Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ στη Ρόδο

43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ στη Ρόδο

Οι εκδηλώσεις του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στη Ρόδο, το Σάββατο, στέλνοντας μήνυμα αντίστασης και αγώνα στην εργατική τάξη και τα παιδιά της: «Το μέλλον δεν θάρθει από μονάχο του…αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς» (Μαγιακόφσκι)

Στο  αίθριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, πλήθος κόσμου παρακολούθησε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, περιηγήθηκε στην έκθεση για τα 100 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση, στην έκθεση βιβλίου, ενώ τα παιδιά έπαιξαν και διασκέδασαν στον ειδικά διαμορφωμένο παιδότοπο.

Με μουσικό αφιέρωμα για τον πόλεμο,τη προσφυγιά και τη μετανάστευση, ξεκίνησε η εκδήλωση και ακολούθησε η ομιλία του Παναγιώτη Μεντρέκα , μέλους της Γραμματείας της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

Στην ομιλία του στάθηκε κυρίως στις πολιτικές εξελίξεις σήμερα κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην πολυδιαφημιζόμενη  «δίκαιη ανάπτυξη» που προπαγανδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά που στη πραγματικότητα αποτελεί τον μανδύα για τα χειρότερα που έρχονται για το λαό. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η εργατική τάξη και ο λαός της Ρόδου ζει στο πετσί του τι σημαίνει ανάπτυξη, έχει πείρα, ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, στο αεροδρόμιο. Το συμφέρον που έχουν οι εργαζόμενοι είναι να ακούσουν, αλλά και να παλέψουν με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ για το δίκιο και την προοπτική τους.

Ο Π. Μεντρέκας , αναφερόμενος ιδιαίτερα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή, την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, τόνισε την ανάγκη οι λαοί της περιοχής να μην την πατήσουν στο όνομα του εθνικού συμφέροντος για να τσακώνονται για ξένα συμφέροντα. Οι λαοί, σημείωσε, όχι μόνο δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα, αλλά αντίθετα έχουν κοινό συμφέρον:την κοινή πάλη απέναντι στον ίδιο αντίπαλο, τον καπιταλισμό την αστική τάξη κάθε χώρας. Κάλεσε σε επαγρύπνηση τους εργαζόμενους σχετικά με τις εξελίξεις και τις αντιθέσεις των ιμπεριαλιστικών κρατών στη περιοχή μας, όπως και να δυναμώσουν την πάλη τους για έξοδο της χώρας μας από το ΝΑΤΟ.

Επίσης ο Π. Μεντρέκας κάλεσε τη νεολαία να γνωρίσει την αλήθεια για την ΕΣΣΔ, τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού, αλλά και γιατί πρέπει να στρατευθούν σε αυτή την προοπτική σήμερα η νεολαία του τόπου. «Τα συμπεράσματα από τον Κόκκινο Οκτώβρη είναι σήμερα οδηγός για να τα καταφέρουμε στον όμορφο αγώνα για το σοσιαλισμό, την ανώτερου τύπου κοινωνία».

Η εκδήλωση έκλεισε με ρεμπέτικο λαϊκό γλέντι.

Οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση και την πρώτη απόπειρα της ανθρωπότητας να καταργήσει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα από τις οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.