Καλέσματα Σωματείων για συμμετοχή στην απεργία στις 28 Φεβρουαρίου

Κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργία στις 28 Φεβρουαρίου που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ απευθύνουν τα ακόλουθα σωματεία:

  • Σωματείο υπαλλήλων Δήμου Ρόδου .

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΡΟΔΟΥ
ΕΔΡΑ ΡΟΔΟΣ-Στεφάνου Καζούλη 30
email. idiotikoirodos@gmail.com

   28 ΦΛΕΒΑΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ  Ή ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η ημέρα της απεργίας δεν επιλέχθηκε τυχαία στις 28 του Φλεβάρη από τα σωματεία και τις Ομοσπονδίες. Εκείνη την ημέρα συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη που συγκλόνισε όλο το λαό. Ένα έγκλημα προδιαγεγραμμένο που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους και από την πρώτη στιγμή φάνηκε η προσπάθεια συγκάλυψης των διαχρονικών ευθυνών που οδήγησαν εκεί. Ένα έγκλημα που έβγαλε χιλιάδες λαού και νεολαίας στους δρόμους με την υπόσχεση ότι «δεν θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή», που ανέδειξε το σύνθημα «ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ Ή ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ».

Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες! Κάνουμε την οργή και την αγανάκτηση αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς μας, μέτρα προστασίας του εισοδήματος μας, υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, για να μπει φρένο στην εργοδοτική ασυδοσία.

Δεν πάει άλλο! Η ακρίβεια έχει στην κυριολεξία τσακίσει το εισόδημά μας.

Την ίδια ώρα που σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, φάρμακα, ενέργεια, στέγαση οι τιμές έχουν αυξηθεί σε διψήφιο ποσοστό, ο μισθός μας  δεν φτάνει πέρα από τις 15 του μήνα, ζούμε μέσα στο άγχος και την ανασφάλεια και ψαχνόμαστε για δεύτερη και τρίτη δουλειά για να τα φέρουμε βόλτα.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει σε όλους τους τόνους ότι η χώρα μας αναγνωρίζεται διεθνώς για την ανάπτυξη που έχει, η μόνη ανάπτυξη που βλέπουμε και ζούμε εμείς είναι η διάλυση της καθημερινότητας και της ζωής μας με ωράρια λάστιχο(σπαστά, απλήρωτες υπερωρίες κλπ), με προσπάθειες για κατάργηση επι της ουσίας της κυριακάτικης αργίας, με εντατικοποίηση σε κάθε χώρο δουλειάς.

Η εργοδοσία αποκομίζει τεράστια κέρδη από τη δική μας εξαντλητική και κακοπληρωμένη δουλειά. Μόνο οι 5 μεγαλύτερες αλυσίδες supermarkets το 2023 ξεπέρασαν τα 11δις ευρώ τζίρο! Ο Σκλαβενίτης άγγιξε τα 5δις ευρώ, ο ΑΒ τα 2δις, το my market το 1,58 δις, ο Μασούτης το 1,076 δις, ο Κρητικός τα 620 εκατ. Τα ΑΤΤΙΚΑ 8,4 εκατ. κέρδη το 9μηνο του 2023. Οι πωλήσεις του JUMBO ξεπέρασαν το 1δις.

Δεν πάει άλλο!

Σε κάθε κατάστημα, σε κάθε επιχείρηση, με τα αιτήματα μας, αποφασίζουμε με τους συναδέλφους μας τη συμμετοχή μας στην απεργία γιατί μόνο με το συλλογικό μας αγώνα μπορούμε να πάρουμε πραγματική ανάσα! Αγωνιστικά με το σωματείο μας, τους συναδέλφους μας μπορούμε να στριμώξουμε την εργοδοσία, να έχουμε κατακτήσεις.

Στις 28 Φλεβάρη απεργούμε! Κατεβαίνουμε στο δρόμο με τους συναδέλφους μας, τα παιδιά μας, τους εργαζόμενους από άλλους κλάδους. Μαζί με τους αγρότες που αγωνίζονται για την επιβίωση τους, με τους φοιτητές που συνεχίζουν δυναμικά τον αγώνα τους ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστήμιων, για πτυχία με αξία, για ένα πραγματικά αναβαθμισμένο δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο.

Έχουμε τη δύναμη να επιβάλουμε το δίκιο μας! Όλοι μαζί απέναντι στη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης που δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για εμάς, για τις δικές μας ανάγκες, την υγεία, την παιδεία, την προστασία μας από φυσικές καταστροφές. Την ίδια ώρα που γι’ αυτά επικαλείται τα “δημοσιονομικά περιθώρια” εξασφαλίζει με κάθε τρόπο την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, δίνει δις ευρώ στην πολεμική μηχανή ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ για να δολοφονούνται χιλιάδες παιδιά στη Γάζα, για να εμπλέκεται ο λαός μας όλο και πιο βαθιά σε πολύ επικίνδυνους, πολεμικούς σχεδιασμούς.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ 10:00 ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΟΔΟΥ

  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα συνδικάτα.
  • Αύξηση του κατώτερου μισθού στα 900€. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό.
  • Καθολική επαναφορά των τριετιών ενσωματώνοντας την περίοδο 2012 – 2023.
  • Επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης, της μετενέργειας κοκ.
  • Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού για όλους τους ανέργους.
  • Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο. Καμία ανοχή στα ωράρια εξόντωσης των εργαζομένων, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και στις απλήρωτες υπερωρίες.
  • Ρεύμα φθηνό για το λαό. Με κατάργηση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, Ειδικός φόρος Κατανάλωσης) και πλαφόν στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων. Κατάργηση του χρηματιστηρίου της Ενέργειας.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ και πλαφόν στις τιμές των προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης όπως τα τρόφιμα, τα βρεφικά είδη, είδη προσωπικής υγιεινής κ.α.
  • Αφορολόγητο όριο 12.000€ προσαυξημένο κατά 3.000€ για κάθε παιδί. Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά νοικοκυριά.
  • Να μην περάσει το αντιδραστικό νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, καμία σκέψη για αναθεώρηση του άρθρου 16. Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές, εξασφάλιση δωρεάν σίτισης και στέγασης για τους φοιτητές.
  • Εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους. Δωρεάν όλες οι ιατρικές, διαγνωστικές, εργαστηριακές, προληπτικές εξετάσεις, όλα τα φάρμακα και τα εμβόλια. Να μην κλείσει, να μη συγχωνευτεί κανένα τμήμα, κλινική, νοσοκομείο, κέντρο υγείας. Να επαναλειτουργήσουν πλήρως τα νοσοκομεία, το σύνολο των δομών που έκλεισαν λόγω περικοπών.
  • Όχι στις ΝΑΤΟικές δαπάνες – Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής των δήμων, για την προστασία από φυσικές καταστροφές. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους αυτούς τους κρίσιμους τομείς.
  • Να σταματήσει εδώ και τώρα το αίσχος των πλειστηριασμών. Επιδότηση ενοικίου με διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.

Σωματείο εκπαιδευτικών Β/θμιας Εκπαίδευσης:

Σωματείο εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης

Σύλλογος εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου:

Κοινή ανακοίνωση-κάλεσμα σωματείων νήσου Θήρας για συμμετοχή την απεργία στις 28 Φεβρουαρίου

Ε.Λ.Μ.Ε Επαρχίας ΘΗΡΑΣ
ΕΠΑΛ Θήρας
84700 ΦΗΡΑ email: elmethiras@gmail.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα, Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, μετά από πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ Θήρας, συναντήθηκαν εκπρόσωποι του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού Θήρας, του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θήρας, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θήρας, των εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας και της ΕΛΜΕ Θήρας και αποφάσισαν κοινή απεργιακή κινητοποίηση την Τετάρτη 28/2 στις 12.30 στην πλατεία των Φηρών, με την παρακάτω ανακοίνωση –κάλεσμα:

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΛΕΣΜΑ

ΩΣ ΕΔΩ! Ή ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ Η΄ ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ!

28/2 Απεργούμε και βγαίνουμε όλοι και όλες στον δρόμο! Ενώνουμε τη φωνή μας με τους χιλιάδες φοιτητές που αγωνίζονται για τις σπουδές τους, με τους χιλιάδες αγρότες που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους, με τους εργαζόμενους που δίνουν μάχη, ενάντια στην ακρίβεια, για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων.

Στις 28 του Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας, οι περισσότεροι φοιτητές και νέα παιδιά! Δίνουμε το παρόν στον αγώνα ώστε τίποτα να μην ξεχαστεί, τίποτα να μην συγκαλυφθεί. Να αποκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες και οι πραγματικοί ένοχοι! Η εγκληματική πολιτική της Ε.Ε. της απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων. Οι πολιτικές των κυβερνήσεων που τα μετράνε όλα με το κέρδος των λίγων, θυσιάζοντας ακόμα και ανθρώπινες ζωές.

Η ακρίβεια σαρώνει τους μισθούς και το εισόδημα μας!

Το εισόδημά μας δε φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες σε βασικά είδη, σε τρόφιμα, ρεύμα, σε λογαριασμούς και έξοδα που τρέχουν.

Παρακολουθούμε τις τιμές σε βασικά προϊόντα να ακριβαίνουν καθημερινά. Η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων έχει μειωθεί κατά 15% μόνο τα τελευταία δυο χρόνια. Την ίδια στιγμή οι επιχειρηματικοί όμιλοι των super markets, της ενέργειας, των μεταφορών, των τραπεζών εξασφάλισαν αμύθητα κέρδη.

Υγεία και παιδεία στο έλεος… της κερδοφορίας των λίγων!

Στην υγεία, παρά τις μεγάλες ελλείψεις στα νοσοκομεία και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η κυβέρνηση «νομιμοποιεί το φακελάκι» με τα απογευματινά χειρουργεία. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές παραιτούνται μαζικά, τα φάρμακα έχουν γίνει πανάκριβα.

Στην παιδεία μεγαλώνει η εμπορευματοποίηση με την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων και την επιβολή εισαγωγικών εξετάσεων και στις τρεις τάξεις του λυκείου. Έτσι για τους πολλούς θα υπάρχουν πολλαπλές εξετάσεις και “κόφτες” για την είσοδο τους, ενώ για τους λίγους που θα έχουν να πληρώσουν, οι πόρτες των πανεπιστημιακών σπουδών θα είναι ορθάνοικτες.

28 Φλεβάρη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ για τις ζωές μας! Όλα τα σωματεία στη μάχη για την οργάνωση της απεργίας!

Οι πολύμορφες κινητοποιήσεις των αγροτών και τα μπλόκα τους, οι φοιτητικές καταλήψεις και διαδηλώσεις, τα συλλαλητήρια των συνταξιούχων δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε. Να δυναμώσει η διεκδίκηση απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, της Ε.Ε, των επιχειρηματικών ομίλων. Τώρα που υποφέρουμε από την ακρίβεια, τώρα είναι η ώρα και η ανάγκη για να βγούμε μπροστά, να οργανώσουμε τον διεκδικητικό αγώνα. Σε αυτό το απεργιακό μέτωπο έχουμε θέση όλοι. Κανείς μόνος του!

Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας”

ΣΤΙΣ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΦΗΡΩΝ στις 12.30

ΕΛΜΕ Επαρχίας Θήρας
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θήρας
Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Επαρχίας Θήρας
Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Θήρας
Εργαζόμενοι Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας
Ομάδα Γυναικών Σαντορίνης της ΟΓΕ