Δωρεάν εστίες για όλους τους φοιτητές, ζητά η Πανσπουδαστική

Πανεπιστήμιο Αιγαίου

 

Οι εκλεγμένοι με την Πανσπουδαστική στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, καλούν τους φοιτητές  να αγωνιστούν για να δοθεί λύση στο σοβαρό πρόβλημα της φοιτητικής εστίας των σπουδαστών, να μην κλείσει κανένα δωμάτιο που ήταν στην διάθεση του πανεπιστημίου μέχρι τώρα.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται:

ΔΩΡΕΑΝ ΕΣΤΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

“Με την επιστροφή από το καλοκαίρι οι φοιτητές των τμημάτων του Πανεπιστημίου της Ρόδου ερχόμαστε αντιμέτωποι με την απαράδεκτη κατάσταση στη φοιτητική μέριμνα. Μετά την αναγκαστική εκδίωξη από τα δωμάτια μας ” για να πάει καλά ο Τουρισμός” το καλοκαίρι , είμαστε ξανά με τις βαλίτσες στο χέρι…

Συγκεκριμένα με την έναρξη της εξεταστικής περιόδου οι εστιακοί φοιτητές σαν να μην μας έφταναν όλα τα προβλήματα (τα ραβασάκια-πλειστηριασμοί , ο ΕΝΦΙΑ,) από την ” δίκαιη πολιτική ανάπτυξης ” της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την πολιτικής εξυπηρέτησης του μεγάλου κεφαλαίου,  έχουμε να αντιμετωπίσουμε  και την παραπέρα δραματική  συρρίκνωση των δωματίων για φοιτητική στέγη, και το άγχος μας για ένα πτυχίο δεν έχουν τελειωμό.

Κατακαλόκαιρο  και με ευθύνη  του Κράτους και της Πρυτανείας κόβουν και άλλο τα δωμάτια που ενοικιάζονται σε καταλύματα- Ξενοδοχεία της Πόλης κάθε χρόνο.

Στο διαγωνισμό  δεν μπήκαν ολόκληρο το  NEW YORK και ένας όροφος από το  ISKAS) με αποτέλεσμα την νέα ακαδημαϊκή χρονιά να μειωθεί ακόμα περισσότερο η δυνατότητα να έχουμε δωμάτιο για να σπουδάσουμε. Η απάντηση που δόθηκε στην αντιπροσωπία του ΜΑΣ είναι ότι μπορεί να υπάρξει λύση στο πρόβλημα αυτό με βάση την νομοθεσία, μια λύση όμως που ακόμα μέχρι και σήμερα δεν έχει δοθεί, αλλά ακόμα κι αν δοθεί δε λύνει το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στην στέγαση των φοιτητών. Δεν πρέπει να περιμένουμε λύση απ’ αυτούς που δημιουργούν το πρόβλημα!

Για την συγκεκριμένη κατάσταση ευθύνεται το κράτος – η κυβέρνηση –η πρυτανική αρχή που υλοποιεί την κατεύθυνση για περικοπές των δαπανών για την φοιτητική μέριμνα, έχει οδηγό το να πληρώνουμε ένα σκασμό λεφτά για να σπουδάσουμε, αφήνει στο έλεος ακόμη περισσότερους φοιτητές.

Κανείς δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια στην πραγματικότητα  που λέει ότι μόνο 15% των φοιτητών περνούν τα κριτήρια  και το 85% μένει απ’ έξω με το πρόσχημα της μη τήρησης των ορών και προϋποθέσεων που θέτουν οι Πρυτανικές αρχές με το γνωστό σε όλη την Ελλάδα ποιος είναι ο φτωχότερος λες και δεν έχουμε όλοι οι φοιτητές δικαίωμα στην δωρεάν στέγαση χωρίς προαπαιτούμενα.

Την ίδια ώρα Δεκάδες φοιτητές εγκαταλείπουν τις σπουδές τους αφού δεν έχουν που να μείνουν, εκατοντάδες  φοιτητές  να δουλεύουν για να πληρώνουν πανάκριβα ενοίκια για να μπορούν να σπουδάσουν.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οι εστιακοί και οι υπόλοιποι φοιτητές έχουμε επιλογή μόνο να παλέψουμε διεκδικώντας εδώ και τώρα λύση , μην επιτρέποντας να περάσει το συγκεκριμένο μέτρο.

Οι φοιτητές δεν έχουν άλλο δρόμο από το να βάλουν φραγμό σε αυτή την κατάσταση.

Κανένας να μην επιτρέψει να παίξουν με τη ζωή και το μέλλον μας.

Απαιτούμε:

  • Εδώ και τώρα να δοθεί λύση. Να μην κλείσει κανένα από αυτά τα δωμάτια που ήταν στην διάθεση του πανεπιστημίου μέχρι τώρα. Κανένας εστιακός μην παραδώσει το δωμάτιο του. Να ενοικιαστούν δωμάτια για όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν όπως και στους πρωτοετείς φοιτητές.
  • Η πρυτανεία, το κράτος και όλοι οι αρμόδιοι φορείς να δώσουν μόνιμη λύση για όλους τους φοιτητές με την ανέγερση νέων σύγχρονων φοιτητικών εστιών που να καλύπτει όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν.
  • Μέχρι τότε δημόσια κτίρια και άλλοι χώροι να δοθούν ώστε να στεγαστούν οι φοιτητές.
  • Να δοθεί επίδομα ενοικίου σε όλους τους φοιτητές που δεν τους παρέχεται δωμάτιο.

Καλούμε όλους τους φοιτητές να παλέψουν για την δωρεάν στέγαση , είναι δικαίωμά μας και δεν το παζαρεύουμε!

Όλοι οι φοιτητές εστιακοί και μη, πρωτοετείς  και επί πτυχίω, να ενώσουμε τον αγώνα μας για να μην περάσει το σχέδιο για παραπέρα μείωση των δαπανών στην δωρεάν στέγαση και συνολικά την φοιτητική μέριμνα.

Τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για δημόσιες και δωρεάν σπουδές στην Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση.”

Οι εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας