Οι φοιτητές στο δρόμο μαζί με το λαό! Ανακοίνωση του ΜΑΣ

φοιτητές ΜΑΣ

ΜΑΣ για συγγράμματαΟι φοιτητές στο δρόμο μαζί με το λαό!

Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία!

Όλοι στον αγώνα για τις σπουδές και τη ζωή που μας αξίζει!

Δίνουμε απάντηση στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ!

 • Ισοπεδώνει κάθε δικαίωμά μας, κάνει τη «βρώμικη» δουλειά για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης φέρνει νέο πολυνομοσχέδιο, το ίδιο αντιλαϊκό όσο όλα τα προηγούμενα μνημόνια που ψήφισε και εφαρμόζει. Ανοίγει τους πλειστηριασμούς, βγάζοντας στο σφυρί λαϊκά σπίτια ξεσπιτώνοντας λαϊκές οικογένειες, πετσοκόβει τα όποια προνοιακά επιδόματα είχαν μείνει.
 • Ενισχύει την καταστολή, χτυπά το δικαίωμα στην απεργία και τον οργανωμένο αγώνα, υλοποιεί τους αιώνιους πόθους των βιομηχάνων που θέλουν να τελειώνουν με το εργατικό -λαϊκό κίνημα. Η απεργία είναι το πιο σημαντικό όπλο που έχουν σήμερα οι εργαζόμενοι και θα έχουμε εμείς αύριο για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, ενάντια στην εργοδοσία. Με  πρόσφατη τροπολογία ποινικοποιείται η δράση όσων αντιστέκονται απέναντι στους πλειστηριασμούς, όσων διαμαρτύρονται, όσων προσπαθούν να εμποδίσουν αυτήν την αδικία. Στέλνει τα ΜΑΤ στους φοιτητές που διεκδικούν σίτιση, στους εργαζόμενους που παλεύουν να μη χάσουν τη δουλειά τους.
 • Δεν διστάζει να μετατραπεί σε σημαιοφόρο των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στη περιοχή. Μετατρέπει τη χώρα σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, αναβαθμίζει σχέσεις με το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ την ώρα που κλιμακώνει την επίθεση του στο Παλαιστινιακό Λαό, δίνει ζεστό χρήμα στο ΝΑΤΟ και κλείνει μπίζνες με «κράτη-δολοφόνους».

Είναι παραμύθια «ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια». Οι 600 νόμοι των μνημονίων που έχουν ψηφιστεί ήρθαν για να μείνουν, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ήδη ψηφίσει αντιλαϊκά μέτρα που θα υλοποιηθούν το 2019-2020, ενώ έχει δεσμευτεί για τα ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060.

Δεν μπορεί να υπάρξει «δίκαιη ανάπτυξη» σε ένα άδικο σύστημα που στηρίζεται στην εκμετάλλευση, τη φτώχεια, την ανεργία. Οι δυσκολίες που ζούμε και αντιμετωπίζουμε στις σπουδές μας, η ανασφάλεια που έχουμε για το μέλλον μας μετά το πτυχίο, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που υλοποιούν χρόνια τώρα παλιές και νέες κυβερνήσεις. Τα δικαίωμά μας για σπουδές- μόρφωση- δουλειά είναι κόντρα με τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Την «δίκαιη ανάπτυξη» τη ζούμε ήδη…

 • Τα λεφτά που κόβουν από τη παιδεία, τα δίνουν στους επιχειρηματίες και το ΝΑΤΟ για να «τονωθούν οι επενδύσεις».  Ο τελευταίος κρατικός προϋπολογισμός συνεχίζει την υποχρηματοδότηση στις σχολές.
 • Τη πενιχρή κρατική χρηματοδότηση για την ανώτατη εκπαίδευση την δίνουν σε μεγαλοεργολάβους που ανά πάσα ώρα αφήνουν τους φοιτητές χωρίς φαγητό, ζεστό νερό, καθαριότητα.
 • Οι κατηγοριοποιήσεις των αποφοίτων, το ατελείωτο, πανάκριβο κυνήγι πιστοποιητικών που μας περιμένει μετά το πτυχίο, είναι επιταγές των επιχειρηματιών για να «διαλέγουν» φτηνό και ευέλικτο δυναμικό που θα τους βγάλει τη δουλειά.
 • Οι μισθοί πείνας, η ανασφάλιστη δουλειά, το χτύπημα στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι «πλεονέκτημα» για τους μονοπωλιακούς ομίλους για να είναι πιο ανταγωνιστικοί.
 • Μοιράζουν στους νέους και το λαό ψίχουλα με μερίσματα και επιδόματα για να κρύψουν το μεγάλο φαγοπότι που στήνουν για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, μόνο στους καναλάρχες χάρισε 20 εκατ. ευρώ το χρόνο για δέκα χρόνια!

ΕΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ

ΝΑ ΧΤΥΠΑΝΕ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ!

 Κάθε ένας από εμάς προσπαθεί καθημερινά να σπουδάσει, να εξασφαλίσει καλύτερους όρους για να  δουλέψει αύριο, για να έχει αποτέλεσμα και διέξοδο αυτή η προσπάθεια χρειάζεται να γίνει αγώνας, διεκδίκηση, συλλογική οργάνωση και δράση!

Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε!  Τα προβλήματά μας είναι κοινά, ο αντίπαλος είναι κοινός, οι ανάγκες μας το ίδιο.  Ο καθένας μόνος του είναι ευάλωτος, εύκολος στόχος στα σχέδια που μας ετοιμάζουν. Η δύναμή μας είναι η οργάνωση, η αλληλεγγύη, η συλλογική δράση.  Σαν μια γροθιά μέσα από τους συλλόγους μας, με συμμάχους μας  το λαό, τους εργαζόμενους μπορούμε να βάλουμε φρένο στην επίθεση που δεχόμαστε, να οργανώσουμε τη δική μας αντεπίθεση. Κάνουμε πέρα τις δυνάμεις του συμβιβασμού και της υποταγής που στις σχολές  βάζουν εμπόδιο στον αγώνα μας, που έχουν στόχο οι σύλλογοι μας να γίνουν συνεργάτες των υπουργείων και των επιχειρηματιών, που επιδικώκουν να υπάρχει σιγή νεκροταφείου στις σχολές για να κόβουν και τα ράβουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Οι αγώνες μας από την αρχή της χρονιάς για τα συγγράμματα, τη φοιτητική μέριμνα, τις προσλήψεις προσωπικού, τη παιδαγωγική επάρκεια που έχουμε οργανώσει σε κάθε σχολή, τα φοιτητικά συλλαλητήρια που διοργανώσαμε σε κάθε πόλη, η συμμετοχή μας στην απεργία ήταν μόνο η αρχή.  Συνεχίζουμε, δυναμώνουμε τους συλλόγους μας, οργανώνουμε τη συζήτηση και δράση με συνελεύσεις ετών και τμημάτων, γενικών συνελεύσεων.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ!

 • Κρατική χρηματοδότηση, φοιτητική μέριμνα, σίτιση-στέγαση για όλους δωρεάν, μόνιμο και σταθερό προσωπικό με δικαιώματα.
 • Να εγκριθούν όλες οι μετεγγραφές των φοιτητών που δεν μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους.
 • Θέλουμε το πτυχίο μας να είναι η  μόνη προϋπόθεση για δουλειά.  Δεν δεχόμαστε τους μισθούς πείνας-κανείς κάτω των 751 ευρώ, να καταργηθεί ο απαράδεκτος διαχωρισμός άνω και κάτω των 25 ετών. Όχι στις κατηγοριοποιήσεις φοιτητών-ιδρυμάτων- πτυχίων και αποφοίτων που ενισχύονται με την εισαγωγή μονοετών και διετών σπουδών.
 • Έξω οι επιχειρήσεις και οι εργολαβίες από τις σχολές και τις εστίες. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.
 • Κανείς μόνος του στην επίθεση που δεχόμαστε, οργανώσουμε την αλληλεγγύη μέσα από τους συλλόγους μας. Κανένα σπίτι εργατικών- λαϊκών οικογενειών στα χέρια τραπεζίτη! Να σταματήσει η διαρκής φοροληστεία και να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και κάθε είδους χαράτσια.

Ο οργανωμένος αγώνας μας μαζί με τον εργαζόμενο λαό, τους μικρούς φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, είναι η δύναμή μας. Κόντρα στα επιχειρηματικά συμφέροντα που υλοποιούν κυβερνήσεις-ΕΕ-ΔΝΤ, διεκδικώντας τα δικαιώματά μας για μόρφωση-δουλειά-ζωή, υπάρχει η πραγματική ελπίδα για να ζήσουμε με βάση τις ανάγκες μας, να ανατρέψουμε τη σημερινή κατάσταση.

 ΝΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΗ, ΤΜΗΜΑ ΚΑΙ ΕΤΟΣ!

 Οργανώνουμε μαζικές εξορμήσεις, ενημερώσεις σε κάθε σχολή, έτος και αμφιθέατρο.  Όλοι και όλες στο δρόμο, στις συγκεντρώσεις που οργανώνουν σωματεία, φορείς, το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ. Οργανώνουμε φοιτητικά συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις.

 • Παρασκευή 12/1Παράσταση διαμαρτυρίας 12:00 Στην επιθεώρηση εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε).
 •  Δευτέρα 15/1 συλλαλητήριο 17:30 Πλατεία Κύπρου.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΟΝΑ ΤΜΣ- ΠΤΔΕ- ΤΕΠΑΕΣ ΤΟΥ ΜΑΣ