Η ΕΕ “εγκυμονεί”… τη βαρβαρότητα

μητρότητα απόλυση εγκύου

μητρότητα απόλυση εγκύουΤην βαρβαρότητα της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που κρίνει νόμιμη την απόλυση εγκύου γυναίκας, καταγγέλλει η Γραμματεία Σαντορίνης του ΠΑΜΕ.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

Η ΕΕ “εγκυμονεί”… τη βαρβαρότητα

“Το βάρβαρο αντεργατικό πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των νόμων και των κανονισμών της, αποκαλύφθηκε για ακόμα μια φορά με την απόφαση του ευρωδικαστηρίου που νομιμοποιεί τις απολύσεις ακόμα και εγκύων γυναικών!

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), σε πρόσφατη απόφασή του, που αφορά απόλυση εργαζόμενης εγκύου από την ισπανική επιχείρηση “Bankia” το 2013, στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων, έκρινε ότι η απόλυση της είναι “νόμιμη” παρά το ότι ήταν έγκυος. Αυτή η απόφαση πάρθηκε με το σκεπτικό ότι επιτρέπεται η απόλυση εγκύου εργαζόμενης, αφού ο εμφανιζόμενος λόγος της απόλυσης δεν είναι η εγκυμοσύνη. Με αυτό το τρόπο το ΔΕΕ ανοίγει τις πύλες των απολύσεων, της ανεργίας και της εξαθλίωσης νέων γυναικών, εγκύων, όπως εδώ και καιρό έχει απαιτήσει η μεγαλοεργοδοσία. Για τους εργοδότες η προστασία της μητρότητας είναι κόστος και για αυτό η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών της συστηματικά παίρνουν μέτρα για να ξηλώσουν και αυτό το τελευταίο μέτρο προστασίας που έχει απομείνει.

Μέχρι σήμερα, ακόμη και με την τυπική προστασία της μητρότητας από το νόμο, οι εργοδότες αξιοποιώντας το αντεργατικό πλαίσιο που έχουν επιβάλλει όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις και διατηρεί και επεκτείνει η σημερινή, έχουν μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε γκέτο. Η νέα εργαζόμενη και συνολικά η νέα γενιά της εργατικής τάξης έρχεται αντιμέτωπη με την εργοδοτική τρομοκρατία, τον φόβο της ανεργίας, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας που ήδη αποτελούν μια εφιαλτική πραγματικότητα.

Οι διακηρύξεις της κυβέρνησης, των αστικών κομμάτων αλλά και του κυβερνητικού, εργοδοτικού συνδικαλισμού περί “ευρωπαϊκού κεκτημένου” αποδεικνύονται “λάκκος με λιοντάρια” όπου οι εργαζόμενοι θυσιάζονται για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Η προστασία των νέων μητέρων στη μητρότητα, τα δικαιώματα των εργαζομένων κατακτήθηκαν μέσα από τους αγώνες του εργατικού κινήματος. Δεν μας χαρίστηκαν από τα δικαστήρια, τις κυβερνήσεις και την ΕΕ και δεν θα τους τα παραδώσουμε.

Η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η προστασία των εγκύων, των νέων μητέρων, είναι ζήτημα πρώτης γραμμής για τα συνδικάτα που πρέπει να επιβληθεί και μέσω Συλλογικών Συμβάσεων.

Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις άμεσα να καταγγείλουν την απαράδεκτη αυτή εξέλιξη.

Να παρθούν πρωτοβουλίες ενημέρωσης των νέων εργαζομένων και μαζικά να απαιτήσουμε την προστασία των εγκύων, των νέων μητέρων.

Καμία απόλυση εγκύου, με καμία δικαιολόγηση!”