Ερωτήσεις ΚΚΕ στη Βουλή για Σχολεία Κω & Λύκειο Ζηπαρίου

Ερώτηση στη Βουλή από ΚΚΕ

Ερώτηση στη Βουλή από ΚΚΕ

Το ΚΚΕ, όπως είχε ανακοινωθεί τις προηγούμενες μέρες στη Συνέντευξη Τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Κω σχετικά με τα οξυμένα προβλήματα στη σχολική στέγη του νησιού, κατέθεσε ερωτήσεις στα αρμόδια υπουργεία.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών

Θέμα: Να ολοκληρωθούν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης και να παραδοθούν στους μαθητές το 1ο και 2ο ΓΕΛ Κω και το 1ο Γυμνάσιο Κω.

Από τον πρόσφατο ισχυρό σεισμό της 21ης Ιούλη, υπέστησαν σοβαρές ζημιές το 1ο και 2ο ΓΕΛ Κω και το 1ο Γυμνάσιο Κω. Αυτό είχε ως συνέπεια, τα συγκεκριμένα σχολεία να λειτουργούν απογευματινές ώρες σε άλλα σχολικά συγκροτήματα της πόλης της Κω. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους μαθητές, στις οικογένειές τους αλλά και στους εκπαιδευτικούς.

Από τις πρώτες μέρες που διαπιστώθηκε η ακαταλληλότητα των συγκεκριμένων σχολικών συγκροτημάτων, μπήκε από όλους όσους εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και από το ΚΚΕ, το ζήτημα της όσο το δυνατόν γρήγορης αποκατάστασής τους. Εκφράστηκαν οι ανησυχίες για τυχόν μεγάλες καθυστερήσεις εξαιτίας γραφειοκρατίας και ανεπαρκούς χρηματοδότησης. Οι πόροι που διατέθηκαν από την αρχή ήταν300.000 ευρώ, ποσό που υπολείπεται κατά πολύ από το ποσό που αναφέρουν οι πρώτες εκτιμήσεις και το ανεβάζουν στο 1.500.000 ευρώ. Παράλληλα, τρεισήμισι μήνες μετά τον σεισμό, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες τεχνικές μελέτες, δεν προχωρά επομένως η έγκρισή τους και η ανάθεση των έργων σε αναδόχους. (Αναδεικνύεται η ανάγκη του ΟΣΚ και οι ευθύνες όσων τον μετέτρεψαν σε ΑΕ).

Αυτά όλα δημιουργούν τη δικαιολογημένη ανησυχία για μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων εργασιών και την παράδοση των σχολείων στους μαθητές.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να πάρει προκειμένου να ξεπεραστούν οι καθυστερήσεις, να ολοκληρωθούν το γρηγορότερο οι εργασίες στο 1ο και 2ο ΓΕΛ και το 1ο Γυμνάσιο Κω και να παραδοθούν άμεσα στους μαθητές του.

 

 Οι βουλευτές
Σταύρος Τάσσος

Μανώλης Συντυχάκης

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών

Θέμα: Να κτιστεί άμεσα το σχολικό κτίριο για τη στέγαση του ΓΕΛ Ζηπαρίου της Κω

Πριν από πολλούς μήνες με σχετικό ΦΕΚ ιδρύθηκε ΓΕΛ στο Ζηπάρι της Κω. Η ίδρυση ΓΕΛ ήταν επιβεβλημένη γιατί εκεί, δίπλα στο Γυμνάσιο Ζηπαρίου, λειτουργούσαν τα τελευταία 8 χρόνια λυκειακές τάξεις. Αυτές στεγάζονταν σε λυόμενες (προκάτ) αίθουσες σε έναν ακάλυπτο χώρο (χαρακτηρισμένος ως χώρος πρασίνου) έξω από την αυλή του Γυμνασίου Ζηπαρίου. Επίσης, επειδή ούτε αυτές οι προκάτ αίθουσες δεν επαρκούν για τη στέγαση του ΓΕΛ, ενοικιάστηκαν χώροι σε διπλανά κτίρια, οι οποίοι, όπως καταγγέλλουν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί, σε καμιά περίπτωση δεν είναι κατάλληλοι για σχολικές αίθουσες. Επιπλέον, για τη μετακίνηση από και προς αυτές τις “αίθουσες” χρειάζεται οι μαθητές να διασχίζουν αυτοκινητόδρομο.

Όλα αυτά τα χρόνια, καμιά κυβέρνηση δεν πήρε μέτρα για να κτιστεί ένα σύγχρονο εκπαιδευτήριο και να λυθούν όλα τα παραπάνω προβλήματα. Ούτε το σχετικό ΦΕΚ δεν απαντά ολοκληρωμένα στο πρόβλημα της στέγασης του ΓΕΛ Ζηπαρίου, αφού τόσους μήνες μετά δεν έγινε καμιά προσπάθεια εξεύρεσης κατάλληλου χώρου και επαρκούς χρηματοδότησης για το χτίσιμο του απαραίτητου σύγχρονου σχολικού συγκροτήματος. Ο Δήμος της Κω, ερχόμενος να διαχειριστεί αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση, αντί να βάλει σαν στόχο το χτίσιμο νέου κτηρίου για το ΓΕΛ Ζηπαρίου, προσπαθεί να βρει χώρο για ενοικίαση να στεγάσει το ΓΕΛ. Πέρα από την απαράδεκτη λογική, τον 21ο αιώνα τα σχολεία να μην έχουν δική τους σύγχρονη και ασφαλή στέγη, ακόμη και η μοναδική περίπτωση τέτοιου διαθέσιμου προς ενοικίαση ιδιωτικού χώρου, απαιτεί πολύ μεγάλης έκτασης παρεμβάσεις που σίγουρα θα απαιτήσουν και υπέρογκους οικονομικούς πόρους. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα και την πολύ μεγάλη καθυστέρηση παράδοσης του ΓΕΛ Ζηπαρίου με διαιώνιση των προβλημάτων αλλά και την οικονομικά ασύμφορη λύση.

Μοναδική λύση είναι η ανέγερση νέου ΓΕΛ. Την ευθύνη την έχουν αποκλειστικά Δήμος, Περιφέρεια και πρωτίστως το κεντρικό κράτος.

 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να προχωρήσει άμεσα το κτίσιμο νέου ασφαλούς κτιρίου για τη στέγαση του ΓΕΛ Ζηπαρίου, που θα πληροί όλους τους αναγκαίους όρους και προϋποθέσεις για τη λειτουργία ενός σύγχρονου σχολείου

 

 Οι βουλευτές
Σταύρος Τάσσος

Μανώλης Συντυχάκης

2 σχόλια σχετικά με το “Ερωτήσεις ΚΚΕ στη Βουλή για Σχολεία Κω & Λύκειο Ζηπαρίου”

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.