Γιορτάστηκε ο Κόκκινος Οκτώβρης στη Ρωσία και άλλες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ

Μόσχα για την Κόκκινο Οκτώβρη

Μόσχα για την Κόκκινο ΟκτώβρηΑπ’ άκρη σ’ άκρη της Ρωσίας αλλά και σε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ γιορτάστηκε χτες με πολύμορφες εκδηλώσεις η 100ή επέτειος της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, κόντρα στην προσπάθεια που έκανε το αστικό κράτος να συκοφαντήσει και να αποσιωπήσει το κοσμοϊστορικό αυτό γεγονός. Συγκεκριμένα, επίσημα από την κυβέρνηση γιορτάστηκαν τα 76 χρόνια από την παρέλαση του Κόκκινου Στρατού, στις 7 Νοέμβρη του 1941, όταν έφευγε για το μέτωπο ενάντια στους ναζιστές κατακτητές, ενώ γίνεται προσπάθεια ώστε όλες οι εκδηλώσεις να έρθουν στα μέτρα της σημερινής αστικής εξουσίας.

Ωστόσο, μεγάλες διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις έγιναν στη Μόσχα, στο Λένινγκραντ, στο Νοβοσιμπίρσκ, στο Τιούμεν, στο Ομσκ και πολλές άλλες μεγάλες και μικρές πόλεις της Ρωσίας, που διοργανώθηκαν από το ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας και το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας. Αντίστοιχες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν από τα Κομμουνιστικά Κόμματα και στις άλλες πρώην Σοβιετικές Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες.

Στις εκδηλώσεις στη Μόσχα συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, και την Δανάη Χέλμη, συνεργάτρια του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων. Εκ μέρους του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης παραβρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας του, Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Επίσης παραβρέθηκαν μέλη και φίλοι της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, που βρίσκονται στη Ρωσία στο πλαίσιο της εκδρομής που διοργάνωσε η οργάνωση προς τιμήν των 100χρονων της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Ακόμα συμμετείχαν με τις σημαίες των κομμάτων τους εκπρόσωποι Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που συμμετείχαν στις εργασίες και τις εκδηλώσεις της 19ης Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Λένινγκραντ.