Μεγάλη πρεμούρα στο ΣΥΡΙΖΑ, για να νομιμοποιήσουν την καλλιέργεια και την εμπορία της κάνναβης.

οχι στη καλλιέργεια κάνναβης
νομιμοποιεί τη κάνναβη
ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Μεγάλη πρεμούρα στο ΣΥΡΙΖΑ,  για να νομιμοποιήσουν την καλλιέργεια και την εμπορία της κάνναβης, ιδιαίτερα μετά την συνάντηση που είχαν στην Ελλάδα αρχές καλοκαιριού κυβερνητικοί παράγοντες με εκπροσώπους μεγάλων βιομηχανιών από τον κλάδο της παραγωγής «φαρμακευτικής» κάνναβης με έδρα τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τη Γαλλία. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι ο τζίρος από την υποτιθέμενη «φαρμακευτική» κάνναβη ενδέχεται να αγγίξει το ποσό των 220 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας.

Τέλη Σεπτέμβρη, σε ρόλο «λαγού», 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτουν Ερώτηση στη Βουλή με θέμα «την ιατρική χρήση της κάνναβης και τις αναπτυξιακές προοπτικές της», ζητώντας «επιτέλους» να γίνεται η παραγωγή και διακίνησή της και εκτός κρατικού μονοπωλίου. Ακολούθησαν οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, ότι βρίσκεται ήδη στα σκαριά διυπουργικό νομοσχέδιο για την καλλιέργεια, επεξεργασία και διακίνηση κάνναβης και από ιδιώτες. Επίσης μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ΑΝΤ1,  ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, ανέφερε «φυσικά μιλάω για νομιμοποίηση» της «ψυχαγωγικής κάνναβης», την οποία εμφάνισε ως ακίνδυνη και πρόσθεσε ότι για «ουσίες που δεν είναι επικίνδυνες να επιτρέπεται η ιδιοπαραγωγή» έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα «με έλεγχο στον αριθμό των φυτών να γίνει ιδιόχρηση».Δεν απέκλεισε κάποια σχετική νομοθετική παρέμβαση λέγοντας πως «δεν έχει έτοιμο νομοσχέδιο για την ψυχαγωγική κάνναβη» η κυβέρνηση, που φέρνει νομοσχέδιο για την αποκαλούμενη ιατρική κάνναβη.

Μέχρι και στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο που συμμετείχε  ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δ.Γάκης, παρότρυναν τους αγρότες να καλλιεργήσουν φαρμακευτικά φυτά (π.χ. σαν την κάνναβη, κοινώς χασίσι) κι αρωματικά φυτά.

Στη Ρόδο, την τραγικότητα της κατάστασης των νέων που εθίστηκαν στη κάνναβη και έγιναν αργότερα χρήστες  σκληρών ναρκωτικών, αποκάλυψε  το  Τμήμα Ερευνας του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ στη Ρόδο  στις 26 Ιουνίου, Μέρα κατά των Ναρκωτικών, δίνοντας  στη δημοσιότητα συγκλονιστικά στοιχεία για τους χρήστες ναρκωτικών στη Ρόδο.

Σε ηλικία από 13 έως 16, σε ποσοστό 74,1%, ξεκινούν οι νέοι τα ναρκωτικά.

Ουσία έναρξης, η κάνναβη στο 85,2% των περιπτώσεων.

Υπήρξαν δε αναφορές έναρξης της παράνομης ουσίας στην ηλικιακή ομάδα από τα 9 έως 12 έτη σε ποσοστό 8,6%.

Ειδικότερα, για το 2016-2017 οι χρήστες που δέχτηκαν υπηρεσίες ήταν στην πλειοψηφία τους άντρες (σε ποσοστό 81,5%), άνεργοι (σε ποσοστό 59,3%) και διαμένουν με τη γονεϊκή τους οικογένεια (σε ποσοστό 53,1%). Η κύρια ουσία χρήσης τους είναι η ηρωίνη.

Για να δούμε και τι έλεγε ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ το Μάρτη του 2017: «Απ’ όλες τις έρευνες, δεν φαίνεται πουθενά και για καμία ασθένεια να είναι η κάνναβη το φάρμακο επιλογής. Η ζημιά που μπορεί να κάνει είναι πολλαπλή (…) Ομως, το μεγαλύτερο κακό που μπορεί να κάνει είναι η συνταγογράφησή της να περάσει στους έφηβους και στα παιδιά. Τα περισσότερα παιδιά λένε ότι βρήκαν το πρώτο αγχολυτικό ναρκωτικό στο φαρμακείο του σπιτιού τους. Μπορεί να γίνει το ίδιο και με τη συνταγογράφηση της κάνναβης . Η συνταγογράφηση μιας τέτοιας ουσίας δεν θα λύσει, αλλά θα δημιουργήσει προβλήματα».

Η κυβέρνηση όμως προχωρεί ακάθεκτη στον αντιδραστικό της δρόμο, κουνώντας και το δάκτυλο στο ΚΚΕ, το οποίο κατηγορεί μέσω της φυλλάδας της «Αυγή» που γράφει μεταξύ άλλων: «Οι ιδεοληπτικές αγκυλώσεις (σ.σ. του ΚΚΕ), όπως και ο ηθικοπλαστικός συντηρητισμός σε μια σειρά από ζητήματα – παράδειγμα η αποποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης – είναι χαρακτηριστικά. Τα πάντα θα αποκατασταθούν στην κομμουνιστική κοινωνία (…) Τι θα γίνει στο μεσοδιάστημα, τι θα γίνει με τις ζωές των καταπιεζόμενων μαζών και των μειονοτήτων αποτελούν ερωτήματα που δεν απαντώνται».

Το ΚΚΕ έχει ολοκληρωμένες προτάσεις και συγκεκριμένες διεκδικήσεις στο σήμερα, για την Πρωτογενή Πρόληψη, τη θεραπεία, την κοινωνική ένταξη. Αγωνίζεται σταθερά και αταλάντευτα για αυτά, στο πλευρό των εργαζομένων που υπηρετούν στις αντίστοιχες δομές, των εξαρτημένων που απευθύνονται σ’ αυτές και των οικογενειών τους. Η θέση του για την εκτεταμένη τοξικοεξάρτηση είναι ότι σχετίζεται με τη σαπίλα του καπιταλισμού, καθώς αποτελεί πηγή άντλησης ασύλληπτου κέρδους. Πόλεμος, φτώχεια, πείνα, κοινωνικός αποκλεισμός, ανεργία, ανισότητα είναι το υπόβαθρο που ακουμπάνε τα ναρκωτικά. Δεν είναι ελεύθερη επιλογή κανενός. Είναι καταναγκασμός στο μονόδρομο της εξαθλίωσης της ταξικής κοινωνίας. Κι αυτό το σάπιο σύστημα δεν παίρνει «γιατρικά», μόνο ανατρέπεται…