Νέες προσφυγικές ροές

πρόσφυγες
πρόσφυγες
πρόσφυγες στα “Σφαγεία” Ρόδου

Στα χέρια των λιμενικών βρίσκεται αυτή την ώρα Τούρκος διακινητής μεταναστών ο οποίος αποβίβασε με το σκάφος του 12 πρόσφυγες στην περιοχή Κάμειρος Σκάλα της Ρόδου.

Σε αντίθεση με τη κυβερνητική γραμμή ότι οι προσφυγικές ροές έχουν μειωθεί πάρα πολύ, το τελευταίο χρονικό  διάστημα, η Τουρκία έχει ανοίξει πάλι την “στρόφιγγα” των προσφύγων που διαμένουν σε τουρκικό έδαφος. Ένα σκηνικό το οποίο θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η κατάσταση στα σφαγεία και στα κρατητήρια της Ρόδου παραμένει εκρηκτική και οι υποσχέσεις του δημάρχου Ρόδου για μεταφορά των προσφύγων σε πιο αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης παραμένουν υποσχέσεις.

Άμεσα και με ευθύνη του κράτους πρέπει να διασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες για όσους βρίσκονται προσωρινά στα νησιά. Να καταργηθούν τα «hot spot». Να μη δημιουργηθούν άλλα με οποιαδήποτε μορφή. Να διαμορφωθούν ανοιχτές δομές προσωρινής φιλοξενίας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς την παρουσία ΜΚΟ. Να παρέχεται νομική βοήθεια από το κράτος, ώστε να είναι προετοιμασμένοι για τη συνέντευξη της διαδικασίας εξέτασης του άσυλου τους. Να παρέχεται δωρεάν ιατρικοφαρμακευτική περίθαλψη με μόνιμη παρουσία ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο χώρο διαμονής τους. Προσλήψεις ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών με ευθύνη του κράτους. Προσλήψεις διερμηνέων στα σχολεία, ώστε να βοηθάνε τα προσφυγόπουλα στην ομαλή ένταξη τους στο σχολικό πρόγραμμα.

Εμείς οι Έλληνες εργαζόμενοι δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα με τους ξένους εργαζόμενους. Αντίθετα έχουμε συμφέρον να παλέψουμε μαζί για μια ζωή αξιοπρεπή για μας και τα παιδιά μας.

Να καταδικαστούν οι τραμπουκισμοί και η βία των ναζιστικών ομάδων. Να απομονωθούν αυτοί που ενοχοποιούν για τα προβλήματα τα θύματα, τους πρόσφυγες και αθωώνουν τους υπεύθυνους.