Ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Πυλώνας, είναι εφιάλτης, ζούγκλα, βαρβαρότητα.

ΟΑΕΔ ανεργία

ΟΑΕΔ ανεργίαΠαρέμβαση στη συζήτηση για την «υλοποίηση της πρωτοβουλίας για την απασχόληση των νέων στα κράτη μέλη», που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα, έκανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Η εκτόξευση της ανεργίας των νέων, παροξυσμός της γενικής αύξησης της, σας ανησυχεί. Όχι για να λύσετε το πρόβλημα. Ούτε θέλετε, ούτε μπορείτε.

Μα, για να κάμψετε την αγανάκτηση εκατομμυρίων νέων, την απόρριψή τους στο σύστημά σας. Αλλά και εκβιασμένους από την ανεργία να τους παραδώσετε «δούλους» στο κεφάλαιο σε όποια δουλειά, κλάδο ή χώρα τους χρειάζεται.

Το λέτε «εργασιακή κινητικότητα». Είναι μετανάστευση, ξεριζωμός. Κατατρώει και την Ελλάδα.

Η τζάμπα – επιδοτούμενη από Ευρωπαϊκά προγράμματα προσωρινή, ευέλικτη, κακοπληρωμένη απασχόληση ωφελεί μόνο τις επιχειρήσεις. Μετατρέπει τους νέους σε «δια βίου» καταρτιζόμενους, μαθητευόμενους, κακοπληρωμένους, κάτω και από τον κατώτατο μισθό, λίγο ή περισσότερο άνεργους. Ακόμα και την εκπαίδευση στρατεύετε σ’ αυτό.

Οι επενδύσεις που επικαλείστε σαν λύση αυτό απαιτούν: πάμθηνο, ευέλικτο προσωπικό, εκβιασμένο από ανεργία και ανασφάλεια.

Αυτό είναι το όραμα σας για το μέλλον της εργασίας, ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Πυλώνας.

Είναι εφιάλτης, ζούγκλα, βαρβαρότητα.

Ο καπιταλισμός μόνο αυτή έχει να προσφέρει. Οι νέοι να μην την κάνουν δικιά τους. Να παλέψουν για την ανατροπή του, για προοπτική και μέλλον».

Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα άνεργοι το Δεκέμβρη του 2017, υπολογίζονται στους  1.070.662, αριθμός αυξημένος κατά 27.180 άτομα σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (Νοέμβρη).

Το δε επίδομα ανεργίας το έλαβαν 194.714 άτομα, δηλαδή ποσοστό 18,18% του συνόλου των ανέργων.

Υπάρχουν χρήματα στον ΟΑΕΔ, που η κυβέρνηση τα προϋπολογίζει στο πλεόνασμα του 2018 ύψους  586 εκατ. ευρώ! Συνολικά, από τα 2,993 δισ. ευρώ έσοδα του ΟΑΕΔ , τα οποία προέρχονται κατά κύριο λόγο από τις εισφορές των εργαζομένων, σε επιδόματα ανεργίας προβλέπεται να καταλήξουν το 2018 μόνο 986 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόνο το 33% των εσόδων του.

Την ίδια ώρα, για τα λεγόμενα «προγράμματα απασχόλησης», δηλαδή τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας και παροχής «ζεστού» χρήματος στα ταμεία της εργοδοσίας, το σχετικό κονδύλι του ΟΑΕΔ αυξάνεται από τα 350 εκατ. ευρώ φέτος στα 450 εκατ. ευρώ για το 2018. Η αύξηση αυτή είναι ενταγμένη στις αποφάσεις της ΕΕ για την απασχόληση των νέων στα κράτη μέλη με μεγαλύτερα κίνητρα στην εργοδοσία.

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων στην ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα (39,5%), στην Ισπανία (37,9%) και στην Ιταλία (32,7%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Τσεχία (5%) και στη Γερμανία (6,6%).
Τον Νοέμβριο του 2017, η ανεργία των νέων στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 18,2% και στην ΕΕ στο 16,2%.