Η Τομεακή Επιτροπή ν. Δωδ/σου του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση για τον Πάνο Μιχαηλίδη

ΚΚΕ ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

H Τομεακή Επιτροπή Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση τιμής και μνήμης, αφιερωμένη στον Πάνο Μιχαηλίδη για τα δέκα χρόνια της απουσίας του, μπροστά στη συμπλήρωση των 100 χρόνων του ΚΚΕ, το Σάββατο 14 Οκτώβρη στην αίθουσα “ΡΟΔΙΝΙ”.

Μια σύντομη βιογραφία του αγωνιστή Πάνου Μιχαηλίδη, αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου της Τ.Ε.  

“Ο Πάνος αφιέρωσε τη ζωή του στην πάλη για την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος, για μια ελεύθερη και σοσιαλιστική Ελλάδα. Βίωσε πολιτικές διώξεις και εκτοπισμούς, εξορίες και βασανιστήρια, χωρίς ποτέ να λυγίσει, συνεχίζοντας ακόμα και από εκεί τον αγώνα για τα δίκια της εργατικής τάξης και του λαού.

Γεννημένος στη Ρόδο από γονείς πρόσφυγες, το σκάει με βάρκα στα 17 του χρόνια προκειμένου να καταταχθεί στο πολεμικό ναυτικό και να πολεμήσει τους Ιταλούς καταχτητές. Με την απόλυσή του επιστρέφει στη Ρόδο το 1945 όπου μαζί με άλλους μεσανατολίτες δημιουργούν την πρώτη κομμουνιστική οργάνωση του ΚΚΕ στα αγγλοκρατούμενα τότε Δωδεκάνησα.

Στις αρχές του 1946 δημιουργούν το Ε.Μ.Π.Α. (Εθνικό Μέτωπο Πανδωδεκανησιακής Απελευθέρωσης), ενάντια στην Αγγλική κατοχή και την ενσωμάτωση με την Ελλάδα.

Αμέσως μετά την απελευθέρωση από το βρετανικό ζυγό και την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα (1947), ο Πάνος μαζί με άλλους αγωνιστές εισέπραξαν ως αμοιβή για τις υπηρεσίες τους στο λαό και την πατρίδα, διώξεις, φυλακές και εξορίες.

Καταδικάζεται σε 20 χρόνια για “εσχάτη προδοσία” αφού το ΕΜΠΑ θεωρήθηκε παράνομη οργάνωση σε ξένη !!! (Δωδεκάνησα) κατεχόμενη χώρα. Ξεκινάει τότε η περιπλάνησή του στις φυλακές: Γιούρα, Βούρλων, Πειραιά, Βόλου, Τρικάλων, Μεσολογγίου, Πάτρας.

Το 1957 απολύεται έπειτα από μετατροπή – μείωση της ποινής και επιστρέφει στη Ρόδο. Γραμματέας της Ν.Ε. της ΕΔΑ από το 1959 μέχρι το 1967, όπου ξεκινάει η νέα του τιμωρία στη Γιούρα και μετά στο Παρθένι της Λέρου μέχρι το 1970.

Στάθηκε βράχος και πιστός στα ιδανικά του Κόμματος του ΚΚΕ και στην δοκιμασία της διάσπασης του κόμματος το 1991.

Παλεύοντας πάντα στην πρώτη γραμμή άντεξε, και δεν έκανε ποτέ δήλωση μετάνοιας. Αυτή η αλύγιστη στάση ζωής, είτε στην παρανομία είτε στην νομιμότητα,  δείχνει το δρόμο σε όλους όσοι αγωνίζονται για τα ιδανικά της εργατικής τάξης για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.

Η έκθεση αρχειακού υλικού (χειροτεχνίες, φωτογραφίες, πρωτότυπα χειρόγραφα, γράμματα, βιβλία, αντικείμενα κλπ) που θα βρίσκεται στην αίθουσα αναδεικνύει την έμπνευση που άσκησε και ασκεί η πρωτοπόρα ιδεολογία της εργατικής τάξης, την αντοχή των χιλιάδων κομμουνιστών και λαϊκών αγωνιστών, που απορρέει από το δίκιο της πάλης για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.”

Ρόδος 10-10-2017