Χειροπόδαρα δεμένους θέλουν τους εργαζόμενους, δηλώνει ο Τάκης Πότσος με αφορμή δηλώσεις του Δημάρχου για εργασιακή ειρήνη

Τάκης Πότσος

Σε εργαζόμενους, χειροπόδαρα δεμένους στους στόχους της εργοδοσίας, στοχεύουν οι επικλήσεις για «εργασιακή ειρήνη» που επαναλήφθηκαν τις τελευταίες ημέρες και δια στόματος Δημάρχου Ρόδου.

Σύσσωμη η εργοδοσία στη Ρόδο εκφράζει τον αποτροπιασμό της για κάθε εργατική κινητοποίηση, γιατί δήθεν «αμαυρώνεται» η  εικόνα του νησιού, «πληγώνεται» ο τουρισμός. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δήμαρχος,  παίζοντας το ρόλο του διαμεσολαβητή, με δηλώσεις στο πνεύμα των εργοδοτών, εντείνουν όλοι μαζί ύπουλα την πίεση προς τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων για υπαναχώρηση από τα δίκαια αιτήματά τους.

Την ίδια στιγμή που η ζωή των εργαζομένων στο τουρισμό είναι μαύρη και κατάμαυρη από την εντατικοποίηση και τις άθλιες συνθήκες εργασίας, ο Δήμαρχος αποδίδει ίσες ευθύνες και στους εργαζόμενους ενισχύοντας έτσι την αδιαλλαξία της εργοδοσίας.

Εξάλλου σε ποια ταξική πλευρά στέκεται ο καθένας αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι, για τα όσα συμβαίνουν στο αεροδρόμιο της Ρόδου που εκμεταλλεύεται η FRAPORT, για τις απαράδεκτες συνθήκες και όρους δουλειάς των εργαζομένων, για την απίστευτη ταλαιπωρία των επιβατών, δεν εγκαλέστηκε καμιά εταιρεία επειδή «αμαυρώνει» την εικόνα του νησιού, αλλά καλέστηκε για να παρουσιάσει τα σχέδια που θα αυξήσουν τη κερδοφορία της. Αυτή είναι η δίκαιη ανάπτυξη της μεταμνημονιακής εποχής που καταρρέει στους χώρους δουλειάς . Η ανάπτυξή τους χτίζεται πάνω  στην άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, την εντατικοποίηση και τη δουλειά ήλιο με ήλιο, την απληρωσιά και τους μισθούς πείνας, τα ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Γι’ αυτά τα προβλήματα, που αφορούν όλους τους εργαζόμενους, δίνουν τη μάχη οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων σήμερα, έχοντας την ταξική αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση των εργαζομένων στο νησί.

Καλούμε τους εργαζόμενους να ξεπεράσουν όσους καλλιεργούν κλίμα αναμονής και αναβλητικότητας, αποφεύγοντας την κατά μέτωπο σύγκρουση με την εργοδοσία. Με ταξική ενότητα, αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη, μπορούμε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις επιτυχίας, βάζοντας ένα τέρμα στον εφιάλτη που έχουν  δημιουργήσει κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία για μας και τα παιδιά μας.

18/8/2018