Επιστολή διαμαρτυρίας στρατιωτών από τον Έβρο

ΝΑΤΟΣτις 6 Ιουνίου 2017 ένας Ροδίτης φαντάρος, ο Σταύρος Σκουλής, που υπηρετούσε τη θητεία του στο νησί της Ρόδου, δημοσίευσε μια επιστολή με την οποία διαμαρτυρόταν για τη συμμετοχή σε άσκηση του ΝΑΤΟ. Μεταξύ άλλων έγραφε:

“Ως στρατιώτης που υπηρετώ στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και πιο συγκεκριμένα στο νησί της Ρόδου, εκφράζω και εγώ με τη σειρά μου την έντονη διαμαρτυρία μου για τη συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη ΝΑΤΟική άσκηση “Noble Jump”. Ανταποκρίνομαι στο κάλεσμα των υπολοίπων συναδέλφων μας, που όλες αυτές τις μέρες από τον Εβρο μέχρι και το Καστελόριζο εκφράζουν τα παράπονά τους για τη συμμετοχή της χώρας μας στη συγκεκριμένη άσκηση.Υπηρετούμε στην παραμεθόριο σε σημεία κρίσιμα για τα σύνορα της πατρίδας μας. Πολλοί βρισκόμαστε εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια μας. Ξαγρυπνάμε εκτελώντας τις υπηρεσίες μας και συμβάλλουμε μαζί με αξιωματικούς και υπαξιωματικούς για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας.

Είναι, λοιπόν, ανησυχητικό και εκφράζω τον έντονο προβληματισμό μου για την πραγματοποίηση της άσκησης στα πλαίσια της οποίας παραχωρούνται εδάφη της πατρίδας μου για τη διέλευση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων (από την Αλβανία, την Ιταλία, τη Μ. Βρετανία και άλλων χωρών), αλλά και στρατιώτες και στρατιωτικές εγκαταστάσεις για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την άσκηση του ΝΑΤΟ……”

Αυτές τις μέρες, στο άλλο άκρο της παραμεθόριας Ελλάδας, κάποια άλλα παιδιά στρατιώτες του 644 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού της Αλεξανδρούπολης,  προσπαθούν να τους ακούσουμε:

ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ 644 Μ/Κ ΤΠ Καμία εμπλοκή του Ελληνικού Στρατού, να κλείσει τώρα η βάση

«Εμείς, στρατιώτες του 644 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού της Αλεξανδρούπολης, στέλνουμε αυτήν την επιστολή με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στην πόλη όπου υπηρετούμε τη θητεία μας. Εδώ και λίγες μέρες το λιμάνι της πόλης έχει μετατραπεί σε NATOική βάση που περιλαμβάνει σταθμό αποσυναρμολόγησης, αποθήκευσης και μεταφοράς πολεμικών ελικοπτέρων.

Ζητάνε από τους φαντάρους να φυλάνε τους ΝΑΤΟϊκούς και τον εξοπλισμό τους!

Οι ΝΑΤΟικοί έχουν το θράσος να απαιτούν να γίνεται από εμάς τους φαντάρους, μαζί με τα στελέχη του στρατού, του Λιμενικού και της αστυνομίας, η φύλαξη της βάσης, και φυσικά κάθε άλλη εξυπηρέτηση για τα ΝΑΤΟικά σχεδία. Αναρωτιόμαστε τι δουλειά έχουμε εμείς ως φαντάροι, που σκοπός της θητείας μας είναι η υπεράσπιση των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας, να εμπλακούμε με τους ΝΑΤΟικούς φονιάδες; Δεν φτάνουν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στη θητεία μας, οι απαρχαιωμένες και κατεστραμμένες υποδομές του στρατοπέδου, που δεν επαρκούν ούτε για τις βασικές ανάγκες των στρατιωτών, οι εξαντλητικές και συνεχόμενες υπηρεσίες, που μας έχουν αναγκάσει να κάνουμε τη νύχτα μέρα για να αντεπεξέλθουμε, μας καλούν προκλητικά να ανεχτούμε και τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις να αλωνίζουν στο λιμάνι της πόλης, λίγα μόλις μέτρα από το στρατόπεδο όπου υπηρετούμε.

Τις γνωστές ΝΑΤΟικές δυνάμεις που διέλυσαν τη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, τη Συρία, που ευθύνονται για χιλιάδες θανάτους αμάχων κάθε χρόνο, που έχουν μετατρέψει το Αιγαίο σε υγρό τάφο παιδιών. Αυτούς τους φονιάδες των λαών κάλεσε στην Αλεξανδρούπολη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που φέρει τεράστιες ευθύνες. Σε αυτούς που δίνει απλόχερα “γην και ύδωρ” στη Σούδα, την Κάρπαθο, που χωρίς κανένα ενδοιασμό προσφέρει τον Αραξο για να αποθηκεύουν πυρηνικά, παραχωρεί τώρα και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Απαιτούμε καμία εμπλοκή των στρατιωτών και συνολικά του Ελληνικού Στρατού για τη φύλαξη της βάσης. Να κλείσει τώρα η βάση στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και όλες οι ξένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Εξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια.

ΟΥΤΕ ΓΗ ΟΥΤΕ ΝΕΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!».