Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε την Πέμπτη το νέο «συμπληρωματικό μνημόνιο συνεργασίας»(«Supplemental Memorandum of Understanding»), αναφορικά με τα προαπαιτούμενα της 4ης «αξιολόγησης», καθώς βέβαια και για την περίοδο μετά τον Αύγουστο του 2018, διαψεύδοντας και επίσημα το παραμύθι της «καθαρής» εξόδου.
Το «συμπληρωματικό μνημόνιο» επιβεβαιώνει ολόπλευρα την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, με γνώμονα την παραγωγή «πρωτογενών πλεονασμάτων» στο 3,5% του ΑΕΠ στους κρατικούς προϋπολογισμούς μέχρι το 2022.
Μεταξύ άλλων, οι άξονες του «συμπληρωματικού μνημονίου» προβλέπουν:
— Φοροληστεία στο λαό. Πέρα από την καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου (το αργότερο μέχρι το 2020), μεταξύ άλλων προβλέπεται η «διεύρυνση της φορολογικής βάσης» για την επιβολή των φόρων στη μικρή ακίνητη περιουσία από τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ. Νομοθεσία για το ενδεχόμενο ταχύτερης μείωσης του αφορολόγητου ορίου (από το 2019, αντί του 2020) σε περίπτωση που διαπιστωθούν «αστοχίες» στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, με βάση την πρόταση του ΔΝΤ και μάλιστα «στο πλαίσιο της τελικής αξιολόγησης του προγράμματος». Η συγκεκριμένη διατύπωση ανοίγει παράθυρο και για μία ακόμα «αξιολόγηση» (πριν από τον Αύγουστο), ενώ βέβαια αυτή θεωρείται δεδομένη στην περίπτωση της πλήρους εμπλοκής του ΔΝΤ στο «πρόγραμμα».
— Νομοθετική αντιμετώπιση ζητημάτων στους πλειστηριασμούς ακινήτων.
— Κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε όποια νησιά του Αιγαίου έχουν απομείνει.
— Κατακρεούργηση συντάξεων. «Η περικοπή θα αποφέρει καθαρή εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση) το 2019 – 2022», επιβεβαιώνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο. Ως προαπαιτούμενο, «οι αρχές θα υπολογίσουν και θα εκδώσουν όλες τις αιτήσεις κύριας σύνταξης που υπεβλήθησαν το 2016, καθώς και το 30% των αιτήσεων κύριας σύνταξης του 2017, αλλά και τουλάχιστον 13.800 αιτήσεις επικουρικής σύνταξης που κατατέθηκαν από 1/1/2015 έως και 31/12/2016».
— Πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ από το Δεκέμβρη του 2019, δηλαδή 18 μήνες μετά την… «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια. Σημειώνεται ότι μέχρι φέτος κόπηκαν 808 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι το 2019 θα κοπούν συνολικά 853 εκατ. ευρώ.
— Διάλυση προνοιακών επιδομάτων: Επέκταση του συστήματος «αξιολόγησης» της λεγόμενης «λειτουργικής αναπηρίας» σε όλες τις περιοχές της χώρας μέχρι το τέλος του 2018. Εφαρμογή της «μεταρρύθμισης» στο σύστημα των επιδομάτων για τις μεταφορές.
— Εφαρμογή των μέτρων μέχρι τον Ιούνη για τον ΕΔΟΕΑΠ (επικουρική ασφάλιση εργαζομένων στα ΜΜΕ), που προβλέπουν ότι δεν θα δοθεί κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη ελλειμμάτων και σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους κανόνες του ΕΤΕΑΕΠ. Αυτό «μεταφράζεται» σε μείωση των επικουρικών συντάξεων.
— «Μεταρρύθμιση του συστήματος των επιδοτήσεων μεταφορών»,δηλαδή για τα μειωμένα εισιτήρια στις αστικές συγκοινωνίες, σε συνέχεια – όπως λένε – του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
— «Νέα νομοθεσία» προβλέπεται για τα στεγαστικά επιδόματα για τα ενοίκια φτωχών λαϊκών νοικοκυριών, με τη «συνεργασία» της Παγκόσμιας Τράπεζας.
— «Κόκκινα» δάνεια: «Στα σκαριά» βρίσκεται η νέα δέσμη με τα μέτρα θωράκισης του νομικού οπλοστασίου των εγχώριων τραπεζικών ομίλων ως προς το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, με άμεσες δυσμενείς επιπτώσεις για το «κεραμίδι» της λαϊκής οικογένειας, καθώς η κυβέρνηση έρχεται να δρομολογήσει και νέες παρεμβάσεις αναφορικά με τον λεγόμενο νόμο Κατσέλη. Ως επόμενο βήμα προβάλλει η «αποσυμφόρηση» των δικαστηρίων από τις εκκρεμείς υποθέσεις, καθώς μέχρι την έκδοση της δικαστικής απόφασης οι τράπεζες δεν μπορούν να προχωρήσουν τη διαδικασία του συγκεκριμένου πλειστηριασμού.
— «Αναπτυξιακή στρατηγική». Την ίδια ώρα, το σχέδιο «αναπτυξιακής στρατηγικής» που παρουσίασε η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία συμπλήρωσης και περαιτέρω εξειδικεύσεων.
Απόσπασμα από άρθρο του “Ρ” του Σαββατοκύριακου