Κινητοποίηση των οδηγών τουριστικών λεωφορείων στα δικαστήρια ενάντια στην ποινικοποίηση της απεργίας τους

δικαστήρια κινητοποίηση οδηγών

Σε αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου βρίσκονται οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, μετά την αγωγή που κατέθεσε εναντίον τους η επιχείρηση “Ελληνικά Λεωφορεία ΑΕ” Δευτέρα μεσημέρι 20 Αυγούστου και εκδικάστηκε με fast track διαδικασίες χθες  Τρίτη 21 Αυγούστου στις 9 το πρωί,  προκειμένου να κηρυχτεί παράνομη η απεργία τους.

Με αποφάσεις του Σωματείου τους, οι οδηγοί βρίσκονται από το Σάββατο σε επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες, ζητώντας να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να μπει τέρμα στα ατελείωτα ωράρια με τα οποία αναγκάζονται να δουλεύουν. Οι κινητοποιήσεις τους αποτελούν συνέχεια της πετυχημένης απεργίας που πραγματοποίησαν την 1η Αυγούστου.

Όλο αυτό το διάστημα δέχονταν πιέσεις και απειλές. Μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο, η εργοδοσία έκανε κάθε προσπάθεια να δημιουργήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό, επιστρατεύοντας mini bus, ενοικιαζόμενα βαν, ακόμα και αυτοκίνητα. Μεγάλη εργολαβική εταιρεία απείλησε τους εργαζόμενους ότι αν απεργήσουν θα προσφύγει εναντίον τους και θα τους ζητήσει διαφυγόντα κέρδη, ισχυριζόμενη ψευδώς ότι η απεργία είναι παράνομη. Άλλη εργολαβική εταιρεία επιχείρησε να δωροδοκήσει τους οδηγούς για να μην απεργήσουν.

Τη στήριξη στον αγώνα τους όλο αυτό το διάστημα είχαν από  πλήθος σωματείων και εργαζομένων του νησιού, που παραβρέθηκαν το πρωί της Τρίτης στο Δικαστήριο για συμπαράσταση. Το ΠΑΜΕ  είχε καταδικάσει ως πρόκληση για όλους τους εργαζόμενους τις ενέργειες με τις οποίες η εργοδοσία χτυπά την απεργία των οδηγών «που ζητούν μεροκάματο και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς». Ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, έκανε χθες  παρέμβαση στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, καταδικάζοντας την προσπάθεια καταστολής της απεργίας.

Στα πλαίσια των κινητοποιήσεων, αντιπροσωπεία των απεργών έχει καταγγείλει επίσης σε Τροχαία και εισαγγελέα το γεγονός ότι εξαναγκάζονται από τους εργοδότες να δουλέψουν ατέλειωτες ώρες, απαιτώντας άμεση παρέμβαση για την ακινητοποίηση των λεωφορείων που κινούνται με εξουθενωμένους οδηγούς με κίνδυνο για την ασφάλεια οδηγών και επιβατών.