Απόσπασμα από ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα για την Αιγιαλίτιδα Ζώνη

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στη χτεσινή ομιλία του στη συγκέντρωση ενάντια στις βάσεις των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, έξω από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αναφέρθηκε στο ζήτημα της αιγιαλίτιδας ζώνης. Σας αποστέλλουμε το σχετικό απόσπασμα της ομιλίας:

            “Η κυβέρνηση, υπηρετώντας τα σχέδια της εγχώριας αστικής τάξης, έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί εφησυχάζει το λαό, πότε με τις δήθεν “στρατηγικές σχέσεις” της χώρας με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, που δήθεν αποτελούν “ασπίδα” και πότε εφευρίσκοντας προσχήματα περί καλυτέρευσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αν και μέρα παρά μέρα διαψεύδεται από τις διαρκείς απειλές Ερντογάν για τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αλλά και της Κύπρου.

            Και μιας και μιλάμε για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας θέλουμε να σημειώσουμε τα εξής: Το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί εδώ και καιρό για το θέμα της αιγιαλίτιδας ζώνης και της ΑΟΖ, στη βάση της εφαρμογής του δικαίου της θάλασσας, που προβλέπει το δικαίωμα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια. Κι αυτό ισχύει και για την Ελλάδα.

            Μας κάνει εντύπωση, όμως, ότι τέτοια σοβαρά θέματα τίθενται με επικοινωνιακό τρόπο, στο πόδι, κατά τη διάρκεια μιας υπουργικής παράδοσης- παραλαβής.

            Τα θέματα αυτά που έχουν διεθνείς διαστάσεις κι έχουν βρεθεί στο επίκεντρο απειλών και αντιπαραθέσεων, απαιτούν μεγάλη προσοχή, πορεία απεμπλοκής από τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών, που αξιοποιούν αυτά τα ζητήματα, ανάλογα με το τι εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους κάθε φορά.

            Σε κάθε περίπτωση ο λαός μας δεν πρέπει να εφησυχάζει, γιατί η πολιτική της κυβέρνησης που υπηρετεί αυτούς τους σχεδιασμούς και είναι σήμερα όμηρος των αμερικανοΝΑΤΟϊκών συμφερόντων, βάζει τη χώρα σε περιπέτειες και δεν μπορεί να εγγυηθεί τα κυριαρχικά δικαιώματα.”

 ΑΘΗΝΑ 24/10/2018                                 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ