Απόρρητο έγγραφο αποκάλυψε χθες ο “Ριζοσπάστης” σχετικά με την «αναβαθμισμένη παρουσία» Αμερικανών κομάντος σε επιχειρήσεις του Λιμενικού

υπουργείο Ναυτιλίας Πάιατ

Απόρρητο έγγραφο αποκάλυψε χθες ο “Ριζοσπάστης” σχετικά με την «αναβαθμισμένη παρουσία» Αμερικανών κομάντος σε επιχειρήσεις του Λιμενικού.

Παρακάτω το ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ άρθρο του “Ριζοσπάστη”

“Βήμα το βήμα βαθαίνει η εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή, με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

«Οχημά» τους (και) το Λιμενικό Σώμα/Ελληνική Ακτοφυλακή (ΛΣ/ΕΛΑΚΤ), όπου, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Ριζοσπάστης», προωθούνται «αιτήματα» και «μνημόνια συνεργασίας» ώστε μονάδες ειδικών επιχειρήσεων των Αμερικανών, που με το πρόσχημα των «συνεκπαιδεύσεων» εδρεύουν ήδη στην Ελλάδα, να αναλάβουν ανοιχτά δράση «επί του πεδίου» σε επιχειρήσεις των Ελλήνων βατραχανθρώπων, «καθοδηγώντας» και «συνδράμοντάς» τους στην υλοποίηση των αμερικανοΝΑΤΟικών προταγμάτων.

Ο «Ριζοσπάστης» αποκαλύπτει σήμερα σχετικό έγγραφο, με θέμα «Αναβάθμιση Συνεργασίας με Naval Special Warfare» (NSW, η Ναυτική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, «βατράχια» των Αμερικανών). Λες και γράφτηκε από αμερικάνικο χέρι, το συγκεκριμένο έγγραφο έχει φύγει μέσα από τις τάξεις του ΛΣ προς τη φυσική ηγεσία, η οποία, κατά πληροφορίες, το έχει προωθήσει ήδη στην πολιτική ηγεσία, και την κυβέρνηση συνολικά, προς ικανοποίηση.

Τέσσερα χρόνια «αδιάλειπτης» επιχειρησιακής «εκπαίδευσης»

Το κείμενο ξεκινάει περιγράφοντας το πόσο έχει προχωρήσει έως σήμερα η στρατιωτική «συνεργασία» των δύο πλευρών και στον εν λόγω τομέα, ενώ αναφέρει και την εγκατάσταση σε μόνιμη βάση στην Ελλάδα Αμερικανών κομάντος ήδη από το 2014.

Σημειώνει συγκεκριμένα:

«1. Σε συνέχεια αιτήματος ΛΣ-ΕΛΑΚΤ προς Πρεσβεία ΗΠΑ το 2014, υπάρχει παρουσία προσωπικού NSW στις εγκαταστάσεις της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ) / ΛΣ, παρουσία η οποία επεκτάθηκε σε επίπεδο δύναμης και χρονικού διαστήματος, με νέο αίτημα το 2017». Ξεκίνησε δηλαδή επί κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και συνεχίζεται και επεκτείνεται επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Οι βατραχάνθρωποι των Αμερικανών υπάγονται στο προσωπικό της αμερικάνικης πρεσβείας και εδρεύουν μαζί με το προσωπικό της ΜΥΑ στις ειδικές εγκαταστάσεις του ΛΣ στον Αγ. Κοσμά.

Συνεχίζει λέγοντας ότι «η έως τώρα συνεργασία έχει αποφέρει τεράστια οφέλη στην Υπηρεσία μας. Υστερα από 4 έτη αδιάλειπτης επιχειρησιακής εκπαίδευσης και αξιολόγησης από συμμαχικές Ειδικές Δυνάμεις διαθέτει πιστοποιημένους εκπαιδευτές εκπαιδευτών για όλα τα αντικείμενα αρμοδιότητάς της, βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλάνο εκπαίδευσης, δομές, διαδικασίες και λειτουργία κατ’ εικόνα των συμμαχικών Ειδικών Δυνάμεων. Τα ανωτέρω, σε συνδυασμό με την πλούσια επιχειρησιακή εμπειρία των στελεχών της ΜΥΑ/ΛΣ, καθιστούν την Μονάδα, με βάση τα κριτήρια αξιολόγησης των συμμαχικών αξιολογητών, στο ίδιο επίπεδο ετοιμότητας με τις Ειδικές Δυνάμεις της USSOCOM (σ.σ. η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ), γεγονός το οποίο καθιστά εφικτή την εν θέματι πρόταση».

Ζητάνε «αναβαθμισμένη παρουσία» των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ

Πατώντας σε αυτήν τη βάση και δείχνοντας ότι η εμπλοκή ολοένα και βαθαίνει, οι συντάκτες του κειμένου περνάνε στο «διά ταύτα» ζητώντας να γίνει το επόμενο βήμα:

«3. Η Υπηρεσία μας προτείνει, με σκοπό την πλήρη αξιοποίηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων που έχουν αποκτηθεί και της αναβαθμισμένης παρουσίας προσωπικού NSW, την υποβολή αιτήματος προς Πρεσβεία ΗΠΑ σχετικά με:

α. Την επανεξέταση συμφωνιών ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ ΛΣ – ΕΛ.ΑΚΤ. και Υπηρεσιών Ασφαλείας ΗΠΑ με σκοπό την αναβάθμιση της συνεργασίας.

β. Την δυνατότητα παροχής συνδρομής προς ΜΥΑ/ΛΣ από προσωπικό NSW στη Διαδικασία Δομημένης Σχεδίασης Επιχειρήσεων ανά περίπτωση, αποκλειστικά και μόνο κατόπιν αιτήματος Υπηρεσίας μας.

γ. Την επικουρική συνδρομή επιχειρησιακών μέσων των ΗΠΑ προς ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. με σκοπό την παροχή ISR (Intelligence, Surveillance & Reconnaissance – Πληροφορίες, Παρακολούθηση & Αναγνώριση) κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων ΜΥΑ/ΛΣ».

Πρόκειται για αναφορές που ανοίγουν το δρόμο ώστε λέμβοι, άκατοι, σκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) των Αμερικανών να αλωνίζουν στην Ελλάδα.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση οι παραπάνω αναφορές έχουν «άρωμα» και ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων εντός του ευρωατλαντικού άξονα αφού αν το εν λόγω σχέδιο προχωρήσει οι Αμερικανοί αποκτούν ευθεία πρόσβαση και στις πηγές πληροφοριών των ελληνικών αρχών, οι οποίες κατά βάση είναι κοινοτικές υπηρεσίες και μυστικές υπηρεσίες ευρωπαϊκών κρατών. Οπως λένε οι ίδιες πηγές, κάτι τέτοιο θα βοηθήσει τις αμερικανικές υπηρεσίες να γνωρίζουν μυστικές επιχειρήσεις των ευρωπαϊκών υπηρεσιών και να επεμβαίνουν για τους δικούς τους σκοπούς.

Και δεν είναι μόνο τα «μέσα» των Αμερικανών που ετοιμάζουν να φέρουν εδώ σε μόνιμη βάση, αφού λέγεται στο κείμενο:

«Στο πλαίσιο της παροχής επιχειρησιακών μέσων, προσωπικό NSW θα συνοδεύει την ΜΥΑ/ΛΣ έως το FSB/AFSB (Afloat Forward Staging Base – Σημείο Διοικητού Σκηνής), ανά περίπτωση αποκλειστικά και μόνο κατόπιν αιτήματος Υπηρεσίας μας».

Σε μια ξετσίπωτη, δηλαδή, λογική «Στρατηγέ μου, ιδού ο στρατός σας», Αμερικανοί θα είναι μαζί με τους εκάστοτε επικεφαλής αξιωματικούς του ΛΣ, «επί του πεδίου», στην όποια επιχείρηση Ελλήνων βατραχανθρώπων, «επιβλέποντας» και «καθοδηγώντας».

«Για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο»

Να σημειωθεί ότι παρακάτω στο υπόμνημα επισυνάπτεται και «προτεινόμενο σχέδιο κειμένου με σκοπό την αποστολή του προς Πρεσβεία ΗΠΑ, σε περίπτωση έγκρισης από ανώτερα κλιμάκια διοίκησης». Μεταφράζουμε από τα Αγγλικά:

«Δεδομένης της επιτυχούς συνεργασίας με τη NSW και της σημαντικής επιχειρησιακής προόδου της ΜΥΑ θα θέλαμε να επαναβεβαιώσουμε την επιθυμία μας να αναπτύξουμε περαιτέρω τη σχέση μας και υπογραμμίσουμε τη δέσμευσή μας για τη διατήρηση της ειρήνης και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο της βελτίωσης των επιχειρησιακών μας δυνατοτήτων, θα θέλαμε να ζητήσουμε μια αναθεώρηση των συμφωνιών μας περί ανταλλαγής πληροφοριώνπροκειμένου να αξιοποιήσουμε καλύτερα το υπάρχον πλαίσιο, επεκτείνοντάς το ταυτόχρονα σύμφωνα με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις.

(…) Θα θέλαμε να εγκαθιδρύσουμε μια δομημένη διαδικασία μέσα από την οποία η Ελληνική Ακτοφυλακή θα μπορεί να αξιοποιήσει μέσα της Αμερικανικής Ακτοφυλακής κατόπιν αίτησης και αναλόγως των επιχειρησιακών αναγκών. Στο πλαίσιο μιας ολιστικής προσέγγισης στην διαλειτουργικότητα της ΕΛΑΚΤ και της NSW αιτούμεθα διευρυμένες ικανότητες για το προσωπικό της NSW ώστε να συμβουλεύει και να συνδράμει τις επιχειρήσεις της ΜΥΑ, ανά περίπτωση, από την τοποθεσία του τακτικού Κέντρου Διοίκησης και Ελέγχου»

«Ψήνονται» συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας

Τα παραπάνω συνδέονται ευθέως με την επίσκεψη – στις αρχές Σεπτέμβρη – του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Τζ. Ντάνφορντ, στην Ελλάδα, με αντικείμενο τη «διεύρυνση» της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο μερών, μεταξύ άλλων και με την ακόμα στενότερη συνεργασία των Ειδικών Δυνάμεων των δύο χωρών, όπως είχε γίνει τότε γνωστό. Ενώ ακολούθησε την περασμένη βδομάδα η επίσκεψη του υπουργού Αμυνας στις ΗΠΑ, όπου στο πλαίσιο των συζητήσεων με τον εκεί ομόλογό του φέρεται επίσης να συζητήθηκαν τέτοιες προτάσεις, μαζί βέβαια με την πρόσκληση του Π. Καμμένου ώστε οι ΗΠΑ να αξιοποιήσουν… όλη την Ελλάδα ως βάση εφόρμησης για τους σχεδιασμούς τους στην περιοχή.

Αξίζει εξάλλου να θυμίσουμε ότι την Τετάρτη ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ, πραγματοποίησε επίσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας, όπου συνοδεία στελεχών του οικονομικού και ναυτικού τομέα της πρεσβείας, συνάντησε τον υπουργό, Φ. Κουβέλη, και άλλα στελέχη, για να εκδοθεί κατόπιν ένα δελτίο Τύπου, σύμφωνα με το οποίο ο πρέσβης «αναφέρθηκε με έμφαση στη στρατηγικής σημασίας διμερή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα των διεθνών ναυτιλιακών υπηρεσιών και του θαλάσσιου εμπορίου καθώς και στη θεσμική συνεργασία μεταξύ του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και του U.S. Coast Guard».

Ειδικά για το Λιμενικό, στο δελτίο Τύπου αναφερόταν ότι βρίσκεται υπό διαβούλευση «μνημόνιο συνεργασίας» μεταξύ των δύο Ακτοφυλακών σε τομείς όπως «ασφάλειας ναυσιπλοΐας», «ναυτικής εργασίας και ναυτικής εκπαίδευσης», «επιχειρήσεων», «ελέγχου συνόρων – θαλάσσιας επιτήρησης». Με άλλα λόγια, προετοιμάζεται το έδαφος για τη μεγαλύτερη εμπλοκή του Λιμενικού Σώματος στις επικίνδυνες επιδιώξεις των Αμερικανών στην περιοχή, υπό την άμεση, μάλιστα, εποπτεία τους, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που αποκαλύπτει σήμερα ο “Ριζοσπάστης”.”