Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ , για τον αποκλεισμό της Καλύμνου, εξαιτίας και των περικοπών στα αεροπορικά δρομολόγια .
Αναλυτικά η Ερώτηση αναφέρει:
Στις 6 Μαΐου δόθηκε για δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Υποδομών μέσω της ΥΠΑ, το προσχέδιο για την αεροπορική σύνδεση της χώρας.
Σχετικά με το νησί της Καλύμνου προβλέπεται μείωση των αεροπορικών γραμμών κατά 44%, δηλαδή από 451 πτήσεις που πραγματοποιούταν σε ετήσια βάση (Αθήνα-Κάλυμνος και Κάλυμνος-Αθήνα), μειώνονται σε 252.
Συγκεκριμένα με βάση το προσχέδιο του Υπουργείου προβλέπονται:
- Για τη «χαμηλή» περίοδο, το διάστημα από Νοέμβριο έως Μάρτιο, 3 πτήσεις εβδομαδιαία (6 δρομολόγια)
- Για τη «μέση» περίοδο, Απρίλιος, Μάιος και Οκτώβριος, 5 πτήσεις εβδομαδιαία (10 δρομολόγια)
- Για την «υψηλή» περίοδο, διάστημα από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο, 7 πτήσεις εβδομαδιαία (14 δρομολόγια)
Μια τέτοια εξέλιξη θα επιβαρύνει την ήδη ελλιπή σύνδεση του νησιού, που ενώ αριθμεί πλέον 16,000 κατοίκους σε όλη τη διάρκεια του έτους, συνδέεται ακτοπλοϊκώς με Πειραιά με μόλις 3 δρομολόγια κάθε εβδομάδα.
Επιπλέον υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο, κύρια την περίοδο από τα μέσα του φθινοπώρου μέχρι και τα μέσα της άνοιξης, αρκετά δρομολόγια να μην εκτελούνται λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών.
Ο σχεδιασμός αυτός έχει προκαλέσει την αντίδραση των κατοίκων του νησιού, ενώ επιπλέον το Δημοτικό Συμβούλιο Καλύμνου έχει πάρει ομόφωνη απόφαση με την οποία ζητά να παραμείνει ο αριθμός των υφιστάμενων δρομολογίων ως έχει.
Συγχρόνως, η περικοπή των αεροπορικών συνδέσεων πλήττει καίρια και τους στρατευμένους νέους των λαϊκών στρωμάτων που βρίσκονται στο στρατόπεδο της Καλύμνου.
Ουσιαστικά, το νησί της Καλύμνου τίθεται σε αεροπορικό αποκλεισμό.
Η πολιτική αυτή δεν είναι τυχαία. Είναι άμεσο αποτέλεσμα της απελευθέρωσης των αερομεταφορών. Η αντιμετώπιση της αερομεταφοράς ως εμπόρευμα, παρά το γεγονός πως η συχνή και απρόσκοπτη σύνδεση της Καλύμνου με την Αθήνα και άλλες περιοχές της χώρας αποτελεί επιτακτική λαϊκή ανάγκη, στις σύγχρονες συνθήκες., οδηγεί σε αραίωση των δρομολογίων.
Αποδεικνύεται πως η πολιτική της ΕΕ για την απελευθέρωση των αερομεταφορών, δεν οδηγεί σε βελτίωση της σύνδεσης των απομακρυσμένων περιοχών και στην εξυπηρέτηση των κατοίκων. Αντίθετα, ο στόχος της, η εξασφάλιση πεδίων κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, σημαίνει επιδείνωση της κατάστασης τόσο για τους εργαζόμενους στον κλάδο, όσο και για τα λαϊκά στρώματα.
Αποδεικνύεται πως όλες οι αστικές κυβερνήσεις, δεν διστάζουν να θυσιάσουν τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα, παρά τα κούφια λόγια κυβερνητικών στελεχών για τάχα στήριξη των ακριτικών περιοχών της χώρας.
Στις σημερινές συνθήκες, η πυκνότητα των αεροπορικών συνδέσεων καθορίζεται με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίο και τις προοπτικές κερδοφορίας. Αποδεικνύεται πως όσο οι αερομεταφορές αποτελούν εμπόρευμα, όσο αξιοποιούνται και σχεδιάζονται με γνώμονα την κερδοφορία των ομίλων, τα λαϊκά στρώματα θα βιώνουν συνεχείς αρνητικές συνέπειες. Μοναδική διέξοδος είναι η οργάνωση της πάλης για τον ενιαίο, αποκλειστικά κρατικό, φορέα μεταφορών, ο οποίος, σε καθεστώς λαϊκής εξουσίας και με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, θα εγγυάται την συνδυασμένη κάλυψη του συνόλου των λαϊκών αναγκών για μεταφορές.
Μ βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβουν:
-Για άμεση απόσυρση του προσχεδίου αεροπορικής διασύνδεσης της χώρας που οδηγεί σε δραστική περικοπή των αεροπορικών δρομολογίων που απομονώνουν τους κατοίκους της Καλύμνου αλλά και των άλλων νησιών;
-Για την εξασφάλιση απρόσκοπτης, τακτικής, σταθερής και μόνιμης σύνδεση του νησιού όλο το χρόνο με συγκοινωνίες που να εξυπηρετούν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, με διεύρυνση των συνδέσεων και με τις βασικές πόλεις των Δωδεκανήσων;
-Για την ανατροπή της ευρωενωσιακής πολιτικής της απελευθέρωσης των αερομεταφορών;
Οι Βουλευτές
Σταύρος Τάσσος
Διαμάντω Μανωλάκου
Μανώλης Συντυχάκης