Απαράδεκτες και επικίνδυνες οι λύσεις που δίνει το Υπουργείο Υγείας για την κάλυψη των κενών στα νησιά

ΕΙΘΕΛ

Το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, τη 2η ΥΠΕ και την Διοίκηση του Νοσοκομείου Λέρου καταγγέλλει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ιατρών Θεραπευτηρίου-Νοσοκομείου Λέρου-Κ.Υ. Πάτμου, Π.Π.Ι. Λειψών – Αγαθονησίου (Ε.Ι.ΘΕ.Λ) , για τις υποχρεωτικές μετακινήσεις γιατρών υπηρεσίας υπαίθρου από το Νοσοκομείου της Λέρου για να καλύψουν τα πραγματικά κενά στο Κ.Υ. Καστελορίζου, αφήνοντας ακάλυπτο το Νοσοκομείο Λέρου, μέσα στο καλοκαίρι με χιλιάδες επισκέπτες και πρόσφυγες.

Ζητά επίσης να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να καλυφθούν οι σύγχρονες ανάγκες των πολιτών στην υγεία.

Συγκεκριμένα τονίζονται στην ανακοίνωση:

“Η ΕΙΘΕΛ καταγγέλλει το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας,  τη 2ηΥ.ΠΕ και την Διοίκηση του Νοσοκομείου Λέρου, για την υποχρεωτική μετακίνηση ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου από το Νοσοκομείο της Λέρου στο Κ.Υ Καστελόριζου για πολλοστή φορά μέσα στο καλοκαίρι, με στόχο να συγκαλύψουν τα πραγματικά κενά που υπάρχουν στο Καστελόριζο. Τονίζει ότι τέτοιου είδους αποφάσεις δε λύνουν τα προβλήματα, αντίθετα τα περιπλέκουν δεδομένων των μεγάλων ελλείψεων σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό που κρίνεται αναγκαίο για τη λειτουργία του Κ.Υ.

Για την ΕΙΘΕΛ τέτοιου είδους λύσεις χαρακτηρίζονται του ποδαριού! Δείχνουν προχειρότητα και μη γνώση της κατάστασης! Μέσα στο καλοκαίρι που το Καστελόριζο όπως και άλλα νησιά κατακλύζεται από χιλιάδες επισκέπτες και εκατοντάδες εργαζόμενους στις τουριστικές επιχειρήσεις, τέτοιες λύσεις είναι απαράδεκτες και επικίνδυνες. Είναι επικίνδυνες, γιατί μετακινούν νέους συναδέλφους, χωρίς ειδικότητα για να «καλύψουν» κενά που υπάρχουν σε ειδικευμένους γιατρούς στο Κ.Υ. Καστελόριζου (Γενικής Ιατρικής, Παιδιάτρου κ.λ.π) και ταυτόχρονα αφήνουν ακάλυπτο το Νοσοκομείο Λέρου ,μέσα στο καλοκαίρι με χιλιάδες επισκέπτες και πρόσφυγες .

Καμιά μέριμνα δε υπήρξε και για τις συνθήκες διαβίωσης των συναδέλφων που μετακινήθηκαν. Από το δήμο Καστελόριζου βρέθηκε μόνο ένα άθλιο κατάλυμα χωρίς νερό για να στεγαστούν οι γιατροί που κλήθηκαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο νησί!

Είναι η μακροχρόνια αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση που στο όνομα της ανάπτυξης των μονοπωλιακών ομίλων αφήνει τα νοσοκομεία χωρίς μόνιμο προσωπικό, θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες για υγεία και πρόνοια, τσακίζει εργασιακά δικαιώματα. Την ίδια στιγμή , στήνει παντού φιέστες με «αναπτυξιακά» συνέδρια, για να στηρίξει αυτή την πολιτική διαχείρισης της φτώχειας. Στο Καστελόριζο  στήνουν  νέα φιέστα για την έξοδο δήθεν από τα μνημόνια, όταν την επόμενη μέρα όλοι οι αντιλαϊκοί νόμοι θα είναι σε ισχύ, όταν στο Καστελόριζο όπως και σε όλη τη χώρα οι μονάδες υγείας υπολειτουργούν. Ο Δήμαρχος Καστελοριζου όπως και η πλειοψηφία της τοπικής Διοίκησης, έχουν τις ευθύνες που τους αναλογούν συναινώντας στην αντιλαϊκή πολιτική και  σε τέτοιου είδους ¨φιέστες¨ .

Θυμόμαστε, το ‘’πανηγύρι’’ ψαρέματος στα θολά νερά του εθνικισμού και της πατριδοκαπηλίας, που φιλοξενήθηκε στο νησί, με τον εναγκαλισμό κυβερνητικών υπουργών με τα φασιστοειδή  .Όμως για τους Γιατρούς η φιλοξενία που ‘’προβλεπόταν’’ ήταν σε ετοιμόρροπο κατάλυμα και έπρεπε να πληρώσουν από την τσέπη τους για αξιοπρεπή  διαμονή.

Οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών ζουν καθημερινά στο πετσί τους την αντιλαϊκή πολιτική, την απειλή του πολέμου και καταλαβαίνουν πολύ καλά την ειρωνεία περί ΄΄ τέλους της δύσκολης εποχής¨ .

Η Ε.Ι.ΘΕ.Λ θα στηρίξει τους Γιατρούς μέλη της ,με τις  αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης.

Για την Ε.Ι.ΘΕ.Λ η υγεία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής, πνευματικής και κοινωνικής ευεξίας, που μπορεί να προαχθεί στο επίπεδο που απαιτούν οι λαϊκές ανάγκες και στο επίπεδο που επιτρέπει η πρόοδος των επιστημών και της τεχνολογίας. Βλέπουμε την υγεία ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα και θα παλέψουμε για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας και πρόνοιας χωρίς διακρίσεις και ανισότητες με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη και αναπτυγμένο σε όλες τις βαθμίδες ώστε να καλύπτει όλες τις ανάγκες των πολιτών.

Διεκδικούμε:

  • Την κάλυψη όλων των κενών με επιστημονικό και νοσηλευτικό, μόνιμο προσωπικό.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία και πρόνοια
  • Κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Μονιμοποίηση των επικουρικών Ιατρών.”

Λέρος  13 Αυγούστου  2018