Σημαντικές επιτυχίες για τους Ελληνες αθλητές στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου

ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου
Η Κατερίνα Στεφανίδη
Πηγή: Associated Press

Στην 5η θέση της τελικής κατάταξης η ελληνική αποστολή.

Εξαιρετικός ήταν ο απολογισμός της ελληνικής συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου που διεξήχθη στο Βερολίνο. Οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες κατέκτησαν συνολικά 6 μετάλλια και έφεραν τη χώρα μας στην 5η θέση της τελικής κατάταξης, μαζί με το Βέλγιο.

Τις δύο τελευταίες μέρες της διοργάνωσης, το περασμένο Σαββατοκύριακο, στις επιτυχίες του ελληνικού στίβου προστέθηκαν το αργυρό μετάλλιο της Μαρίας Μπελιμπασάκη στα 400 μέτρα γυναικών και το χάλκινο του Δημήτρη Τσιάμη στο τριπλούν ανδρών.

Στον τελικό των 400 μ. γυναικών η Μαρία Μπελιμπασάκη έκανε την κούρσα της ζωής της και βρέθηκε κυριολεκτικά μία ανάσα από την κορυφή της Ευρώπης. Η 27χρονη αθλήτρια κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ και τερμάτισε δεύτερη με χρόνο 50.45, ελάχιστα εκατοστά του δευτερολέπτου πίσω από την Πολωνή Σβιέτι που πήρε το χρυσό με 50.41. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίδοση της Μπελισαμπάκη αποτελεί επίσης τη δεύτερη καλύτερη στην Ευρώπη για φέτος. Η αθλήτρια του Πανναξιακού μπήκε πρώτη στην τελική ευθεία και κράταγε στα χέρια της το χρυσό μέχρι και στα τελευταία μέτρα, αλλά έκοψε ταχύτητα λίγο νωρίτερα απ’ ό,τι έπρεπε, κάτι που την άφησε δεύτερη.

Μεγάλη εμφάνιση πραγματοποίησε και ο Δημήτρης Τσιάμης στον τελικό του άλματος εις τριπλούν των ανδρών. Ο 36χρονος αθλητής με άλμα στα 16,78 μέτρα τερμάτισε τρίτος, πίσω από τους Εβόρα (Πορτογαλία) και Κοπέγιο (Αζερμπαϊτζάν), κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο. Ο αθλητής του Ολυμπιακού, που ταλαιπωρήθηκε πολύ από τραυματισμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, δικαιώθηκε για την υπομονή που έδειξε με μια κορυφαία διάκριση σε σχετικά μεγάλη ηλικία, μία από τις εκπλήξεις της διοργάνωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αρχικός στόχος για τον Ελληνα αθλητή ήταν το πλασάρισμα στην πρώτη οκτάδα!

Αλλες ελληνικές συμμετοχές

Από τις υπόλοιπες συμμετοχές Ελλήνων αθλητών και αθλητριών του Σαββατοκύριακου ξεχώρισε η 6η θέση που κατέκτησε ο Κώστας Φιλιππίδης στον τελικό του άλματος επί κοντώ ανδρών. 10ος ήταν ο Κώστας Μπανιώτης στο άλμα εις ύψος ανδρών και επίσης 10η η Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου στη δισκοβολία γυναικών. 13η τερμάτισε η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη στα 20 χιλιόμετρα βάδην γυναικών και 15ος ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ στο αντίστοιχο αγώνισμα των ανδρών. Στον μαραθώνιο είχαμε συμμετοχές από τις Γκλόρια Πριβιλέτζιο (26η) και Ράνια Ρεμπούλη (36η) και από τους Κώστα Γκελαούζο (44ος), Παναγιώτη Καραΐσκο (50ός) και Δήμο Μαγγίνα (58ος). Δεν κατάφεραν να προκριθούν στους τελικούς των αγωνισμάτων τους οι Στεργιούλης / Νυφαντόπουλος / Τριβιζάς / Τσάκωνας (11οι στον προκριματικό της σκυταλοδρομίας 4×100 μ. ανδρών), Κεραμιδά / Πεσιρίδου / Σπανουδάκη / Πολίτη (14ες στον προκριματικό του αντίστοιχου αγωνίσματος των γυναικών, ενώ εμφανώς στοίχισε στην ελληνική ομάδα η απουσία της Μπελιμπασάκη λόγω ενοχλήσεων), Βασιλείου Ειρ. / Μουρτά / Βασιλείου Α. / Ζυγόρη (14ες στον προκριματικό της σκυταλοδρομίας 4×400 μ. γυναικών), Σταματία Σκαρβέλη (16η στον προκριματικό της σφυροβολίας γυναικών) και Λίλη Αλεξούλη (23η στον προκριματικό του άλματος εις μήκος γυναικών).

Στην «ελίτ»

Οπως προαναφέρθηκε, η Ελλάδα κατέλαβε την 5η θέση στον πίνακα των μεταλλίων του ΕυρωπαϊκούΠρωταθλήματος ανάμεσα σε 28 χώρες, με συνολικά 6 μετάλλια: 3 χρυσά (Στεφανίδη επί κοντώ, Τεντόγλουμήκος, Παπαχρήστου τριπλούν), 2 ασημένια (Κυριακοπούλου επί κοντώ, Μπελιμπασάκη 400 μ.) και 1 χάλκινο (Τσιάμης τριπλούν). Η αποστολή στο Βερολίνο ισοφάρισε έτσι την καλύτερη παρουσία της Ελλάδας σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου , το 2002 στο Μόναχο, επίσης με 6 μετάλλια.

πηγή:Ριζοσπάστης