ΟΓΕ : Διεκδικεί την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού από το κράτος

ΟΓΕ
ΟΓΕ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η ΟΓΕ (Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας) διεκδικεί την πλήρη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού από το κράτος και τους φορείς του, με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα ιλαράς που καταγράφονται στη χώρα μας, καθώς και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με τα πρόσφατα επίσημα στοιχεία, έχουν καταγραφεί 196 κρούσματα ιλαράς, τα περισσότερα σε Αττική και Πελοπόννησο. Πρόκειται κυρίως για μικρά παιδιά από κοινότητες των Ρομά, καθώς και άτομα ηλικίας 25-44 ετών από τον γενικό πληθυσμό, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και εργαζόμενοι από το χώρο της υγείας δημόσιας και ιδιωτικής που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

«Τα εμβόλια, όπως και κάθε επιστημονικό επίτευγμα, πρέπει να αξιοποιούνται για να συμβάλλουν στην πρόληψη προβλημάτων της υγείας του λαού», τονίζει η ΟΓΕ και απαιτεί το κράτος και οι αρμόδιοι φορείς να αναλάβουν «την πλήρη και καθολική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, την κατάσταση της υγείας, που αποτελεί κρίσιμο θέμα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας».

Διεκδικεί:

  • Υποχρεωτικό και δωρεάν εμβολιασμό του πληθυσμού από τις κρατικές μονάδες Υγείας. Να σταματήσει ο εμβολιασμός να είναι ατομική ευθύνη.
  • Ανάπτυξη δημόσιων Κέντρων Υγείας με πλήρη εξοπλισμό και στελέχωση, που θα καλύπτουν πανελλαδικά και τις εμβολιαστικές ανάγκες όλου του πληθυσμού. Καμία απολύτως εμπλοκή των ΜΚΟ στους εμβολιασμούς.
  • Κρατικές κινητές μονάδες για τον εμβολιασμό κοινωνικών ομάδων όπως πρόσφυγες – μετανάστες, Ρομά, ηλικιωμένοι, ΑμεΑ κ.λπ.
  • Εφοδιασμό των κρατικών μονάδων Υγείας με επαρκή αριθμό όλων των εμβολίων, με αποκλειστική ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Με ευθύνη του κράτους να εξασφαλιστεί η έγκαιρη, συνεχής και υπεύθυνη ενημέρωση των γονιών και συνολικά του πληθυσμού, σχετικά με τον εμβολιασμό, με τους εξειδικευμένους επιστήμονες και τους φορείς τους.
  • Συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση σχετικά με τα εμβόλια και εμβολιαστική κάλυψη όλων των υγειονομικών.
  • Ενταξη στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού όλων των εμβολίων που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα ασφαλή και αποτελεσματικά. Να παρέχονται σε όλους δωρεάν, με αυστηρά και μόνο επιστημονικά κριτήρια.

ΓΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΙΛΑΡΑΣ