Πρωτοβουλία παίρνουν οι κάτοικοι της Νότιας Ρόδου ξεκινώντας μια προσπάθεια δημιουργίας Επιτροπής Αγώνα για διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα που δημιούργησαν οι διαχρονικές πολιτικές στις δομές υγείας, παιδείας, στο περιβάλλον, στο νερό κλπ.
Και στο παρελθόν οι κάτοικοι της Νότιας Ρόδου πήραν πρωτοβουλίες, δημιούργησαν επιτροπές αγώνα για συγκεκριμένα προβλήματα που οξύνονταν, διεκδίκησαν λύσεις, που όμως αποδείχθηκαν μπαλώματα και πράξεις εκτόνωσης της οργής των κατοίκων, χωρίς ν’ αλλάξει η πολιτική που τα δημιουργεί και καταστρέφει τις ζωές και τις περιουσίες τους.
Το κάλεσμα για τη δημιουργία Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Νότιας Ρόδου αναφέρει συγκεκριμένα:
“Κάτοικε της Νότιας Ρόδου, εργαζόμενε, αγρότη, συντοπίτη,
καθημερινά ζούμε την συνεχή υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας, του βιοτικού μας επιπέδου. Η κρίση με τις διαχρονικές πολιτικές που εφαρμόζονται μαστιγώνει χωρίς έλεος εμάς, την ίδια στιγμή που οι μεγάλες επιχειρήσεις αυγαταίνουν τα κέρδη τους. Μας αναγκάζουν να εγκαταλείπουμε τα χωράφια μας και δουλεύουμε κάτω από τις πιο απάνθρωπες συνθήκες, ατέλειωτες ώρες για ένα κομμάτι ψωμί, σύγχρονοι δούλοι στα πολυάστερα ξενοδοχεία που φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια προς δόξα μιας «δίκαιης» ανάπτυξης. Μαζί με εμάς σε ακόμα χειρότερη κατάσταση η νεολαία με την μαθητεία και οι μετανάστες.
- Παρά τις μέχρι σήμερα διαμαρτυρίες μας, οι υποδομές υγείας είναι ανύπαρκτες, χωρίς την απαραίτητη στελέχωση σε ιατρικό και βοηθητικό δυναμικό, χωρίς ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στην περιοχή. Χάθηκαν ανθρώπινες ζωές και καθημερινά υπάρχει κίνδυνος να χαθούν και άλλες.
- Το μεγάλο πρόβλημα του νερού εξακολουθεί να μας ταλαιπωρεί και να αναδείχνετε σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα σε μια περιοχή που μπορεί να τροφοδοτηθεί από το φράγμα του Γαδουρά, που έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει για τις αγροτικές καλλιέργειες το νερό από το φράγμα της Απολακκιάς και τη λιμνοδεξαμενή του Σκολωνίτη.
- Πρόσφατα εκτός των άλλων προβλημάτων (κτιριακό νηπειαγωγείου κλπ) που αντιμετωπίζουμε στη μόρφωση των παιδιών μας αποφασίστηκε από την κυβέρνηση, ότι το γυμνάσιο του Γενναδίου μαζί με άλλα δεν είναι σε «δυσπρόσιτη περιοχή», με κίνδυνο να μην έχουν τα παιδιά μας καθηγητές για αρκετό χρονικό διάστημα.
- Το ελάφι της Ρόδου από είδος που θέλουμε να προστατεύουμε, με την πολιτική που ακολουθείται να μην εξασφαλίζονται οι αγροτικές καλλιέργειες ή να μην αποζημιώνονται οι παραγωγοί, κινδυνεύουμε γίνουμε οι μεγαλύτεροι εχθροί του.
Στο καθημερινό μόχθο, στον αγώνα της επιβίωσης εκτός αυτών προστίθενται και μια σειρά άλλα προβλήματα για τα οποία πήραμε την απόφαση να σταματήσουμε να είμαστε θεατές, σχολιαστές, παρατηρητές ή να συμμετέχουμε σε απλές συσκέψεις όπου ανακυκλώνονται με σκοπό τον αποπροσανατολισμό μας.
Η μόνη λύση είναι να πάρουμε εμείς, εργατοϋπάλληλοι, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι της Νότιας Ρόδου, την ευθύνη και να παλέψουμε για την διέξοδο. Γι΄αυτό και σας καλούμε να παρευρεθείτε στη συνάντηση η οποία θα γίνει:
Στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημαρχείου Γενναδίου την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου και ώρα 7μμ για την συγκρότηση επιτροπής κατοίκων και η οποία θα αγωνίζεται σταθερά για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα χωριά μας και την βελτίωση της ποιότητας ζωής μας.
Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση επιτροπής