Ο φαντάρος έχει κάθε δικαίωμα να έχει γνώμη και να την εκφράζει

ενστολοι συγκέντρωση ΚΚΕ

ενστολοι συγκέντρωση ΚΚΕΓια τη ζωή των στρατευμένων μέσα στις μονάδες που υπηρετούν, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκείνοι και οι οικογένειές τους, καθώς και για τη στάση που καλείται κάθε φαντάρος να κρατήσει απέναντι στην επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στους σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε με έναν εκ των στρατευμένων που με ευθύνη της κυβέρνησης τιμωρήθηκε επειδή συμμετείχε σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο, τον Αντρέα Νικολόπουλο, ο οποίος ολοκλήρωσε προ ημερών τη θητεία του.

— Πρόσφατα ολοκλήρωσες τη θητεία σου στις ΕΔ. Πες μας για τη ζωή του φαντάρου μέσα στη μονάδα. Τι προβλήματα συνάντησες; Πώς τα αντιμετώπισες; Τι απασχολεί σήμερα τον φαντάρο;

— Οπως όλοι οι φαντάροι το 2017, πέρασα από το Κέντρο Εκπαίδευσης, μετατέθηκα στην Κύπρο στην ΕΛΔΥΚ και τέλος επέστρεψα στη μονάδα, από όπου απολύθηκα. Με την άφιξή μου στην Κύπρο, τα προβλήματα που συνάντησα ήταν πολλά. Βασικό καθημερινό πρόβλημα από την αρχή έως το τέλος αποτελούσαν τα έξοδα. Με δικά μου χρήματα έπρεπε να αγοράσω όλα τα απαραίτητα υλικά και τον εξοπλισμό που χρειαζόμουν για την υπηρεσία εκεί. Μεγάλο επιβαρυντικό κόστος ήταν τα αεροπορικά εισιτήρια που έπρεπε να αγοράζω για τις άδειές μου.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι με την άφιξή μου, με ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχει ζεστό νερό, και μάλιστα, έλεγε τότε ένας αξιωματικός ότι «δεν πειράζει, μπορείτε να σκληραγωγηθείτε με το κρύο νερό ή να κάνετε “μπάνιο” με υγρά μαντηλάκια». Μετά από περίπου έναν μήνα δεν είχαμε ποτήρια και μαχαιροπίρουνα και με κάλεσαν να βάλω λεφτά για να τα αγοράσουμε. Δεν το άφησα έτσι, το συζήτησα με τους συναδέλφους μου και αποφασίσαμε να βγούμε στην αναφορά και να απαιτήσουμε να μας τα εξασφαλίσουν.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, που απασχολεί σήμερα τον φαντάρο είναι η οικογένειά του πίσω, τα οικονομικά προβλήματα που βιώνουν εκείνοι στο σπίτι και ο ίδιος στη μονάδα. Το να μπορείς να πιεις έναν καφέ στην έξοδό σου με τους συναδέλφους σου δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη. Τον φαντάρο τον ανησυχεί, ειδικά όσο πλησιάζει η απόλυση, τι θα κάνει μετά τον στρατό. Πώς θα ζήσει με τα 411 ευρώ. Πώς θα συνεχίσει τη ζωή του. Πού θα βρει μια δουλειά για να στηρίξει την οικογένειά του. Πώς θα φτιάξει τη δική του.

— Οι διεθνείς εξελίξεις στην περιοχή μας αυτούς τους 8 μήνες της θητείας σου ήταν ταχύτατες και ιδιαίτερα ανησυχητικές. Πώς τις βίωσες μέσα στα στρατόπεδα; Πώς αντέδρασες σ’ αυτές;

— Πράγματι, οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες και αποτελούσαν αντικείμενο συζήτησης σχεδόν κάθε μέρα. Από την αρχή έδειξα ενδιαφέρον, ώστε να ενημερώνομαι για το τι γίνεται στην Ελλάδα και την Κύπρο. Μελετούσα εφημερίδες καθώς και ειδησεογραφικά site στο ίντερνετ για τις εξελίξεις. Ο «Ριζοσπάστης», ο «Οδηγητής» και το πόρταλ του «902.gr», που διαβάζαμε μέσα στο στρατόπεδο, βόηθησαν καθοριστικά.

Στην Ελλάδα τα αντιλαϊκά μέτρα συνεχίζονταν. Εφερναν σε χειρότερη θέση τις οικογένειές μας. Οι συμφωνίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ βάθαιναν επικίνδυνα. Εμπλεκαν τη χώρα μας όλο και περισσότερο στο κουβάρι των αντιθέσεων και των πολεμικών συγκρούσεων. Το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων ανέβαζε τον εθνικισμό μέσα στη μονάδα. Ο αλυτρωτισμός της αστικής τάξης γινόταν προσπάθεια να φτάσει στους φαντάρους. Η σύγκρουση στα Ιμια και η φυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία ανέβαζε την ανησυχία για την επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης.

Στη μονάδα δεν έλειψαν τα φασιστικά συνθήματα, με την ανοχή της διοίκησης και των στελεχών. Προσπαθούσαν τα φασιστοειδή να εκμεταλλευτούν το αγνό πατριωτικό αίσθημα των φαντάρων. Το συζήτησα με συναδέλφους μου. Αρχισαν κι άλλοι να ξεχωρίζουν το δηλητήριο του φασισμού. Βγήκα στην αναφορά και διαμαρτυρήθηκα. Φάνηκε ότι ενοχλούνταν περισσότεροι φαντάροι. Ανοιξε πιο βαθιά συζήτηση για τις εξελίξεις στην περιοχή και για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Δεν έμεινε εκεί η συζήτηση, απλώθηκε και στους άλλους λόχους. Δημοσιεύτηκε καταγγελία στον «Ριζοσπάστη».

— Τελικά, με βάση την προσωπική σου εμπειρία, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, η επιθετικότητα της Τουρκίας, η εμπλοκή της Ελλάδας στα πολεμικά σχέδια και τους βομβαρδισμούς της Συρίας αφορούν τον φαντάρο σήμερα; Πρέπει να ‘χει γνώμη ο φαντάρος;

— Ο πόλεμος που διεξάγεται στη Συρία με την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας, η επιθετικότητα της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα με τις συνεχόμενες παραβιάσεις και προκλήσεις, αφορούν όλους τους φαντάρους. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μπλέκει τη χώρα μας όλο και πιο βαθιά στο ενδεχόμενο ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου. Στηρίζει και ενισχύει τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή για τα συμφέροντα των καπιταλιστών και των βιομηχάνων. Συμφέροντα που έχουν να κάνουν με τα πετρέλαια, όπως γίνεται τώρα και με τις μελέτες για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κύπρο για λογαριασμό της «ExxonMobil», της «TOTAL» και της «Eni». Οι Σύροι και όσοι άλλοι σφαγιάζονται, ξέρουν ότι τα αεροπλάνα και τα πλοία εξορμούν, ανεφοδιάζονται και συντηρούνται σε Σούδα και Ακρωτήρι. Στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Οι φαντάροι είναι στην πρώτη γραμμή. Αυτοί θα κληθούν να θυσιαστούν για τα συμφέροντα των πετρελαιάδων και άλλων πολυεθνικών, είτε σήμερα είτε αργότερα ως επίστρατοι. Ο φαντάρος πρέπει να γνωρίζει τι κρύβεται πίσω από την επιθετικότητα της Τουρκίας. Πίσω από τη σφαγή Σύρων και Παλαιστινίων σήμερα. Τι και ποιοι κρύβονται πίσω από τον εθνικισμό και τον κοσμοπολιτισμό. Οι ίδιοι που καθοδηγούν τον αλυτρωτισμό με τα γνωστά «η Μακεδονία είναι ελληνική», είναι αυτοί που προωθούν και την αντίληψη ότι «δεν πολεμάμε για κανέναν».

Ο φαντάρος έχει γνώμη και πρέπει να την εκφράζει. Κατακτά κάθε μέρα το δικαίωμα να βγει στην αναφορά, να δημοσιεύσει την άποψή του, να καταγγείλει, να συζητήσει με τους συναδέλφους του. Εχει κάθε δικαίωμα να συμμετέχει σε εργατικούς αγώνες, σε αντιπολεμικά συλλαλητήρια. Ακριβώς όπως έκανα και εγώ, με πολλούς άλλους συναδέλφους μου φαντάρους, στις 14 Απρίλη. Τη μέρα που βομβαρδιζόταν η Συρία από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία.

Οι ποινές και οι απειλές δεν τρομάζουν κανέναν. Είναι παράσημο στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Στη δέσμευση για την υπεράσπιση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Στον αγώνα για το νέο που έρχεται.

Αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», 26 και 27 Μάη 2018