Εκατοντάδες άνθρωποι του μόχθου διαδήλωναν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, έξω από τις κλειστές και σιδερόφραχτες , από τις αστυνομικές δυνάμεις και άλλους κατασταλτικούς μηχανισμούς, πόρτες του Περιφερειακού Συνεδρίου στη Λάρισα, όπου συμμετείχε και ο κ. Δ.Γάκης.
Η “αναπτυξιακή” φιέστα της κυβέρνησης, στη Λάρισα (η τέταρτη κατά σειρά), μπορεί να δηλώνει ο κ. Γάκης ότι “αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία ουσιαστικής συζήτησης της οικονομικής και αναπτυξιακής σημασίας των Περιφερειών, υπό το πρίσμα του στρατηγικού μας στόχου για βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη”, αλλά στην ουσία επιβεβαιώθηκε σε όλα τα Περιφερειακά Συνέδρια, ότι η ανάπτυξη που υπόσχεται η κυβέρνηση καμιά σχέση δεν έχει με τα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού.
Αυτό το “παραμύθι”, αυτή η επιχείρηση της εξαπάτησης και αισχρής κοροϊδίας του λαού, θα κάνει το γύρο της Ελλάδας 13 φορές, (στο Νότιο Αιγαίο αναμένεται τον Ιανουάριο), και θα εμπλουτίζεται με τις “εποικοδομητικές” προτάσεις Περιφερειαρχών, Δημάρχων και των “απανταχού παρόντων” παραγόντων του τόπου, ως συνταγή για την παραγωγική ανασυγκρότηση της κάθε περιοχής.
Το “Εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας” που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ή αλλιώς “δίκαιη ανάπτυξη” , ή όπως αλλιώς επινοήσουν να βαφτίσουν τη βαρβαρότητα του κεφαλαίου, δεν πρόκειται ν’ αλλάξει την πραγματικότητα που ζουν οι εργαζόμενοι κι ο λαός, γιατί απλά αυτή η κατάσταση είναι η βάση, το θεμέλιο της “δίκαιης ανάπτυξης”.
Μισθοί και συντάξεις πείνας, φοροληστεία, απειλές για κατασχέσεις σπιτιών και λογαριασμών, εργασία λάστιχο, ανεργία και υπηρεσίες πανάκριβες (υγεία,παιδεία,ΔΕΗ, Νερό, συγκοινωνίες κ.α.) συνθέτουν το εφιαλτικό μείγμα που θα τροφοδοτήσει την “παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας”.
Σ’ αυτά τα συνέδρια μιλάνε και για τον Τουρισμό, τις μεγάλες επενδύσεις που γίνονται ή προγραμματίζονται. Ποιες είναι όμως οι προϋποθέσεις για να γίνουν αυτές οι επενδύσεις; Το λένε και το δείχνουν στην πράξη οι ίδιοι οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου: Με εργαζόμενους που αμείβονται με μισθούς στα Τάρταρα, με ατέλειωτες ώρες δουλειάς, κυρίως για τους νεότερους και τη «μαθητεία», με απολύσεις και χτύπημα στις Συλλογικές Συμβάσεις, με απλήρωτη δουλειά για μήνες, με ανασφάλιστους, με 14 διαφορετικές μορφές ευελιξίας. Και βέβαια, με υποσχέσεις για μελλοντική μείωση της φορολογίας, παράδοση των ακινήτων «φιλέτων», λιμανιών (των αεροδρομίων έγινε) για επιχειρηματική αξιοποίηση και άλλα. Την ίδια ώρα, οι αυτοαπασχολούμενοι του Τουρισμού περνάνε μαύρες μέρες, οι διακοπές για ένα μεγάλο μέρος των λαϊκών στρωμάτων είναι άπιαστο όνειρο, ενώ οι μικρομεσαίοι αγρότες ακούνε την κυβέρνηση να μιλάει για σύνδεση του Τουρισμού με τον αγροτοδιατροφικό τομέα, που αφορά τις μεγάλες καθετοποιημένες καπιταλιστικές επιχειρήσεις και όχι βέβαια τους ίδιους, που δίνουν μάχη επιβίωσης.
Αυτά τα ζητήματα ούτε καν τ’ ακουμπά ο κ. Γάκης Δημ. στις δηλώσεις του.
Αυτό όμως είναι το περιεχόμενο της «δίκαιης ανάπτυξης» που πλασάρει η κυβέρνηση, προσαρμοσμένης στα συμφέροντα και στα κέρδη του κεφαλαίου. Δίκαιη ανάπτυξη στον καπιταλισμό δεν μπορεί και δεν πρόκειται να υπάρξει. Ανάπτυξη προς όφελος του λαού μπορεί να υπάρξει μόνο όταν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα πάρουν τα κλειδιά της οικονομίας και της εξουσίας στα χέρια τους. Εκεί πρέπει να στοχεύσουν η συμμαχία και η πάλη τους.