Λαϊκή Συσπείρωση για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και το κλείσιμο του καταστήματος των ΕΛΤΑ στο Παραδείσι

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣτα ζητήματα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και του κλεισίματος του υποκαταστήματος ΕΛΤΑ στο Παραδείσι, αναφέρθηκαν οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου και Περιφέρειας, Τάκης Πότσος και Μαρία Χατζηγιάννη σε συνέντευξη τύπου.

Η Περιφερειακή σύμβουλος Μαρία Χατζηγιάννη τόνισε ιδιαίτερα, ότι η  ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ θ’ απευθυνθεί στους εργαζόμενους και τους μικροεπαγγελματίες για να στηρίξουν την πρότασή της. Δεν πρέπει να  εμπιστευτούν και να   “κρεμάσουν” τις ελπίδες  τους στις  κινήσεις  παραγόντων   των Δήμων και των Περιφερειών που κινούνται στη λογική της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων. Ο Τάκης Πότσος αναφέρθηκε στη πολιτική όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν τα ΕΛΤΑ στο ΤΑΙΠΕΔ, που στήριξαν τις ιδιωτικοποιήσεις , όπως και οι τοπικοί παράγοντες σε Δήμο και Περιφέρεια με αποτέλεσμα να καταργούν καταστήματα που θεωρούν μη κερδοφόρα για τους ιδιώτες. Αναλυτικά στη συνέντευξή τους είπαν τα εξής:

Μαρία Χατζηγιάννη:”Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ καταργεί από την 1η Ιανουαρίου του 2018 τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, σε όλα τα νησιά του Αιγαίου. Ήδη η κατάργηση είναι ενταγμένη στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018. Είναι μια δέσμευση απέναντι στους δανειστές και την ΕΕ από την κυβέρνηση, τη Ν.Δ. και τα κόμματα της κεντροαριστεράς που ψηφίστηκε στο 3ο μνημόνιο από όλους αυτούς.

Η έκπτωση του ΦΠΑ δεν χαρίστηκε στους νησιώτες. Κατακτήθηκε μετά από μαζικές διεκδικήσεις των νησιωτών και τις επίμονες  παρεμβάσεις του ΚΚΕ, ώσπου θεσμοθετήθηκε το 1990.

Ο µειωµένος ΦΠΑ είναι ένα ελάχιστο αντιστάθµισµα ενός µέρους των προβληµάτων και παραγόντων που κάνουν τη ζωή στα νησιά πιο ακριβή, πιο δύσκολη και πιο επικίνδυνη, όπως: κόστος αεροπορικής και θαλάσσιας µεταφοράς προσώπων και εµπορευµάτων, υποβαθµισµένα-ιδιαίτερα, θαλάσσια-µεταφορικά µέσα, υποβαθµισµένη παροχή υγειονοµικής φροντίδας, λόγω της γενικής υποστελέχωσης και υποχρηµατοδότησης της υγείας, αλλά και της επιπλέον αποµόνωσης στην οποία µπορεί να βρεθούν τα νησιά λόγω καιρικών συνθηκών.

Πρόκειται για ένα απαράδεκτο και άδικο μέτρο που θα πλήξει το εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων που κατοικούν ή εργάζονται στα νησιά και ήδη δοκιμάζονται σκληρά.

Θα εκτιναχθεί κι άλλο η ακρίβεια ειδικά στα είδη διατροφής όπου ο συντελεστής ήδη έχει αυξηθεί με την αύξηση όλων των συντελεστών του ΦΠΑ.

Οι μικροεπαγγελματίες και οι αγρότες στα νησιά αδυνατούν ήδη ν’ ανταπεξέλθουν στις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Γιατί όμως το κάνουν αυτό; γιατί καταργούν τους μειωμένους συντελεστές;

Γιατί είναι μία από τις προϋποθέσεις να επιτευχθεί η ανάπτυξη, η καπιταλιστική ανάκαμψη, χρηματοδοτούμενη από τη φοροληστεία του λαού και των νησιωτών με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών.

Κυβέρνηση, αντιπολίτευση και τοπική διοίκηση μιλάνε την ίδια γλώσσα όταν αναφέρονται στην ανάπτυξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ τη λέει δίκαιη, η αντιπολίτευση βιώσιμη και η τοπική διοίκηση τη λέει ανάπτυξη του τόπου. Έχει όμως ακριβώς το ίδιο περιεχόμενο. Είναι πέρα για πέρα αντιλαϊκή, στηρίζεται στην φοροληστεία του λαού, στο τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων, παρ’ όλες τις κορώνες και κουβέντες άνευ ουσίας, για ευαισθησία και αγάπη για το τόπο μας.

Κοινός παρονομαστής τα προνόμια, ο πλούτος οι παροχές στους επιχειρηματίες και το μάρμαρο να το πληρώνει ο λαός.   Αυτό που τους απασχολεί είναι η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος και όχι οι συνθήκες διαβίωσης, το εισόδημα των εργαζομένων και των μικροεπαγγελματιών.

Γι’ αυτό αρνούνται να ψηφίσουν τη πρόταση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, που επανειλημμένα έχει θέσει στο Π.Σ. για κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Στα τρόφιμα, στο νερό, στο ρεύμα, στα φάρμακα, στην υγεία και τη παιδεία. Ποτέ δεν την υποστήριξε το Π.Συμβούλιο. Αναφέρονται σ’ αυτό που κατά κύριο λόγο τους ενδιαφέρει. Την ανταγωνιστικότητα. Δηλαδή το τουριστικό προϊόν και η δραστηριότητα των ξενοδοχειακών και τουριστικών ομίλων. Ακριβώς αυτή είναι και η αγωνία της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Εθνικό στόχο την αναφέρουν. Αυτή είναι η περιβόητη δίκαιη ανάπτυξη. Εξαθλίωση των εργαζομένων και των μικροεπαγγελματιών, περισσότερα κέρδη στους τουριστικούς και άλλους ομίλους. Σ’ αυτό το δρόμο είναι συστρατευμένη και η Περιφέρεια νοτίου Αιγαίου.

 

Επιπλέον η κυβέρνηση έχει συνδέσει το προσφυγικό με τους μειωμένους συντελεστές. Οι λογικές ότι “πατώντας” στη δυστυχία των προσφύγων και των μεταναστών θα πάρουμε και εμείς κάποια ψίχουλα δεν έχουν θέση ανάμεσά μας. Οι λογικές που βλέπουν ξέχωρα το θέμα της μείωσης του συντελεστή του ΦΠΑ από τη γενική φοροληστεία, από την αντεργατική – αντιλαϊκή πολιτική που εξαπολύει η κυβέρνηση και το κεφάλαιο δεν πρέπει να βρίσκουν απήχηση και αποδοχή από κανέναν εργαζόμενο, από κανέναν αγρότη, από καμία λαϊκή οικογένεια.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ θ’ απευθυνθεί στους εργαζόμενους και τους μικροεπαγγελματίες για να στηρίξουν την πρότασή της. Δεν πρέπει να  εμπιστευτούν και να   “κρεμάσουν” τις ελπίδες  τους στις  κινήσεις  παραγόντων   των Δήμων και των Περιφερειών.

Η πρότασή μας για το ΦΠΑ είναι σταθερή από τη σκοπιά των συμφερόντων του λαού των νησιών.

Για έκπτωση ΦΠΑ 30% για όλα τα νησιά του Αιγαίου. Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη λαϊκή κατανάλωσης. Αφορολόγητο ατομικό όριο για όλους 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να εκπίπτουν από τη φορολόγηση και οι δαπάνες Υγείας, ΔΕΗ, θέρμανσης, νερού, τηλεφώνου. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών. Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική – λαϊκή οικογένεια. Να φορολογούνται με 45% τα κέρδη και τα περιουσιακά στοιχεία του μεγάλου κεφαλαίου.

Τάκης Πότσος:”Με αφορμή τα τελευταία δημοσιεύματα και τη δίκαιη απαίτηση -κινητοποίηση των κατοίκων του χωριού, θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να επισημάνουμε κάποια βασικά πολιτικά ζητήματα για να βγαίνουν χρήσιμα συμπεράσματα.

Το ταχυδρομείο ούτε κουράστηκε και κλείνει, ούτε αποφάσισε να φύγει μόνο του. Το κλείσιμο του ταχυδρομικού καταστήματος, όπως και τόσων γραφείων υπηρεσιών πρώην ΔΕΚΟ, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων που υπηρέτησαν πιστά οι κυβερνήσεις όλων των προηγούμενων χρόνων. Αφού πρώτα φρόντισαν  να μετοχοποιήσουν τις πρώην ΔΕΚΟ μετατρέποντάς τες σε ανώνυμες εταιρείες και μετά να τις περάσουν στο ΤΑΙΠΕΔ με το πρώτο, δεύτερο και τρίτο μνημόνιο, έρχονται σήμερα να υλοποιήσουν αυτό για το οποίο δεσμεύτηκαν. Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων συνεχίζεται είτε με συγκυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ είτε με συγκυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μπορεί λοιπόν ο βουλευτής της ΝΔ κ.Κόνσολας που έκανε ερώτηση στη βουλή να είναι κατά των ιδιωτικοποιήσεων, του ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή της πολιτικής του κόμματός του;

Μπορεί η Δημοτική και Περιφερειακή Αρχή να στηρίξει τα δίκαια αιτήματα του κόσμου του Παραδεισίου και των γύρω χωριών, όταν  ίδιες συνεχίζουν να ιδιωτικοποιούν μια σειρά ακίνητα και υπηρεσίες;Αυτό άλλωστε φάνηκε από την πρόσφατη ψήφιση των τεχνικών προγραμμάτων και των προϋπολογισμών Δήμου και Περιφέρειας.

Μπορούν οι τοπικά εκλεγμένοι, τοπικοί και δημοτικοί σύμβουλοι να έρθουν σε αντίθεση με τη πολιτική που στήριξαν άμεσα και έμμεσα στις τοπικές εκλογές , αλλά και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο; (ακόμα περιμένουμε την αντίδραση και τις κινητοποιήσεις της πλειοψηφίας του τοπικού συμβουλίου Παραδεισίου για την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου). Μπορούν τα τοπικά στελέχη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να κατανοούν το πρόβλημα κι ότι τάχα θα «δώσουν λύση», όταν συνεχίζουν και μάλιστα πιο αποφασιστικά την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων;

Οι ιδιωτικές εταιρείες θεωρούν τα μικρά καταστήματα των ΕΛΤΑ, ως «άγονη περιοχή», όπως λένε και για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες «άγονη γραμμή», κι επειδή δεν είναι κερδοφόρα θέλουν να τα κλείσουν. Ποιος θα τους εμποδίσει;

Εμείς λέμε ότι ο κόσμος πρέπει να δει καθαρά την αιτία του προβλήματος, όπως και όλων των προβλημάτων του. Το κίνημα είναι αυτό που θα τους εμποδίσει όταν έχει στόχο και κατεύθυνση τη μάνα του προβλήματος, που είναι η πολιτική που εφαρμόζεται όλα αυτά τα χρόνια υπέρ του κεφαλαίου και της αύξησης των κερδών του.”