Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει δικαίωμα τη μόνιμη και σταθερή δουλειά

ευρωκοινοβούλιο
Από πρόσφατη κινητοποίηση που συμμετείχαν και οι συμβασιούχοι του Δήμου Ρόδου

Η έκθεση για «την αντιμετώπιση της επισφάλειας και της καταχρηστικής χρησιμοποίησης συμβάσεων ορισμένου χρόνου», που ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο, αποτελεί μια ακόμη επιχείρηση κάλπικης ωραιοποίησης της αντιδραστικής νομοθεσίας της ΕΕ και της σχετικής οδηγίας που οδηγεί αποδεδειγμένα σε μαζικές απολύσεις συμβασιούχων, όπως έχει δείξει η εμπειρία με τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ στην Ελλάδα.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το ψήφισμα γιατί, παρά τις ανέξοδες διακηρύξεις περί δήθεν προστασίας των εργαζόμενων, ουσιαστικά κατοχυρώνει και προωθεί την προσωρινή απασχόληση και όλες τις μορφές «επισφαλούς» εργασίας.

Η ευελιξία της εργασίας αποτελεί διακηρυγμένη πολιτική της ΕΕ. Ο εργασιακός μεσαίωνας είναι η «κανονικότητα» προς την οποία συγκλίνουν τα κράτη-μέλη. Ουσία του ψηφίσματος είναι η «κόκκινη γραμμή» του ότι τα όποια μέτρα δεν πρέπει να επιβαρύνουν τους εργοδότες.

Οι «ευχές» του ψηφίσματος και της ευρωενωσιακής οδηγίας 1999/70 για «περιορισμό κατάχρησης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου» στην πραγματικότητα δεν συμβάλλουν στην προστασία των εργαζόμενων, αλλά αντίθετα τη χρησιμοποιούν σαν «οδηγό» στους εργοδότες έτσι ώστε πιο τακτικά να απολύουν συμβασιούχους, ανακυκλώνοντας περισσότερους ανέργους σε θέσεις ολιγόμηνης απασχόλησης χωρίς δικαιώματα, σε διαρκή εργασιακή περιπλάνηση και ομηρία από εργοδότες και κυβερνήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση διαφήμιζε την οδηγία σαν «χάπι» για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, σήμερα, ως κυβέρνηση, τη χρησιμοποιεί για τις μαζικές απολύσεις τους.

Για μόνιμη, σταθερή δουλειά με δικαιώματα, ικανοποιητικές ΣΣΕ, ανάκτηση απωλειών και μισθούς, εργατικά δικαιώματα στο ύψος των σύγχρονων αναγκών τους, οι εργαζόμενοι ένα δρόμο έχουν: Ανασύνταξη και αντεπίθεση του εργατικού κινήματος ενάντια στα μονοπώλια, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις τους, την εξουσία τους.

Ευρωβουλή ΖαριανόπουλοςΟ ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος παρενέβη στη συζήτηση της έκθεσης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, τονίζοντας τα παρακάτω:

«Όταν η απαίτηση του κεφαλαίου για γενίκευση της ελαστικής – προσωρινής απασχόλησης είναι η ψυχή της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι μύθος τα περί προστασίας των επισφαλών εργαζομένων. Όπως η οδηγία, που στο όνομα αποφυγής κατάχρησής τους, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δεν ανανεώνονται, απολύονται οι συμβασιούχοι.

Η οδηγία δεν υπόσχεται μόνιμη δουλειά. Είναι μύθος. Αντίθετα, απειλεί και τιμωρεί με υποτιθέμενη υποχρέωση μονιμοποίησης όποιον δεν ανακυκλώνει τακτικά περισσότερους ανέργους.

Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων προσλήψεων είναι προσωρινής απασχόλησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σαν αντιπολίτευση θεωρούσε “παράδεισο” μονιμοποίησης την οδηγία. Σαν κυβέρνηση τη χρησιμοποιεί απολύοντας χιλιάδες συμβασιούχους στους δήμους.

Η Κομισιόν απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΚΕ ξεκαθαρίζει: “Η οδηγία δεν προβλέπει μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου”.

“Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει δικαίωμα τη μόνιμη και σταθερή δουλειά”.

Μάλιστα το ίδιο το συζητούμενο ψήφισμα μιλά για ΜΗ επιβάρυνση των εργοδοτών, των οποίων ο ρόλος αναβαθμίζεται και διατήρηση της προσαρμοστικότητας της αγοράς εργασίας.

Τέλος, λοιπόν, οι μύθοι: Πανεργατικός αγώνας για μόνιμη δουλειά με δικαιώματα, κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης».