Ανεπιθύμητη στη Ρόδο η 3η διάσκεψη υπουργών «για την ασφάλεια και τη σταθερότητα»

ΡΟΔΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ

ΡΟΔΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣΣε ανακοίνωσή της η ΡΟΔΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ για την 3η διάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών  «για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα» στη Ρόδο, καταγγέλλει  τα παρακάτω:

“Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά φέτος, στις 21-22 του Ιούνη,  θα πραγματοποιηθεί στο νησί μας η διάσκεψη Υπουργών Εξωτερικών και υψηλόβαθμων αντιπροσωπειών από χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων, καθώς και από διεθνείς οργανισμούς όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος και το Συμβούλιο Συνεργασίας των χωρών του Κόλπου με θέμα: «Το πνεύμα της Ρόδου: Διαμορφώνοντας μία θετική ατζέντα για σταθερότητα και ευημερία».

Στόχος της Διάσκεψης, κατά τους διοργανωτές, είναι «αφενός η προώθηση του διαλόγου για τη συλλογική διαχείριση των προκλήσεων που ταλανίζουν τη νευραλγική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως ο πόλεμος και η τρομοκρατία, η μεταναστευτική και η προσφυγική κρίση και αφετέρου η ανάπτυξη συνεργασιών στους τομείς της οικονομίας, των μεταφορών, της ενέργειας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού».

Οι εξελίξεις στην περιοχή από την προηγούμενη διάσκεψη της Ρόδου, όχι μόνο δεν φανερώνουν να προωθείται η ασφάλεια, η σταθερότητα, η ευημερία των λαών στην περιοχή, αντίθετα μάλιστα φαίνεται ότι οι αστικές τάξεις των χωρών της περιοχής και οι κυβερνήσεις που τις εξυπηρετούν κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους είτε μέσω οικονομικών και πολιτικών συνεργασιών, είτε όποτε αυτές δεν ευδοκιμούν, μέσω πολεμικών επεμβάσεων και στρατιωτικών επιχειρήσεων. Για του λόγου το αληθές:

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στη Συρία εξακολουθεί για 7η χρονιά και έχει στοιχίσει καταστροφές, εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες. ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και η συμμαχία τους εναντίον της Συρίας έχουν στόχο τη γεωγραφική της θέση, τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές και το δρόμο μεταφοράς της Ενέργειας. Από την πλευρά τους η Ρωσία και η Τουρκία προσπαθούν να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των δικών τους μονοπωλίων στην περιοχή.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την επίθεση των ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας στη Συρία με πρόσχημα τη χρήση χημικών, με το ρόλο της Ελλάδας τόσο στον πόλεμο, όσο και στην επίθεση, να μην είναι αμελητέος, αφού η Βάση της Σούδας προσέφερε σημαντική βοήθεια στην εξέλιξή τους.

Η αναγνώριση, εκ μέρους των ΗΠΑ, της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και η μεταφορά εκεί της Αμερικανικής πρεσβείας, τη στιγμή που ο αγώνας του Παλαιστινιακού λαού συνεχίζεται απέναντι στην κλιμακούμενη επιθετικότητα του Ισραήλ για τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του ’67 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, πυροδοτεί νέες εντάσεις στην περιοχή. Η ΕΕ προσπαθεί να εξισώσει το θύτη με το θύμα και η ελληνική κυβέρνηση αναβαθμίζει οικονομική- πολιτική και στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ, το κράτος-δολοφόνο.

Οι εξελίξεις επίσης στα Βαλκάνια φανερώνουν τη βιασύνη των ΗΠΑ- ΝΑΤΟ- ΕΕ για ένταξή τους στις ευρωατλαντικές δομές, για να προλάβουν την όποια επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας στην περιοχή. Για τη Ρωσία τα Βαλκάνια είναι σημαντική αγορά, αλλά και πεδίο διαπάλης, για τη διέλευση ή όχι του ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ και για την Κίνα παίζουν σημαντικό ρόλο ως δρόμος εξαγωγών κινεζικών προϊόντων προς την Ευρώπη. Στα πλαίσια αυτά κινείται και η συμφωνία Ελλάδας – ΠΓΔΜ που ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες βιαστικά, χωρίς βέβαια να εξαλείφονται οι αλυτρωτικές διεκδικήσεις. Τόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε δε η ελληνική κυβέρνηση σε αυτή που χαρακτηρίστηκε «γεωπολιτικός μεντεσές της Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής» από τον Αμερικανό πρέσβη.

Σε αυτό το διάστημα επίσης κλιμακώθηκε η Τούρκικη επιθετικότητα με συνεχείς παραβιάσεις και δηλώσεις με τις οποίες αμφισβητούνται τα σύνορα  στο Αιγαίο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας σε νησιά και θαλάσσιες περιοχές.

Παρακολουθώντας λοιπόν τις εξελίξεις σε όλη την περιοχή από  την  οποία θα παρευρεθούν αξιωματούχοι στη διάσκεψη της Ρόδου, γίνεται φανερό ότι μόνο η ασφάλεια και η σταθερότητα δεν προωθείται στην περιοχή, δεν αντιμετωπίζονται οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, αλλά στην προσπάθεια για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων της περιοχής, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, οι κυβερνήσεις των χωρών μελών, αλλά και των χωρών που διακυβεύονται τα συμφέροντά τους στην περιοχή, μαζί και η ελληνική, δε διστάζουν να αιματοκυλίσουν τους λαούς τους, να τους μπλέξουν στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών τους ανταγωνισμών.

Η Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης δηλώνει ότι η διάσκεψη των υπουργών εξωτερικών δήθεν για την ασφάλεια και τη σταθερότητα είναι ανεπιθύμητη στο νησί της Ρόδου. Καλούμε το Ροδιακό λαό, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους της Ρόδου να παλέψουν στο πλευρό του αντιιμπεριαλιστικού, του φιλειρηνικού κινήματος για:

  • Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις – Επιστροφή όλων των στρατιωτικών από τις ευρωΝΑΤΟικές αποστολές στο εξωτερικό.
  • Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.
  • Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις και στρατηγεία στο ελληνικό έδαφος.
  • Να μην υπάρξει καμιά διευκόλυνση στα σχέδια του ευρωνατοϊκού ιμπεριαλισμού, με τη χρήση υποδομών (αεροδρόμια, λιμάνια) της περιοχής μας.
  • Όχι στις πολεμικές δαπάνες για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.
  • Αποδέσμευση από ΕΕ – ΝΑΤΟ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

ΡΟΔΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ

(μέλος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη- ΕΕΔΥΕ)