Η Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης και η Ομάδα Γυναικών Ρόδου της ΟΓΕ διοργανώνουν εκδήλωση με Θέμα: Η ζωή και το έργο του ζωγράφου και χαράκτη Βάλια Σεμερτζίδη

ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΗΣ

Η Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης και η Ομάδα Γυναικών Ρόδου της ΟΓΕ διοργανώνουν εκδήλωση με Θέμα: Η ζωή και το έργο του ζωγράφου και χαράκτη  Βάλια Σεμερτζίδη.

Η εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί την  Τετάρτη 25 Μαΐου 2016 – ώρες19.00 – 21.00, στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου – Νεστορίδειο Μέλαθρο,  Πλατεία Γαβριήλ Χαρίτου (Εκατό Χουρμαδιές).

Θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στα έργα του, που εκτίθενται και θα μιλήσουν η  εικαστικός Κάτια Παζούρου και η δικηγόρος Δήμητρα Κατσαρομήτσου.

 Ο ζωγράφος και χαράκτης Βάλιας (Βαλεντίνος) Σεμερτζίδης γεννήθηκε το 1911 στο Κρασνοντάρ του Καυκάσου από Έλληνα πατέρα και Ρωσίδα μητέρα. Η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1923. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1928 -1935). Πραγματοποίησε διάφορες εκθέσεις από το 1935 μέχρι το 1940. Συμμετείχε  στην Εθνική Αντίσταση. Ζωγράφισε σειρά συνθέσεων με θέμα την πείνα και τον αγώνα του λαού της Αθήνας («Στη σειρά για συσσίτιο», «Κοιτάζοντας μπροστά», «Σαλταδόρος», «Παιδιά της πείνας» κ.α.). Το 1944 ο Β. Σεμερτζίδης μαζί με τον εξαιρετικό φωτογράφο Σπύρο Μελετζή ανέβηκε στην Ευρυτανία και μετά στα Άγραφα. Εκεί, ανάμεσα στους αντάρτες του ΕΛΑΣ μέχρι το τέλος του πολέμου, ζωγράφισε σειρά έργων με θέμα τη ζωή και τους αγώνες του λαού. Χαρακτηριστικά είναι τα θέματα των έργων του: «Συνεδρίαση αυτοδιοίκησης», «Λαϊκό δικαστήριο», «Φλογέρα του τσοπάνη», «Διαδήλωση» κ.α.

Μετά τον πόλεμο εργάστηκε χαράζοντας ξύλο, λινόλεουμ και οξειδώνοντας τσίγκο και χαλκό. Δούλεψε πολυπρόσωπες ρεαλιστικές συνθέσεις με σκηνές από την καθημερινή ζωή  του αγρότη και του εργάτη. Από το 1964 και μετά έζησε και εργάστηκε στη Ρόδο και απέδωσε στους πίνακες και τα χαρακτικά του τα τοπία και τους ανθρώπους του νησιού. Όπως σημειώνει ο ίδιος: «…Δούλεψα και πάλι γύρω από τον Αττάβυρο. Είναι ανεξάντλητη πηγή για δουλειά. Αναρίθμητα προβλήματα μπαίνουν μπροστά στο ζωγράφο κάθε φορά που πλησιάζει μια τόσο δυνατή και πλούσια φύση, ένα όργιο σχημάτων και χρωμάτων…». Ο Β. Σεμερτζίδης απεβίωσε το 1983, ο χρωστήρας του όμως άφησε ανεξίτηλο το έργο του να μιλά  «για τη ζωή και τον αγώνα των ανθρώπων».

Ρόδος  23-5-2016

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *