ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών: Με χιλιάδες κενά το 1ο κουδούνι σε Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ!

Σε ανακοίνωση του, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών παρουσιάζει αποκαλυπτικά στοιχεία για τα κενά στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Σεπτέμβρη στις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στη Ρόδο τα κενά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση είναι περίπου 150 κυρίως σε φιλόλογους και μαθηματικούς.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση “Το 1ο κουδούνι που χτύπησε σήμερα βρίσκει τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με χιλιάδες κενά, αποτέλεσμα των πολιτικών εξοικονόμησης προσωπικού και της υποχρηματοδότησης.

Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα κενά ξεπερνούν τις 2,5 χιλιάδες. Αυτή τη στιγμή  έχουν προσληφθεί 954 εκπαιδευτικοί στη γενική Αγωγή. Με βάση τα περσινά στοιχεία και παρά τις δραματικές μειώσεις προσωπικού στις οποίες είχε προχωρήσει η κυβέρνηση με τις αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα, στα εργαστήρια και στα ολιγομελή τμήματα, προσελήφθηκαν 3.113 αναπληρωτές. Φέτος συνταξιοδοτήθηκαν 456 εκπαιδευτικοί, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό αριθμό των κενών για το 2017 σε 3.569. Επί της ουσίας δηλαδή το Υπουργείο Παιδείας έχει καλύψει μόνο το 26,7% των κενών στα Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ όλης της χώρας.

Είναι πρόκληση τα στελέχη του Υπουργείου Παιδείας να ισχυρίζονται πως η αιτία για το χαμηλό αριθμό προσλήψεων των αναπληρωτών είναι ότι οι δ/νσεις εκπαίδευσης δεν έχουν στείλει τα πραγματικά κενά στο Υπουργείο.

Αυτή είναι η νέα κανονικότητα και η τεράστια επιτυχία για την οποία έκανε λόγο σήμερα ο Υπουργός Παιδείας για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Αυτή είναι η πραγματικότητα της «δίκαιης ανάπτυξης» για χιλιάδες εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές. Μηδενικοί διορισμοί, ανυπαρξία ενισχυτικής διδασκαλίας, τμήματα των 25-28 μαθητών ακόμα και στις κατευθύνσεις. Για ακόμα μια φορά οι σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες μπαίνουν στον κόφτη για να εξοικονομηθούν δισεκατομμύρια για τα κέρδη τραπεζιτών και βιομηχάνων.

Κανείς εκπαιδευτικός, κανείς γονιός και μαθητής δεν πρέπει να δείξει ανοχή μ’ αυτή την κατάσταση. Να παλέψουμε όλοι μαζί έτσι ώστε να έχουμε το σχολείο που μας αξίζει και που έχουμε ανάγκη.

Απαιτούμε:

  • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς. Άμεση κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία σε μια φάση.
  • Καμία απόλυση αναπληρωτή – συμβασιούχου συναδέλφου.
  • Έναρξη της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης και της Ενισχυτικής
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά – Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ, ΣΤΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ – ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ”

Η ανακοίνωση αναφέρει ενδεικτικά ορισμένες ειδικότητες από τις περσινές και τις φετινές προσλήψεις αναπληρωτών:

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ Α ΦΑΣΗ 2017 Περσυνές προσλήψεις
Φιλόλογοι 276 826
Μαθηματικοί 189 474
Φυσικοί 65 279
Χημικοί 46 170
Βιολόγοι 143 398