Η πλήρης συγκάλυψη της πολιτικής που ρίχνει τα βάρη στα λαϊκά στρώματα για να μπορεί να “μπουκώνει” το κράτος τα μονοπώλια με το χρήμα από το ξεζούμισμα του λαού, αποκαλύφθηκε και χθες βράδυ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με τη στάση της δημοτικής αρχής, απέναντι στα σοβαρά ζητήματα που έθεσε ο δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ με τη Λαϊκή Συσπείρωση Τάκης Πότσος.
Συγκεκριμένα ο Τάκης Πότσος ζήτησε απαντήσεις σχετικά με το ποιος είναι υπεύθυνος για την υλοποίηση της Β΄Φάσης του Φράγματος Γαδουρά, ώστε να συνδεθούν και οι υπόλοιπες περιοχές της Ρόδου με το Φράγμα, με αφορμή τις αντιφατικές απαντήσεις που έστειλαν ΔΕΥΑΡ και Περιφέρεια σε ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή για την επάρκεια και τη καταλληλότητα του νερού στο νησί. Η μεν ΔΕΥΑΡ έριχνε την ευθύνη στη Περιφέρεια αναφέροντας ότι “Η υποχρέωση της κατασκευής της δεύτερης Φάσης του έργου είναι υποχρέωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στην οποία κατά νόμο ανήκει το έργο” και η Περιφέρεια -έχοντας γνώση του εγγράφου της ΔΕΥΑΡ;- διαβεβαιώνει στο έγγραφό της ότι, “Οι αρμοδιότητες που μεταφέρθηκαν με το άρθρο 121 του Ν.4199/13 ΦΕΚ 216 Α΄11-10-2013) στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αφορούν αποκλειστικά τα υλοποιούμενα έργα της Ε.Υ.Δ.Ε. ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΡΟΔΟΥ, ήτοι την Α΄Φάση του έργου της ύδρευσης της Ρόδου από το Φράγμα Γαδουρά και ως εκ τούτου λ α ν θ α σ μ έ ν α αναγράφεται στο (β) σχετικό έγγραφο της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ ότι “Η υποχρέωση της κατασκευής της δεύτερης Φάσης του έργου είναι υποχρέωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στην οποία κατά νόμο ανήκει το έργο” (sic). “
Στο ερώτημα του δημοτικού συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης Τάκη Πότσου, ποιος λέει αλήθεια και ποιος λέει ψέματα η μόνη απάντηση που πήρε και απ’ ότι φαίνεται και όλος ο κόσμος που διερωτάται, είναι η σύνδεση του Φράγματος με τα Κολύμπια που χρηματοδοτήθηκε με ίδιους πόρους, δηλαδή με τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνει πάλι ο κόσμος. Αυτό που άφησε η δημοτική αρχή να διαφανεί, χωρίς να το λένε καθαρά στους κατοίκους του νησιού είναι ότι και στο μέλλον, ο Ροδιακός λαός θα πληρώσει πάλι το μάρμαρο της κατασκευής της Β΄ Φάσης του Φράγματος Γαδουρά μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη.
Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι αν ο ίδιος ο λαός της Ρόδου δεν πάρει την υπόθεση στα δικά του χέρια να απαιτήσει λύσεις με κρατική χρηματοδότηση της κατασκευής και ολοκλήρωσης όλων των αναγκαίων έργων για ύδρευση και άρδευση, φθηνό, ποιοτικό και σε επάρκεια νερό, λύση δεν θα υπάρξει που να ικανοποιεί τις ανάγκες του.
Επίσης ο Τάκης Πότσος έθιξε το θέμα της λύσης της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ τέλος του χρόνου και της διαρκούς ομηρίας των εργαζομένων που καλύπτουν ανάγκες πολιτικής προστασίας του νησιού. Τόνισε την αναγκαιότητα υπηρεσιών και έργων προστασίας και ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος, τονίζοντας ότι η μόνη λύση είναι αυτή που προτείνει και το ΠΑΜΕ για μεταφορά των εργαζομένων με μόνιμη σχέση εργασίας σε Δασική Υπηρεσία ή στο Δήμο ώστε μόνιμα θα καλύπτουν ανάγκες πολιτικής προστασίας. Αυτή η πρόταση βέβαια έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κεντρική κυβερνητική πολιτική που ζυγίζει τα έργα που αφορούν τη ζωή του λαού σε όλα τα επίπεδα με τη λογική “κόστους-οφέλους”, όσο και με την διαχείριση από πλευράς τοπικών αρχών αυτής της πολιτικής. Η λύση βρίσκεται στα χέρια των εργαζομένων να στηρίξουν αυτή τη πρόταση αγωνιστικά σε συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα.