Τομεακή Επιτροπή ΚΚΕ: Επικίνδυνες οι εξελίξεις στο Αιγαίο (video)

Αιγαίο

Συνέντευξη τύπου έδωσε σήμερα ο Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ Κώστας Γιαννόπουλος με τα μέλη της Τ.Ε., Τάκη Πότσο και Μαρία Χατζηγιάννη για τις εξελίξεις σχετικά με την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, στα πλαίσια του ανταγωνισμού ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων στην ευρύτερη περιοχή για τον έλεγχο των πηγών ενέργειας΄και των δρόμων μεταφοράς.

Ο Κ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε στην αναβάθμιση της παρουσίας του ΝΑΤΟ σε γεωστρατηγικά σημεία της χώρας μας, όπως και στο Αιγαίο με την κυβέρνηση σε ρόλο “σημαιοφόρου” των ΝΑΤΟικών συμφερόντων με αντάλλαγμα μεγαλύτερο “μερτικό” στην αστική της χώρας μας από το ξαναμοίρασμα των αγορών, ακόμα και με αλλαγές συνόρων.

Η  επιθετικότητα της Τουρκίας που εκφράζεται με καθημερινές προκλήσεις σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων  και αυτά που συμβαίνουν στη περιοχή μας πρέπει να προβληματίσουν  το Ροδιακό λαό, να σκεφτεί ποιος εξυπηρετείται σε ειρήνη ή σε πόλεμο από των ανταγωνισμό των μονοπωλίων και κάλεσε το λαό “να συστρατευθεί με το ΚΚΕ για να δυναμώσει η πάλη που δημιουργεί τις προϋποθέσεις που θα βάλουν μια και καλή τέρμα στις αιτίες που προκαλούν τον πόλεμο.”

Αναλυτικά στη συνέντευξη ο Γραμματέας της ΤΕ Νότιας Δωδεκανήσου είπε:

“Θέλουμε ν’ απευθυνθούμε στο Ροδιακό λαό που παρακολουθεί με ανησυχία τα συχνά πλέον επεισόδια των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, την αμφισβήτηση νησιών, του εδάφους, των χωρικών υδάτων, αλλά και του ελληνικού εναέριου χώρου.

Που βλέπει την επιθετικότητα της Τουρκίας να κλιμακώνεται καθημερινά για να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα, παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, τις διεθνείς συνθήκες και να προβληματιστεί πιο βαθιά για τις αιτίες που προκαλούν αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις, τόσο στη περιοχή μας όσο  στα Βαλκάνια και  τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία έγινε ιδιαίτερα επιθετική , μετά και την επισημοποίηση των διεκδικήσεών της μέσα από ελληνικό έδαφος, κατά την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα.

Αυτό προκύπτει και από το σοβαρό επεισόδιο στα Ιμια, αλλά και από όσα προηγήθηκαν, όπως ο συνεχής αποκλεισμός των νησίδων από τουρκικά πλοία, η παραλίγο σύγκρουση τουρκικού σκάφους με ελληνική κανονιοφόρο, η παρεμβολή τουρκικών πλοίων κατά την κατάθεση στεφάνου στα Ιμια από τον υπουργό Αμυνας. Οι ενέργειες αυτές έχουν συνέχεια με το επεισόδιο στον Έβρο  τη σύλληψη και την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις Τουρκικές Αρχές.

Αυτές οι εξελίξεις δεν είναι τυχαίες. Προμηνύουν ότι η κατάσταση θα κλιμακωθεί παραπέρα, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ενώ διαφαίνεται άμεσος  κίνδυνος  όξυνσης της κρίσης στο Αιγαίο, η οποία θα αφορά και ζητήματα «έρευνας και διάσωσης», συνολικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Αντίστοιχα, η συμπεριφορά της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, η απαγόρευση από τουρκικά πολεμικά πλοία της κίνησης του ιταλικού γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ και άλλες καθημερινές παραβιάσεις και αμφισβητήσεις, προδίδουν το μεγάλο παζάρι που εξελίσσεται σε Βαλκάνια, Αιγαίο, Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο, με διπλωματικά και στρατιωτικά μέσα , που μόνο ανησυχία και επαγρύπνηση πρέπει να προκαλούν στους λαούς.

Τι συμβαίνει όμως πραγματικά; Είναι τρελός ο Ερντογάν; Κάνει κινήσεις για εσωτερική κατανάλωση όπως ακούγεται από τους κυβερνώντες και άλλα αστικά επιτελεία;

Η ένταση της προκλητικότητας της Τουρκίας στο Αιγαίο , στη Κύπρο, η επίθεση στο  Αφρίν, γενικά όλη η στάση της,  σχετίζεται  με τα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ  στην ευρύτερη περιοχή για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, των αγωγών, των δρόμων μεταφοράς και του εμπορίου σε  ανταγωνισμό με άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, κυρίως Ρωσία, Κίνα.

Η φωτιά του πολέμου που καίει στη Συρία προειδοποιεί για τους τεράστιους κινδύνους που προκαλούν οι ανταγωνισμοί των ισχυρών για τους λαούς της περιοχής.

Η χώρα μας δεν είναι έξω από αυτό το «παιχνίδι». Η κυβέρνηση έχει κάνει σημαία της τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας, ταυτίζοντάς την με τις επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης που θέλει να αποσπάσει μεγαλύτερο μερτικό στη μοιρασιά των αγορών, με επίκεντρο τις πρώτες ύλες, τους ενεργειακούς δρόμους και τις μεταφορές.

Γι’ αυτούς τους λόγους  ο ΝΑΤΟικός στόλος έχει αναπτυχθεί στο Αιγαίο μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με πρόσχημα τους πρόσφυγες.

Γι’ αυτούς τους λόγους η Ελλάδα συμμετέχει με στρατιωτικές δυνάμεις σε αποστολές που δεν έχουν καμιά σχέση με την άμυνα της χώρας.

Για τους ίδιους λόγους, η κυβέρνηση σε συμφωνία με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα της χώρας μας, στηρίζουν την αναβάθμιση των νατοϊκών βάσεων, την δημιουργία άλλων, όπως στην Αλεξανδρούπολη,  ετοιμάζουν στον Άραξο εγκατάσταση πυρηνικών όπλων.

Το κλίμα εφησυχασμού που καλλιεργούσε στο λαό η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα, με τα γνωστά που αναμασούσαν τα στελέχη της, ότι οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, οι καθημερινές προκλήσεις στο Αιγαίο είναι τάχα για εσωτερική κατανάλωση, είναι επικίνδυνο για το λαό.

‘Ολες οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει αναλάβει ρόλο «σημαιοφόρου» του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην περιοχή. Όμως προστατεύει τελικά τον ελληνικό λαό ο ρόλος αυτός;

Υπό τη σκέπη  των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, συνεχίζεται η αμφισβήτηση του καθεστώτος του Αιγαίου, αφού το ΝΑΤΟ είναι αυτό που δεν αναγνωρίζει σύνορα ανάμεσα στα μέλη του, θεωρεί το Αιγαίο ενιαίο επιχειρησιακό χώρο.

Το ΝΑΤΟ δεν προστάτεψε μέχρι σήμερα τα κυριαρχικά δικαιώματα καμιάς χώρας ούτε πρόκειται να μας προστατέψει στη συνέχεια! Μην ξεχνάμε τι ρόλο έπαιξαν οι Αμερικάνοι στην Ελλάδα και την Κύπρο το ’67 και το ’74!

Το ΝΑΤΟ και οι ιμπεριαλιστές έχουν σκοπό να διαιρέσουν κι άλλους λαούς, αξιοποιώντας μειονοτικά, εθνοτικά προβλήματα και αλυτρωτισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η βιασύνη της κυβέρνησης να κλείσει το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων, παραβλέποντας το σύνταγμα της γειτονικής χώρας απ’ όπου πηγάζουν οι αλυτρωτισμοί. Η ουσία βρίσκεται στην υλοποίηση των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια προκειμένου να διαμορφώσουν τις συμμαχίες τους στην περιοχή ακόμα και πυροδοτώντας το κλίμα για αμφισβητήσεις συνόρων των βαλκανικών κρατών.

Αν όλα αυτά συνιστούν ΝΑΤΟική προστασία και ασφάλεια της χώρας μας, του λαού της και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, για εμάς , για το ΚΚΕ , σημαίνουν ακριβώς το αντίθετο.

Ο λαός πρέπει να είναι υποψιασμένος για όλες αυτές τις εξελίξεις, να μην εφησυχάζει. Να προβληματιστεί για τα συμφέροντα ποιών υποφέρει καθημερινά από τα βάρβαρα μέτρα που όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα έχουν νομοθετήσει και υλοποιήσει. Για τα συμφέροντα ποιων έχουν υπογραφεί μνημόνια διαρκείας και ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060; Είναι τα ίδια συμφέροντα που επιβάλλουν αυτή τη στάση στην εξωτερική πολιτική, που εμπλέκουν την χώρα μας σε επικίνδυνα παζάρια και σχεδιασμούς.

Το ΚΚΕ δεν δείχνει καμιά ανοχή στην αστική τάξη, ούτε στα κυβερνητικά επιτελεία της που παίρνουν μέτρα για να τσακίζουν τη ζωή του λαού και δεν διστάζουν να μας εμπλέξουν ακόμα και σε πόλεμο για τα δικά τους συμφέροντα.

Το ΚΚΕ πρωτοστατεί στον αγώνα για το μεροκάματο, για τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα, πρωτοστατεί ν’ ανοίξει το δρόμο για ριζικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα που θα οδηγήσουν το λαό στην κοινωνική ευημερία. Αυτόν τον αγώνα δεν τον σταματά ποτέ, ούτε σε περίοδο ειρήνης, ούτε σε περίοδο πολέμου.

Οι κομμουνιστές, όπως πάντα στην ηρωική 100χρονη Ιστορία μας, θα πρωτοστατήσουμε στον αγώνα για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, για να συντριβεί ο όποιος ξένος εισβολέας, εάν τολμήσει και επιτεθεί στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, όμως, επισημαίνουμε από τώρα ότι δεν θα δείξουμε καμιά εμπιστοσύνη στην αστική κυβέρνηση που θα κάνει τον πόλεμο.

Καλούμε το λαό να συστρατευθεί με το ΚΚΕ για να δυναμώσει η πάλη που δημιουργεί τις προϋποθέσεις που θα βάλουν μια και καλή τέρμα στις αιτίες που προκαλούν τον πόλεμο.”

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα πρέπει τα ζητήματα αυτά να συζητηθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η Περιφερειακή Σύμβουλος του ΚΚΕ με τη Λαϊκή Συσπείρωση Μαρία Χατζηγιάννη είπε ότι

« η Περιφέρεια έχει συστρατευθεί με την κυβέρνηση για την υλοποίηση αυτής της επικίνδυνης πολιτικής για το λαό που εξυπηρετεί τους στρατιωτικούς σκοπούς του ΝΑΤΟ και έφερε ως παράδειγμα την θερμή υποδοχή που επιφυλάχθηκε στην Ναυτική Ακόλουθο του Αμερικάνικου Πολεμικού Ναυτικού στη Σύρο, συμφωνώντας η Περιφέρεια στην “αξιοποίηση” του ναυπηγείου και του λιμανιού της Σύρου για τις ανάγκες του Νατοϊκού στόλου».

Τόνισε επίσης ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρέπει να συζητήσουν στα σωματεία τους, στους φορείς τους αυτές τις εξελίξεις και να πάρουν όλα εκείνα τα μέτρα που χρειάζεται για την ασφάλειά τους.