“29χρονος Ροδίτης νεκρός σε τροχαίο δυστύχημα”, ΓΙΑΤΙ;

επικίνδυνος δρόμος για δυστύχημα

Διαβάζουμε στον τύπο «29χρονος Ροδίτης νεκρός σε τροχαίο δυστύχημα τα ξημερώματα».

Δεν είναι λίγες οι φορές που αναρωτιόμαστε ΓΙΑΤΙ;

  • Γιατί φεύγουν τόσοι άνθρωποι και μάλιστα οι περισσότεροι νέοι στον «πόλεμο» των δρόμων;
  • Γιατί οι αρμόδιοι δηλώνουν μόλις γίνουν τα δυστυχήματα ότι θα λύσουν το πρόβλημα ενώ αυτό παραμένει και οξύνεται;
  • Γιατί μετά από τόσο πόνο δεν παίρνεται κανένα μέτρο;
  • Γιατί; Γιατί;…….

 

Στην πραγματικότητα που ζούμε  δεν υπάρχει καμιά φροντίδα ώστε το οδικό περιβάλλον να είναι φιλικό στον χρήστη δηλ. στον οδηγό και στον πεζό. Για κάθε ατύχημα ή δυστύχημα συνήθως οι ευθύνες αποδίδονται με ευκολία στον οδηγό.

Στην τελευταία τραγική περίπτωση στο σημείο  του δυστυχήματος (25ο χιλιόμετρο Ρόδου- Λίνδου)  τα νερά της βροχής λιμνάζουν στο συγκεκριμένο σημείο λόγω έλλειψης ή μπαζώματος τεχνικού το οποίο θα έπρεπε να διοχετεύει το νερό εκτός οδοστρώματος. Λόγω αυτής της έλλειψης το νερό καταλαμβάνει τη μία λωρίδα κυκλοφορίας με αποτέλεσμα οι οδηγοί ή θα πέσουν στη λίμνη με το νερό ή στην προσπάθειά τους να το αποφύγουν εισέρχονται στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Εάν είναι βράδυ, χωρίς επαρκή φωτισμό και δεν γίνει αντιληπτή αυτή η κατάσταση τότε σίγουρα το τροχοφόρο θα βρεθεί εκτός δρόμου με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα.

Η οδική ασφάλεια σίγουρα είναι ένα πολυσύνθετο ζήτημα που σχετίζεται με το κοινωνικό σύστημα, με το σχεδιασμό της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, με τις συνθήκες εργασίας, με τη δημόσια συγκοινωνία κλπ κλπ.

Όλα τα παραπάνω είναι συστατικά που προσδιορίζουν το χαρακτήρα και το περιεχόμενο της οδικής ασφάλειας όπως επίσης και τις σωστές υποδομές, τους  σωστά σχεδιασμένους και κατασκευασμένους δρόμους με τα σωστά γεωμετρικά στοιχεία, τα στηθαία ασφαλείας, τις ρυθμίσεις τους, τις σημάνσεις τους σε κυκλοφοριακό και ενημερωτικό επίπεδο. Προσδιορίζουν τη σωστή συντήρηση και επισκευή τους.

Μπροστά σ΄αυτές τις τραγικές καταστάσεις πως ακούγονται άραγε οι «ιαχές» των επιχειρηματιών και των πολιτικών τους εκπροσώπων για τεράστια επιτυχία στην αύξηση του τουρισμού, για ακόμα μεγαλύτερα νούμερα στις αφίξεις, για μεγαλύτερα κέρδη; Αυτό τους νοιάζει, η ανθρώπινη ζωή βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα.

Ο αγώνας και για την οδική ασφάλεια αναγκαστικά είναι συνυφασμένος με τον αγώνα των εργαζομένων για μια άλλη κοινωνία.

Τουλάχιστον σήμερα θα παρθούν μέτρα για να μη θρηνήσουμε και άλλα θύματα στο συγκεκριμένο σημείο;

 

επικίνδυνος δρόμος για δυστύχημα
Εικόνα του σημείου του δυστυχήματος… με πολύ λίγα νερά