Να ανακληθεί η εγκύκλιος που πετσοκόβει την επικουρική στους βαριά ανάπηρους

Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ

Να ανακληθεί η εγκύκλιος που πετσοκόβει την επικουρική στους βαριά ανάπηρους  απαιτεί το ΠΑΜΕ  από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και το υπουργείο Εργασίας, με ανακοίνωσή του. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζοντας την επίθεση στο ασφαλιστικό φανερά και μουλωχτά, προχωρά με εγκύκλιο στην κατάργηση του ειδικού καθεστώτος που ίσχυε στον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων για τους ασφαλισμένους που πάσχουν από βαριά αναπηρία. Δηλαδή την ομάδα εκείνη που υπάγεται στο νόμο 612/1977.

Αυτό που κατακτήθηκε με το νόμο 612/1977 είναι το δικαίωμα στους ολικά τυφλούς να δίνεται σύνταξη λόγω γήρατος σε όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς (κύριας και επικουρικής ασφάλισης) εφόσον είχαν 4.050 μέρες ασφάλισης. Το ποσό της σύνταξης που ελάμβαναν αντιστοιχούσε σε 35 χρόνια ασφάλισης (10.500 μέρες ασφάλισης). Η συγκεκριμένη διάταξη επεκτάθηκε κατά καιρούς και σε άλλες πολύ βαριές αναπηρίες, όπως σε νεφροπαθείς που κάνουν μετάγγιση αίματος, σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας ή σε ασθενείς που έχουν κάνει μεταμοσχεύσεις ζωτικών οργάνων κ.λ.π.

Το Υπουργείο Εργασίας πρόσφατα, με εσωτερική εγκύκλιο που αποστέλλει προς όλες τις διευθύνσεις του ΕΤΕΑΕΠ, υποδεικνύει στις αρμόδιες υπηρεσίες του Ταμείου να υπολογίζουν πλέον τις νέες επικουρικές συντάξεις με όσα ένσημα έχει ο κάθε ασφαλισμένος βαριά ανάπηρος και καταργεί το πλεονέκτημα των 35 ετών που ίσχυε μέχρι τώρα. Μάλιστα, αυτό το κάνει με το σαθρό επιχείρημα ότι, δεν υπάρχει σαφής αναφορά στον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων με το καθεστώς του νόμου 612/77 και άρα της 35ετίας, όπως δηλαδή γίνεται για την περίπτωση της κύριας σύνταξης από τον ΕΦΚΑ και άρα αυτή η διάταξη παύει να ισχύει για το ΕΤΕΑΕΠ.

Στο νόμο 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου), ως προς τον τρόπο υπολογισμού των ασφαλισμένων που υπάγονται στο ν.612/77, γίνεται αναφορά για τις κύριες συντάξεις και παραμένει σε ισχύ η σχετική πρόβλεψη. Δεν γίνεται όμως ρητή αναφορά για τις επικουρικές, δηλαδή για τις συντάξεις που σήμερα δίνει το ΕΤΕΑΕΠ. Αυτό η κυβέρνηση το εκμεταλλεύεται για να ρίξει τους βαριά ανάπηρους πιο βαθιά στο Καιάδα.

Για άλλη μία φορά επιβεβαιώθηκε ο χαρακτηρισμός του νόμου Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016) σε “νόμο λαιμητόμο” συνολικά για την κοινωνική ασφάλιση και ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες.

Με την παρέμβαση αυτή, οι νέες επικουρικές συντάξεις των ασφαλισμένων με βαριά αναπηρία θα δεχτούν τεράστιο πλήγμα και μάλιστα διπλό, αφού ο χρόνος ασφάλισης θα υπολείπεται κατά πολύ του χρόνου ασφάλισης που υπολογίζει ο νόμος 612/1977, ενώ παράλληλα η σύνταξη θα υπολογίζεται και με μικρότερους συντελεστές αναπλήρωσης, σύμφωνα με το νόμο 4052/2012 αλλά και το νόμο 4387/2016 που τον επιβεβαίωσε.

Καταγγέλουμε την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας γιατί με την εγκύκλιο αυτή καταργούν τον προνομιακό υπολογισμό των 35 ετών στους βαριά ανάπηρους με σαθρά επιχειρήματα.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και το υπουργείο Εργασίας να ανακαλέσει αμέσως αυτή την απαράδεκτη εγκύκλιο και να προβεί σε κάθε ενέργεια αποκατάστασης του υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων των βαριά ανάπηρων ασφαλισμένων του ν.612/77 και σε όσους επεκτάθηκε κατά καιρούς με άλλες πολύ βαριές αναπηρίες, όπως νεφροπαθείς που κάνουν μετάγγιση αίματος, ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας που έχουν κάνει μεταμοσχεύσεις ζωτικών οργάνων κ.λπ., όπως και στην κύρια ασφάλιση.”

17/10/2018

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΡΟΔΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ