Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών: Αλληλεγγύη, οργάνωση και διεκδίκηση!

πυρκαγιά αλληλεγγύη στους πληγέντες
ΑΣΕ ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικοί
Στον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ρόδου

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών με αφορμή τη τραγωδία στην Ανατολική Αττική καλεί σε  συνέχιση της λαϊκής προσφοράς και στήριξης, και τονίζει ότι πρέπει να ενταθεί η διεκδίκηση. “Να διατρανωθούν από χιλιάδες εργαζόμενους τα αιτήματα προστασίας της ζωής τους και των κόπων τους. Γιατί δεν είναι μοιραίο οι λαϊκές οικογένειες το χειμώνα να πνίγονται στην πρώτη νεροποντή και το καλοκαίρι να καίγονται στις πυρκαγιές.” τονίζει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της.

Η Ανακοίνωση αναλυτικά:

“Αλληλεγγύη, οργάνωση και διεκδίκηση!!!

…αυτός είναι ο δρόμος κι αφήστε την κυβέρνηση να λέει ότι τα λόγια περισσεύουν

Tο κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης, που δείχνει ο λαός μας από την πρώτη στιγμή στα θύματα της τεράστιας καταστροφής που έπληξε την Αττική, είναι πράγματι συγκινητικό.

Εκατοντάδες είναι όσοι έχουν σπεύσει για να δώσουν αίμα στα νοσοκομεία, ενώ το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχει ξεπεράσει τον εαυτό του, παλεύοντας σε συνθήκες που «πρωταγωνιστές» είναι ο ανθρώπινος πόνος και οι τραγικές ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Αυτή η συγκινητική ανταπόκριση, όμως, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για την κυβέρνηση, για να κρυφτούν οι υποχρεώσεις του κράτους για προστασία και ανακούφιση των πληγέντων. Ούτε να συγκαλυφθούν οι ευθύνες οι δικές της, όπως και των προηγούμενων, για την τραγωδία, όταν τα φώτα της δημοσιότητας στραφούν αλλού, όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις. Δεν δεχόμαστε ούτε από την κυβέρνηση ούτε από κανέναν άλλον να μας πει πότε θα μιλήσουμε και πότε θα ασκήσουμε κριτική!

Το γεγονός ότι το Πυροσβεστικό Σώμα έχει τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, το ότι δεν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων, δεν υπάρχει σύστημα Υγείας ικανό άμεσα να ανταποκριθεί σε μια πιο απότομη προσέλευση τραυματιών, το ότι η «πολιτική προστασία» είναι υποτυπώδης, δείχνουν ότι ο λαός μένει μόνος και εκτεθειμένος στα δύσκολα. Αυτά τα τεράστια προβλήματα, που φέρουν και τη σφραγίδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δεν μπορούν να διαγραφούν. Επίσης, η κυβέρνηση δεν μπορεί να «σφυρίζει αδιάφορα», σε με σειρά άμεσα αιτήματα που διατύπωσε και με μορφή διεκδίκησης το ΠΑΜΕ.

Βάζοντας μπροστά τις άμεσες ανάγκες των οικογενειών που επλήγησαν στις πυρκαγιές, οργανώνουμε την αλληλεγγύη και την πάλη, διεκδικώντας άμεσα:

 1. Να υπάρξει άμεση καταγραφή των αγνοουμένων και υπεύθυνη ενημέρωση των οικογενειών τους και όλων όσοι αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους.
 2. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των τοπικών δομών Υγείας με προσωπικό και μέσα για την περίθαλψη όσων έχουν ανάγκη.
 3. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής, ένδυσης και σίτισης των πυρόπληκτων οικογενειών.
 4. Να υπάρξει άμεση αποκατάσταση της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης στις περιοχές που επλήγησαν.
 5. Έκτακτη και άμεση οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες και στις οικογένειές τους.
 6. Να υπάρξει άμεσα καταγραφή των ζημιών και ολική αποζημίωση των καταστημάτων, του εξοπλισμού, των εμπορευμάτων των αυτοαπασχολουμένων και μικρών ΕΒΕ, καθώς και των περιουσιών των εργατικών και λαϊκών οικογενειών.

Ταυτόχρονα με τα άμεσα αιτήματα, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 1. Πλήρη κάλυψη από τον ΟΑΕΔ για εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους λόγω των πυρκαγιών. Άμεση κάλυψη για τους μισθούς τους, την ασφάλιση τους, τα ένσημα τους.
 2. Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
 3. Για τα τραπεζικά δάνεια. Να υπάρξει πλήρης διαγραφή των δανείων των φτωχών εργατικών και λαϊκών οικογενειών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές για την 1ηκύρια κατοικία και για την εξοχική κατοικία.
 4. Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τις φτωχές εργατικές και λαϊκές οικογένειες που επλήγησαν.
 5. Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες.
 6. Χωρίς καμία χρονοτριβή να υπάρξει ΤΩΡΑ άμεσος σχεδιασμός, γενναία χρηματοδότηση για τη υλοποίηση εκτεταμένων αντιπλημμυρικών και αντιπυρικών έργων με ευθύνη του κράτους, στην Αττική και σε όλη τη χώρα.

Μαζί λοιπόν με τη συνέχιση της λαϊκής προσφοράς και στήριξης, πρέπει να ενταθεί η διεκδίκηση. Να διατρανωθούν από χιλιάδες εργαζόμενους τα αιτήματα προστασίας της ζωής τους και των κόπων τους. Γιατί δεν είναι μοιραίο οι λαϊκές οικογένειες το χειμώνα να πνίγονται στην πρώτη νεροποντή και το καλοκαίρι να καίγονται στις πυρκαγιές.

 Αλληλεγγύη, οργάνωση και διεκδίκηση!!!

…αυτός είναι ο δρόμος κι αφήστε την κυβέρνηση να λέει ότι δεν είναι ώρα να μιλάμε.”