Η Ελλάδα πολεμικό ορμητήριο για ΗΠΑ – ΝΑΤΟ

ΗΠΑ ΝΑΤΟ
Ένα drone τύπου MQ-9 «Reaper»
Πηγή: Associated Press

Με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, με τη χρησιμοποίηση στρατιωτικών υποδομών και στρατιωτικού εξοπλισμού, παρουσιάζει ολοένα και μεγαλύτερη ένταση. Η κυβέρνηση δεν «προλαβαίνει» να κλείνει συμφωνίες, τη μια πίσω από την άλλη, με τους ιμπεριαλιστές, όπως:

Το ΝΑΤΟ αποφάσισε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συναίνεσε, η Ελλάδα και η Ιταλία, από τις 5 Ιούνη, να πραγματοποιούν εναέριες περιπολίες στο Μαυροβούνιο. Τα πολεμικά αεροσκάφη θα είναι σε 24ωρη ετοιμότητα, για να επέμβουν όταν απαιτείται. Η χώρα αυτή πριν περίπου ένα χρόνο εντάχτηκε στη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ. Εχει στείλει στρατεύματα στο Αφγανιστάν και συμμετέχει στη χρηματοδοτική στήριξη των δυνάμεων ασφαλείας του Αφγανιστάν.

Ακόμη, η κυβέρνηση εκχώρησε τις υποδομές του στρατιωτικού αεροδρομίου της Λάρισας, με σκοπό πτήσεις των αμερικανικών στρατιωτικών drones «MQ-9 Reaper» (Θεριστής). Είναι φανερό ότι η 110 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στη Λάρισα αποτελεί ένα ακόμη ορμητήριο των ΗΠΑ προς τις χώρες της Αφρικής.

Αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου, σε δηλώσεις του, δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνειών σχετικά με τις πτήσεις των drones, λέγοντας: «Το αποτύπωμα της Αμερικής στην Αφρική αυξάνεται, με έμφαση στη χρήση των drones. Ωστόσο για λόγους απορρήτου, δεν ανακοινώνουμε λεπτομέρειες για τις συγκεκριμένες αποστολές. Η υποστήριξη που παρέχουν αυτά τα drones στην επίτευξη των στόχων της εξωτερικής πολιτικής ασφαλείας των ΗΠΑ στην περιοχή είναι σημαντική, κυρίως στον εντοπισμό απειλών που προέρχονται από το Νότο». Ιστοσελίδες που δημοσίευσαν τις δηλώσεις του Αμερικανού αξιωματούχου, σημειώνουν ότι η απογείωση και η προσγείωση των drones πραγματοποιούνται από χειριστές στη Λάρισα, ενώ ο χειρισμός των λειτουργιών πτήσης – αναγνώρισης πραγματοποιείται μέσω δορυφόρου, από χειριστές που βρίσκονται στις ΗΠΑ.

Επίσης, ορμητήριο για τις χώρες της Αφρικής είναι και η βάση της Σούδας. Για ακόμη μια φορά, το επιβεβαίωσε πρόσφατα ο διοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης Συμμαχικών Δυνάμεων Νεάπολης και των Ναυτικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής. Σε συνέντευξή του σε ημερήσια εφημερίδα, δήλωσε: «Αν κοιτάξουμε νότια, προς το Μαγκρέμπ (χώρες της Βορειοδυτικής Αφρικής) και το Σαχέλ (στεπική λωρίδα γης νότια της ερήμου Σαχάρα, που εκτείνεται από την ανατολική μέχρι τη δυτική Αφρική), υπάρχει ανησυχία για συγκρούσεις εκεί πέρα, ιδιαίτερα στο Σαχέλ και τη Σαχάρα, οπότε προσπαθούμε να ενισχύσουμε τις χώρες του Μαγκρέμπ. Αλλη μια προστιθέμενη αξία της βάσης (Σούδα) στην Κρήτη. Πραγματικά δεν μπορώ να σας ευχαριστήσω αρκετά που μας επιτρέπετε να τη χρησιμοποιούμε».

Η αξιοποίηση από τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, στρατιωτικών μέσων, εκχώρησης υποδομών, καθώς και οι αποστολές στρατιωτικών, μακριά από τα σύνορα, δεν εξυπηρετούν σκοπούς, προς όφελος ενίσχυσης της άμυνας, υπεράσπισης συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Αντίθετα, με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και των προηγούμενων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η χώρα μας συμμετέχει στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις πολεμικές προετοιμασίες και επιχειρήσεις, προς όφελος του κεφαλαίου και των μονοπωλίων, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και χώρες, στο πλαίσιο κατάκτησης νέων δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων. Στρέφεται ανοιχτά ενάντια στα συμφέροντα άλλων λαών, που τίποτε δεν έχει να χωρίσει ο λαός μας.

Γι’ αυτό ο λαός μας τώρα πρέπει να αντιδράσει στις επικίνδυνες και απαράδεκτες αποφάσεις της κυβέρνησης. Να βάλει τέρμα στον εφησυχασμό που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Να δυναμώσει τη συσπείρωση με το ΚΚΕ και να απαιτήσει να επιστρέψουν τώρα τα ελληνικά στρατεύματα και τα στρατιωτικά μέσα που είναι μακριά από τα σύνορα. Να κλείσουν όλα τα πολεμικά ορμητήρια – βάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη χώρα μας, που χρησιμοποιούνται προς όφελος των συμφερόντων των μονοπωλίων και του κεφαλαίου. Να κλείσει η βάση της Σούδας.

Το σύνθημα του λαού μας «Ούτε γη ούτε νερό ούτε αέρα στους φονιάδες των λαών» παραμένει επίκαιρο και χρειάζεται να δυναμώσει η λαϊκή πάλη, για να γίνει αυτό πράξη.

Φωτιάδης Τριαντάφυλλος
Αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού ε.α.
Αναδημοσίευση από τον Ριζοσπάστη 9 & 10 Ιούνη 2018