Συνάντηση είχε ο Αντιδήμαρχος κ. Τ.Χατζηιωάννου, με τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα έγκρισης της οριστικής μελέτης αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου το οποίο θα συζητηθεί στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και για το κάστρο Μονολίθου που απαιτεί εργασίες συντήρησης για την ασφάλεια των επισκεπτών.
Συγκεκριμένα στο δελτίο τύπου αναφέρονται:
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνάντηση του Αντιδημάρχου Τ. Χατζηιωάννου, με τη Γενική Γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη
“-Στις 15 Μαρτίου θα συζητηθεί στο ΚΣΝΜ το θέμα της έγκρισης της οριστικής
μελέτης αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου
-Δέσμευση υποστήριξης για άρση της επικινδυνότητας κι ανάδειξης του κάστρου του Μονολίθου
Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού, Μεσαιωνικής Πόλης & Μνημείων Τέρης Χατζηιωάννου συναντήθηκε με τη Γενική Γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού αρχαιολόγο κα Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη για θέματα που αφορούν τη Μεσαιωνική Πόλη, καθώς και γενικότερα ζητήματα ανάδειξης των πολιτιστικών χώρων της Ρόδου.
Πιο συγκεκριμένα, για το θέμα του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου, την προγραμματική σύμβαση της Μεσαιωνικής Πόλης, την κατάσταση του κάστρου του Μονολίθου και του Ασκληπειού, τις προετοιμασίες της επετείου των 30χρονων ένταξης της Μ.Π. στη λίστα των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθώς και τη συνεργασία της Διεύθυνσης Νεωτέρας Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ με τον Δήμο Ρόδου, όπου θα διερευνηθούν οι προοπτικές ένταξης των ροδίτικων κεραμικών στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO.
Αναλυτικότερα:
Για το Εθνικό Θέατρο που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης εκφράστηκε από τον αντιδήμαρχο η ανάγκη έγκρισης της οριστικής μελέτης αποκατάστασης του Θεάτρου από τη Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεότερων και Σύγχρονων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ, προκειμένου να «ξεμπλοκάρει» η οριστική κατασκευή του έργου (σημειωτέον ότι ήδη αναδείχτηκε ο εργολάβος για το υπόλοιπο των εξωτερικών όψεων που είχε μείνει σε εκκρεμότητα από το 2013). Για το θέμα αυτό υπήρξε η διαβεβαίωση από την κα Βλαζάκη να τεθεί ως θέμα στην επομένη συνεδρίαση -15 Μαρτίου- του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων.
Για το κάστρο του Μονολίθου που απαιτεί εργασίες συντήρησης για την ασφάλεια των επισκεπτών, συμφωνήθηκε ότι μετά την οριστική αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης από την Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης & Μνημείων του Δήμου Ρόδου σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, να αναληφθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για την άρση της επικινδυνότητας κι ανάδειξης του ιπποτικού κάστρου. Άλλωστε αποτελεί δέσμευση του Δημάρχου Φ. Χατζηδιάκου όπου απαιτηθεί ο δήμος Ρόδου, να στηρίξει ακόμη και με ίδιους πόρους την συντήρηση, προβολή και ανάδειξη των πολιτιστικών μνημείων ακόμη και μέσω Προγραμματικών Συμβάσεων που θα υπογραφούν με το υπουργείο Πολιτισμού.
Για την επέτειο των 30χρονων της ΜΠ, ο κ. Χατζηιωάννου τόνισε στην Γ.Γ., την εξαιρετική συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και την προϊσταμένη κα Μ. Μιχαηλίδου. Η κα Βλαζάκη άκουσε με ενδιαφέρον τις προτάσεις που συνδιαμορφώνονται από τους δυο βασικούς εταίρους (Δήμος Ρόδου-ΕΑΔ) για τον πανηγυρικό χαρακτήρα που πρέπει να δοθεί στον εορτασμό.
Συζητήθηκε επίσης (ως συνεχεία του συνεδρίου «Τεχνολογίες Αιχμής στην Αρχαία Ελλάδα» που έγινε παρουσία της κυρίας Βλαζάκη στη Ρόδο) η προοπτική ένταξης της κεραμεικής τέχνης της Ρόδου στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Unesco σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νεωτέρας Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ.
Ο αντιδήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίηση του στη Γ.Γ. του ΥΠΠΟΑ για την κατανόηση της ανάγκης, ακόμη και σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες, ανάδειξης των αρχαιολογικών θησαυρών της Ρόδου, ενός ιστορικού τόπου με καθοριστική συμβολή στον παγκόσμιο πολιτισμό.
Ο κ. Χατζηιωάννου συναντήθηκε επίσης με την πρώην Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Ρόδη Κράτσα που παραμένει φίλη της Ρόδου, συζητώντας την επανεργοποίηση του δικτύου γυναικών «Club de Rhodes» με αφορμή τα 30χρονα της Μεσαιωνικής Πόλης.
Παράλληλα είχε τη δυνατότητα να συζητήσει με τον Ρόδιο συλλέκτη Γιάννο Ιωαννίδη για την καλύτερη οργάνωση της έκθεσης κεραμικών «ΙCARO-IKAΡΟΣ» που θα φιλοξενηθεί στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου σε συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, του Δήμου Ρόδου – Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Μουσείου Μπενάκη.”