Ποιοι πήραν αποφάσεις για την απεργία και γιατί όχι “όλοι μαζί”…
Η παρακάτω ανακοίνωση της ΑΣΕ έρχεται ως συνέχεια – απάντηση, σε καλόβουλες και μη, απορίες και αμφισβητήσεις στην ΓΣ της ΕΛΜΕ Θήρας, σχετικά με τον αριθμό των Ομοσπονδιών, Εργατικών κέντρων και σωματείων που πήραν αποφάσεις για την απεργία στις 8 Νοέμβρη, αλλά και σχετικά με το “γιατί ρε παιδί μου να μην είμαστε όλοι μαζί με μια κοινή εισήγηση αφού πάνω κάτω όλοι τα ίδια θέλουμε;”
“Γενική απεργία στις 8 Νοέμβρη, κόντρα στο κλίμα άπνοιας, της σιγής νεκροταφείου, κάθε αγωνιστικής κινητοποίησης που θέλει να επιβάλλει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, λέγοντας σταθερά πως δεν συντρέχουν λόγοι για απεργιακή απάντηση, είχαν αποφασίσει εδώ και πάνω από ένα μήνα οι παρακάτω Ομοσπονδίες, Εργατικά κέντρα, Συνδικάτα και Σωματεία.
Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ απέρριψε την πρόταση της ΔΑΣ για κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης στις 8 Νοέμβρη. Την ώρα που η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή ενός από τους χειρότερους μνημονιακούς νόμους, του νόμου Βούτση-Αχτσιόγλου, καταδικάζοντας τους μισθούς στα τάρταρα, προσαρμόζοντάς τους στα σκαμπανεβάσματα της οικονομίας και των αναγκών του κεφαλαίου και απαξιώνοντας το ρόλο των συνδικάτων στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, η ΓΣΕΕ παίζει το παιχνίδι της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Κάνει σήμα στους εργαζόμενους να μην αντιδράσουν, να βάλουν την ουρά στα σκέλια, να αφεθούν έρμαια στην προσπάθεια καλλιέργειας νέων αυταπατών για τη μεταμνημονιακή εποχή.
Είναι η ίδια ΓΣΕΕ που κράτησε υπονομευτική στάση και στη ψήφιση του νόμου για το χτύπημα της απεργίας, που υπέγραφε κοινές δηλώσεις με τους εργοδοτικούς φορείς για την ανάγκη να θωρακιστεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, που υπέγραφε την Εθνική Γενική ΣΣΕ μαζί με τον ΣΕΒ νομιμοποιώντας τον κατώτερο μισθό πείνας. Είναι ο Πρόεδρός της που διατύπωσε το “ποιος εργοδότης θα δώσει 751 ευρώ;” ή “η απεργία έφαγε τα ψωμιά της” και ότι ” μια καπιταλιστική οικονομία μπορεί να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά όταν κεφάλαιο και εργασία μοιράζονται ίσα μερίδια διαπραγμάτευσης κι όχι όταν υπάρχει ταξική πόλωση και σύγκρουση”… Έτσι και τώρα αφού απέρριψαν την κήρυξη απεργίας δήλωσαν ότι κάποτε “θα εξετάσουν τρόπους αντίδρασης”
Η ΑΔΕΔΥ που είχε κρατήσει την ίδια στάση με τη ΓΣΕΕ στο νόμο για το χτύπημα της απεργίας απέρριψε την ίδια πρόταση για την οποία υπήρχαν ήδη οι αποφάσεις των Ομοσπονδιών, Εργατικών κέντρων και σωματείων και αποφάσισε απεργία στις 14 Νοέμβρη, υπονομεύοντας και με αυτόν τον τρόπο την προσπάθεια να δοθεί ενιαία απάντηση από τους μισθωτούς ιδιωτικού και δημοσίου τομέα στην αντεργατική πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου.
Το ερώτημα λοιπόν «γιατί δεν υπάρχει ενιαίο κοινό μέτωπο ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές; Γιατί να μην κατεβαίνει μια ενιαία κοινή εισήγηση από το ΔΣ της ΟΛΜΕ;» καλύτερα να το απευθύνετε στις ηγεσίες της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΟΛΜΕ… Αλλά το ερώτημα είναι μάλλον ρητορικό.
Ας το ξεκαθαρίσουμε: κοινό μέτωπο με τις δυνάμεις που καλλιεργούν πότε τις αυταπάτες (εναλλαγή κυβέρνησης, σκληρή διαπραγμάτευση, μεταμνημονιακή εποχή), πότε την απογοήτευση, πότε την αναμονή και τον εφησυχασμό δεν πρόκειται να κάνουμε… Αντίθετα όμως όχι μόνο είμαστε ανοιχτοί αλλά είναι και προτεραιότητά μας το κοινό μέτωπο όλων των εργαζομένων ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές, σε σύγκρουση και ρήξη με την κυβέρνηση, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, το κεφάλαιο και τις συμμαχίες του στοχεύοντας την πραγματική αίτια της υποβάθμισης των ζωών μας, που δεν είναι άλλη από το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε.
Σε αυτά τα πλαίσια το ΠΑΜΕ λαμβάνοντας υπόψη του τη χθεσινοβραδινή απόφαση (19/10) για απεργία που πήρε η πλειοψηφία του ΔΣ – μετά από την καθοριστική και αποφασιστική παρέμβαση της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ) – στο μεγαλύτερο Εργατικό Κέντρο της χώρας (ΕΚΑ), καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να προχωρήσουν ενιαία σε αποφάσεις για απεργία στις 14 Νοέμβρη.
Αποφάσεις Ομοσπονδιών
- Η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας.
- Η ΟμοσπονδίαΕργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ)
- Η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου.
- Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ),
- Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών,
- Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας
- Η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας
- Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Γάλα – Τρόφιμα – Ποτά.
Απεργιακές αποφάσεις από Εργατικά Κέντρα
- Εργατικού Κέντρου Λάρισας.
- Εργατικό Κέντρο Λευκάδας – Βόνιτσας.
- Εργατικό Κέντρο Λαμίας.
- Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου,
- Εργατικού Κέντρου Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής
- Εργατικά Κέντρα Ιωαννίνων,
- Άρτας
- Θεσπρωτίας.
- Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά
- η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου.
- Εργατικό Κέντρο Αγρινίου,
- Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ζακύνθου,
- Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς και Ιθάκης.
- Εργατικό Κέντρο Νάουσας,
- τοΕργατικό Κέντρο Πάτρας.
Αποφάσεις από Σωματεία και Συνδικάτα
Συνδικάτο Τύπου – Χάρτου, Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το ΣΕΤΗΠ, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, τo Σωματείo Εργαζομένων στη «Vodafone» – «360 Connect» και λοιπές θυγατρικές, το Επιχειρησιακό Σωματείο στη «Cyta Hellas», το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης και το Σωματείο Εργαζόμενων Δήμου Αμαρουσίου, το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού, το ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού και Ξενοδοχείων Ν. Αττικής, το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης, το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες Ιδρύματα Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), το Συνδικάτο Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών Ν. Τρικάλων.
Το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών κατεργασίας Ξύλου Ν. Αττικής, το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Ν. Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Πετρούπολης, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αγ. Αναργύρων – Καματερού, η Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, το Συνδικάτο Φαρμάκου Καλλυντικού Ν. Αττικής Πειραιά και Νήσων, το Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων Ποτών Αττικής, το Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων Ποτών Ν. Ηρακλείου, το Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων Ποτών Λάρισας, το Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων Ποτών Ημαθίας – Πέλλας, το Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων Ποτών Κ. Μακεδονίας, το Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων Ποτών Άρτας – Πρέβεζας, το Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων Ποτών Αχαΐας, το Σωματείο Εργαζομένων TASTY.
Η Πανελλαδική Ένωση Ελαιουργοσαπουνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων Ταχυδρομείων Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ), το Επιχειρησιακό Σωματείο Ξενοδοχείο Ζαφόλια, το Σωματείο Καθαριστριών Πειραιά, το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Νομού Αττικής «Βύρωνας», η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚΟ», το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος Ν. Αττικής, ο Σύλλογος Προσωπικού ΕΥΔΑΠ, το Σωματείο Οδηγών Φορτηγών Αττικής και Βοιωτίας, το Σωματείο Εργαζομένων FORTHNET – NETMED, το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Πειραιά, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών – Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης – Πιερίας – Χαλκιδικής, το Σωματείο Εργαζομένων Καζίνο Κέρκυρας.
Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Χαϊδαρίου, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Καισαριανής, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αγίας Παρασκευής, ο Σύλλογος εργαζομένων στους ΟΤΑ Α’ Βαθμού των Δήμων Νομού Πρέβεζας, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων ν. Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών Εύβοιας – Βοιωτίας, το Σωματείο Εργαζομένων στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων στον Τουρισμό – Επισιτισμό ν. Ζακύνθου.
Η Ένωση Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Συναφή Επαγγέλματα Ν. Αιτωλοακαρνανίας, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας, το Σωματείο Εργαζομένων Ξενοδοχείου STANLEY, το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΠΑΡΤΝΕΡ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε», το Σωματείο Εργαζομένων Ξενοδοχείου METROPOLITAN, το Σωματείο Εργαζομένων Ξενοδοχείου ROYAL OLYMPIC, το Σωματείο Εργαζομένων στο Ξενοδοχείο ATHENS MARRIOTT (ΠΡΩΗΝ METROPOLITAN), το Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο, η Γενική Συνέλευση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών.”