Ολοκληρώθηκε η διήμερη περιοδεία του Κώστα Παπαδάκη, ευρωβουλευτή και μέλους ΚΕ του ΚΚΕ σε Λέρο και Πάτμο

συγκέντρωση Κώστας Παπαδάκης Πάτμος

Για τη  διήμερη περιοδεία του Κώστα Παπαδάκη, ευρωβουλευτή και μέλους ΚΕ του ΚΚΕ σε Λέρο και Πάτμο, η Τομεακή Οργάνωση Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου αναφέρει:

“Τόσο στη Λέρο όσο και στην Πάτμο εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν με αυξημένη συμμετοχή στο κάλεσμα των Κομματικών Οργανώσεων Βάσης στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν.

Στη Λέρο ο Κώστας Παπαδάκης συνοδευόμενος από κλιμάκιο της ΚΟΒ Λέρου επισκέφθηκε το Κ.Υ.Τ Λέρου (hot spot) όπου συζήτησε με εργαζόμενους και ενημερώθηκε από τον Διοικητή του για την κατάσταση του κέντρου. Ενδεικτικό της απαράδεκτης κατάστασης είναι ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες ζουν σε κοντέινερ χωρίς καν διερμηνείς για μήνες, με τους εργαζόμενους να δουλεύουν σε καθεστώς ολιγόμηνων συμβάσεων και με “μπλοκάκι”.

Mε εργαζομενους hotspot Λερου

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ σημείωσε ιδιαίτερα την τοποθέτηση του ΚΚΕ για το προσφυγικό: Απαιτούμε να κλείσουν όλα τα hot spot από τα νησιά, να μεταφερθούν στην ενδοχώρα όπου να διευθετηθούν άμεσα με πλήρες προσωπικό όλες οι διαδικασίες εξέτασης των εγγράφων τους, έτσι ώστε να μεταβούν στις χώρες τελικού προορισμού τους. Επίσης να αποζημιωθούν πλήρως και άμεσα όλοι οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές λόγω της υπερσυσσώρευσης και των συνθηκών κράτησης των προσφύγων – μεταναστών.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη-συζήτηση σε αίθουσα στην Αγ. Μαρίνα της Λέρου, όπου το μέλος της Κ.Ε και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην έλλειψη – ιδιαίτερα το χειμώνα- φτηνής και ασφαλούς συγκοινωνίας όχι μόνο με την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και με τα γύρω νησιά.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην κοροϊδία του μεταφορικού ισοδύναμου που προβάλλεται από την κυβέρνηση ως δήθεν αντιστάθμισμα στην τεράστια χασούρα των νησιωτών από την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, ενώ στην ουσία επιδοτεί ξανά το εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Μία ακόμα εξαπάτηση είναι η υπόθεση του ΦΠΑ στα νησιά, όταν η στάση της ΕΕ είναι αποκαλυπτική αφού θεωρεί το υψηλό ΦΠΑ μέρος των λεγόμενων “μεταρρυθμίσεων” δηλαδή των αντεργατικών μέτρων και μηχανισμών που προωθούνται, την προώθηση των οποίων στηρίζουν εξίσου εκτός από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ τόσο η ΝΔ όσο και το ΚΙΝΑΛ. Με την ολιγόμηνη παράταση που παίρνει η κυβέρνηση επιδιώκει να κρύψει ότι στην ουσία έχει δρομολογηθεί κάθε κατάργηση της φοροελάφρυνσης των νησιωτών.

Δεν είναι μόνο τα 5 νησιά που έχουν hotspot και πρόσφυγες αλλά όλα που έχουν ανάγκη της μείωσης του ΦΠΑ, λόγω της πανάκριβης ζωής κι όλων των επιβαρύνσεων των νησιωτών, όπως είναι μεταξύ άλλων κι οι τσουχτερές τιμές των καυσίμων λόγω των τεράστιων φόρων και της μεγάλης κερδοφορίας των ομίλων της ενέργειας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και στη Συμφωνία της κυβέρνησης με την ΠΓΔΜ, για την πολιτική της γεωστρατηγικής αναβάθμισης που διαφημίζει η κυβέρνηση με τη συμφωνία των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, η οποία αναβαθμίζει την αστική τάξη της Ελλάδας και κατά συνέπεια αναβαθμίζει όλους τους κινδύνους και εμπλοκές σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους, επεμβάσεις και συγκρούσεις.

Σημειώθηκαν ιδιαίτερα οι ανησυχητικές εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά με την ένταση της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας στο Αιγαίο, με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ να αποδεικνύεται περίτρανα ότι οχι μόνο δεν αποτελούν “ παράγοντες προστασίας συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων” όπως ισχυρίζονται τα αστικά κόμματα αλλά αντίθετα μόνιμη πηγή κινδύνων για αυτά.

Στην Πάτμο περιοδεία πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο όπου ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ συνομίλησε με εργαζόμενους. Συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Πάτμου και στη συνέχεια επισκέφθηκε το Λιμεναρχείο και το Κέντρο Υγείας όπου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους αλλά και να ενημερώσει για τη θέση και τις παρεμβάσεις του ΚΚΕ και για τα προβλήματα των δήμων, του Λιμενικού Σώματος και στα ζητήματα Υγείας.

Το απόγευμα μίλησε σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Πάτμιο Πνευματικό Κέντρο όπου κάλεσε τους νησιώτες να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση που μιλά για τέλος μνημονίων και περί διατήρησης των συντάξεων όταν έχει ψηφίσει όλα τα αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα. Τώρα επιδιώκει να αγοράσει χρόνο, να κάμψει τις αντιδράσεις που πρέπει να φουντώσουν για τις μειώσεις στις συντάξεις, στους μισθούς και για το αφορολόγητο, για τις Συλλογικές Συμβάσεις, για την κατάργηση της Κυριακής Αργίας, για τους πλειστηριασμούς, την παραχώρηση στο κεφάλαιο της δημόσιας γης και περιουσίας κ.α, για τα οποία το ΚΚΕ παλεύει στο εργατικό κίνημα ενώ κατέθεσε στη Βουλή τροπολογίες και νομοσχέδια τα οποία προκλητικά απορρίπτονται από την κυβέρνηση ως “αντισυνταγματικά” και “ασαφή”.

Όπως υπογραμμίστηκε: Αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη τους. Απαιτεί νέες θυσίες για τους εργαζόμενους, φτηνή εργατική δύναμη και απόλυτη ελευθερία στο μεγάλο κεφάλαιο για τις επενδύσεις του, Στην Πάτμο πάνε σύννεφο, με ευθύνη της κυβέρνησης οι ελλείψεις, η εγκατάλειψη, οι αεροδιακομιδές με το ένα και μοναχό ελικόπτερο για όλα τα Δωδεκάνησα! Αυτά τα προβλήματα δε θα λυθούν πχ αν ο τουρισμός στην Πάτμο αγγίξει ανάλογα ποσοστά της Ρόδου ή της Κω γιατί κι εκεί με τον περσινό σεισμό αποδείχθηκαν ανοχύρωτες βασικές υποδομές στην Κω όπως πχ το λιμάνι, τα σχολεία ενώ στη Ρόδο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του 2013, σήμερα έχει ελλείψεις μέχρι και στο νερό… Στα νησιά που εξασφάλισαν σύγχρονα αεροδρόμια, λιμάνια ή υποδομές για κρουαζιερόπλοια παραμένουν γυμνά από ουσιαστικές υποδομές για τους κατοίκους αλλά και τους όποιους τουρίστες τα επισκέπτονται.

Αυτή είναι η κανονικότητα που προετοιμάζουν, η καπιταλιστική ανάκαμψη την οποία ευαγγελίζονται. Να γιατί λοιπόν όποια εκδοχή και παραλλαγή αστικής διαχείρισης κι αν ζήσεις στον καπιταλισμό χαμένος είναι ο εργαζόμενος, ο αυτοαπασχολούμενος έμπορος, ο μικρός και μεσαίος αγρότης. Να γιατί χρειάζεται η καθημερινή πάλη για κάθε δίκαιο αίτημα να έχει ορίζοντα την κατάργηση του συστήματος της εκμετάλλευσης, την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου.”