Θύματα της αναδιάρθρωσης της ALPHA BANK, δεν είναι μόνο οι νησιώτες, που ειδοποιήθηκαν με fax, ότι κλείνει τα μοναδικά τραπεζικά υποκαταστήματα που διαθέτουν τα νησιά Κάσος, Τήλος και Λειψοί, αλλά και οι εργαζόμενοι με αναπηρία της ίδιας της τράπεζας.
Σύμφωνα με καταγγελία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνας Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), προκειμένου «να προχωρήσει η αναδιάρθρωση προσωπικού της τράπεζας, για τη στήριξη της κερδοφορίας της», η ALPHA BANK εξανάγκασε εργαζόμενο με αναπηρία να υπογράψει την απόλυσή του με τη διαδικασία της ”εθελούσιας εξόδου”».
Ο εργαζόμενος είχε προσληφθεί, το 1992, με τον ειδικό νομό για τις προσλήψεις αναπήρων (Νόμος 1648). Μάλιστα, η διοίκηση της Τράπεζας αρνήθηκε ακόμα και να συναντηθεί με τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων.
«Η Alpha Bank δεν σταμάτησε, όμως, μόνο εκεί. Στο νέο οργανόγραμμα-κανονισμό που κυκλοφόρησε, καταργεί την τεχνική υπηρεσία, άρα δεκάδες θέσεις εργαζομένων και μαζί με αυτές, τις μοναδικές που από το νόμο είναι προσδιορισμένες να δουλεύουν ανάπηροι, αυτές των τυφλών τηλεφωνητών», όπως τονίζει η ΣΕΑΑΝ.
Παράλληλα, η ΣΕΑΑΝ αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης «που με την κάλυψη της, αλλά και με τα μέτρα που δρομολογεί ενάντια στους ανάπηρους (περικοπές σε θεραπείες, επιδόματα και συντάξεις), δίνει άλλοθι στην επίθεση της μεγαλοεργοδοσίας».
Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής καταγγέλλει, πως το συγκεκριμένο παράδειγμα δεν είναι το μοναδικό, καθώς «οι τράπεζες, με πρόσφατα παραδείγματα τις Alpha Bank και Εθνική, εξωθούν σε ”εθελούσια” απόλυση συναδέλφους ΑμΕΑ, προκειμένου να γλιτώσουν από τα ”βαρίδια” και να αυξήσουν την κερδοφορία τους».