεχόντων, όπως ευγενικά προσφέρονται σε όλες ανεξαιρέτως τις δράσεις μας, μέλη της Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ο.Α.Κ.),  και της Εθελοντικής Ομάδας Πρόληψης Καταστροφών (Ε.Ο.Π.Κ.) C.B. Δωδεκανήσου.

   Πολύ σημαντική αποδείχθηκε η εθελοντική συνεισφορά της ξεναγού, κας Τυραδέλη Μαρίας, η οποία με εμπεριστατωμένες αναφορές σχολίασε εκτενώς, θέματα που σχετίζονται με την αρχαιολογική θέση της «Δωρικής Κρήνης», αλλά και γενικότερα του αρχαιολογικού οικιστικού συμπλέγματος του λόφου Φιλερήμου, ενώ   ιδιαιτέρως χρήσιμα ήταν επίσης και τα σχετικά κείμενα, τα οποία παραχωρήθηκαν  από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, για τις ανάγκες της άρτιας αυτής ξενάγησης.

   Μετά το τέλος της πεζοπορικής διαδρομής ακολούθησε με εξαιρετική επιτυχία μουσικοχορευτικό απόγευμα, όπου παρέστη, ο Αντιδήμαρχος για θέματα Πολιτισμού – Αθλητισμού & Μεσαιωνικής Πόλης, κ. Χατζηιωάννου Ελευθέριος. Στην συνολική δράση συμμετείχε επίσης σημαντικός αριθμός φοιτητών του Προγράμματος Erasmus του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

   Το μουσικοχορευτικό απόγευμα με την συνδρομή, τετραμελούς ορχήστρας, άνοιξαν οι όμορφες παρουσίες του χορευτικού παραδοσιακού συγκροτήματος Παστίδας (Δημητρακόπουλος Δημήτρης,  Αναστασιάδη Λίτσα,   Γιορδαμνή  Μαρίκα, Γεωργαρά  Σοφία, Γιακουμάρου  Βούλα, Γιακουμάρου  Χρυσή, Κανταρζή   Τζεϊλά, Χατζηκυριαζή  Δέσποινα, Παπαοικονόμου  Μαρία, Διακάκη  Γαβριέλα, Τρεντίδη  Μαρία, Αργυρίου Γεωργία, Χρυσοχού   Μαρία, Μπαριανού  Ειρήνη), υπό τις οδηγίες της χοροδιδασκάλου κας Αικατερίνης Κυπραίου.

   Προσφέρθηκαν δωρεάν τοπικά εδέσματα και ποτά, με την αρωγή των ακούραστων μελών του Συλλόγου Γυναικών Παστίδας, αλλά και πολλών άλλων εθελοντών από την Δημοτική Κοινότητα. Επίσης, παράλληλα, το πρόσφατα ανακαινισθέν «Παραδοσιακό-Λαογραφικό Σπίτι Παστίδας», στο κέντρο του χωριού ήταν ανοικτό και δέχθηκε πλήθος επισκεπτών από τους συμμετέχοντες.

   Ευχαριστούμε, ιδιαιτέρως, όλους τους προαναφερθέντες αλλά και τις επιχειρήσεις, τους συλλόγους και τους ιδιώτες που προσέφεραν ποτά – τρόφιμα – και τον απαραίτητο εξοπλισμό για να γίνει πράξη το μουσικοχορευτικό αυτό απόγευμα: «Απλώς», «Μελισσοκομική Δωδεκανήσου», «Αρτοποιείο Τσάπης Βασίλειος», «Παραδοσιακό Μανάβικο Σκόνης», «Φρουταγορά Καραγιάννη», «Ασπράκης Απόστολος», «Super Market Παπαγεωργίου Γεώργιος», «Super Market Πάττας Σάββας», «Γιμούκης Κων/νος», «Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης», «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», «Καφέ “Ομόνοια” Σμαραγδιός Μιχαήλ», «Ορφανού Τσαμπίκα», «Οβελιστήριο “Μαρία”», «Εστιατόριο “Σκαλάκια”», «Super Market “Τσισιμήρη”», «Κρεοπωλείο Κράτσης Σταύρος», «Κρεοπωλείο Κουφός Μιχαήλ», «Κρεοπωλείο Μάτσης Γεώργιος», «Πάττας Ιωάννης – Νικόλαος», «Κούλαρος Στέργος “Γουρουνάκια”», «Εστιατόριο “Πλατεία”», «Εστιατόριο “Γέφυρα”», «COFFEEPLUS», «ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. “Αλεκτρώνα”», «Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Νικολάου», «Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας “Καμάρι”». Την δράση υποστήριξαν επίσης: «Βιβλιοπωλείο “Χάρτινος Κόσμος”», «Καραϊσκος-Χαλβάδες», «Καφέ “Near”», «Χωματουργικά – Παπαδάκης / Χατζηκάλφας», «Χωματουργικά – Νικηταράς Θωμάς», «Ζαχαροπλαστείο “Μέλα-Καραμέλα”», «Ζαχαροπλαστείο “Serano”», «Φροντιστήριο “Euro Exelixis”», «Ασφάλειες – Μπιλιάς Μιχαήλ», «Ξενοδοχείο “Garden” – Τριανταφύλλου», «Ψητοπωλείο “Λίγο Απ’ Όλα”», «Περίπτερο – Καλλιγάς  Χρήστος».

   Η συνολική δράση υποστηρίχθηκε επίσης σθεναρά, από την καθ’ ύλην αρμόδια Αντιδημαρχία Πολιτισμού – Αθλητισμού, από την Δ/νση Τροχαίου Υλικού και Μηχανημάτων Δήμου Ρόδου, αλλά και τις συναρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου μας.

   Η αφίσα και το έντυπο υλικό για την προώθηση της δραστηριότητας ήταν χορηγία του Τυπογραφείου – Γραφικές Τέχνες, Νίκου Χατζηκαλημέρη, ενώ το «Ραδιόφωνο Λυχνάρι» ήταν ο ραδιοφωνικός χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης και η επίσημη Ιστοσελίδα του Rodos Events ο διαδικτυακός χορηγός προβολής της.

   Τέλος ευχαριστούμε τους φύλακες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου (κ.κ. Τσιριγωτάκη, Μοσχόβα, Λουϊζίδη) τον οδηγό του Δήμου μας κ. Παπανικόλα Γεώργιο για ην ασφαλή μετακίνηση των δημοτών-πολιτών, αλλά και τον πεζοπόρο κ. Κώστα  Ασλανίδη και το μέλος της Ε.Ο.Π.Κ. Cb. Δωδ/σου, κα. Γεωργά Ειρήνη για την ευγενική παραχώρηση του πλούσιου φωτογραφικού υλικού τους.

 

ΤΜΗΜΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ & ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ

Δ/ΝΣΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ