Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε την Παρασκευή η Επίκαιρη Επερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, για την Πρόταση Νόμου 513 συνδικαλιστικών οργανώσεων για τις Συλλογικές Συμβάσεις, που η κυβέρνηση αρνείται να φέρει για συζήτηση στη Βουλή από τον Οκτώβρη του 2016.
Απαντώντας στην Επερώτηση, η υπουργός Εργασίας και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν επανέλαβαν μόνο την άρνηση της κυβέρνησης να συζητήσει την Πρόταση Νόμου, επικαλούμενοι προκλητικά «προβλήματα συνταγματικότητας», «νομικές ασάφειες» και χαρακτηρίζοντας «ευχολόγιο» τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων, αλλά επιχείρησαν και να κρύψουν τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη διατήρηση και επέκταση του αντεργατικού πλαισίου, παρουσιάζοντας μια εικονική πραγματικότητα για όσα ζουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς και επιχειρώντας να πείσουν ότι η ανάκτηση των απωλειών και τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζομένων μπορούν τάχα να συνυπάρξουν με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι του κεφαλαίου.
Η υποκρισία ξεχείλισε και στις τοποθετήσεις της ΝΔ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, που έκαναν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα για το «φόνο» και το μνημονιακό αντεργατικό πλαίσιο, στη διαμόρφωση του οποίου πρωτοστάτησαν. Σε χυδαίο αντικομμουνισμό, που απαντήθηκε άμεσα από τους βουλευτές του ΚΚΕ, κατέφυγε η Χρυσή Αυγή.
Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δ. Κουτσούμπας, επεσήμανε κατά την ομιλία του στη συζήτηση ότι «το ΚΚΕ στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τους δίκαιους αγώνες των εργαζομένων για δουλειά και ζωή με δικαιώματα». Παράλληλα, οι βουλευτές του ΚΚΕ ξεκαθάρισαν ότι μόνη «καθαρή» διέξοδος για τους εργαζόμενους είναι ο αγώνας για Συμβάσεις, για αυξήσεις μισθών και συντάξεων, για κατάργηση των μνημονιακών νόμων.
«Η πρόταση των 513 συνδικαλιστικών οργανώσεων είναι σαφής, δεν παρερμηνεύεται, δεν έχει “παραθυράκια”. Την καταθέτουμε με την απαίτηση να γίνει συζήτηση και διεκδικούμε να γίνει νόμος του κράτους. Θα την παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις μαζί με τους εργαζόμενους», διεμήνυσε ο εισηγητής του ΚΚΕ στη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης, Χρήστος Κατσώτης, επισημαίνοντας ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει καταθέσει από τον Οκτώβρη του 2016 την πρόταση νόμου των 513 Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, Συνδικάτων από όλη τη χώρα, η οποία έμεινε κλεισμένη στα συρτάρια της κυβέρνησης, ενώ καμία τοποθέτηση δεν υπήρξε και από τα άλλα αστικά κόμματα.
«Παρά την επεξεργασμένη κυβερνητική προπαγάνδα – πρόσθεσε – έχουν προ πολλού αποκαλυφθεί οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, για σημαντικά ζητήματα της εργατικής τάξης και κάθε λαϊκής οικογένειας, όπως οι ΣΣΕ, ο κατώτερος μισθός και μεροκάματο, ο 13ος και ο 14ος μισθός και σύνταξη, ο ημερήσιος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, γιατί αυτά είναι που κύρια καθορίζουν την τιμή της εργατικής δύναμης, το επίπεδο ζωής της εργατικής τάξης και των οικογενειών της, την προοπτική ιδιαίτερα των νέων», επισήμανε ο Χρ. Κατσώτης, προσθέτοντας ότι το πετσόκομμά τους είναι και ο «οδικός χάρτης» της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων γιατί η αύξηση της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητάς τους «δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν αυξηθεί η εκμετάλλευση των εργαζομένων».
Εξάλλου, όπως επισήμανε, σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του «έχουν πάρει μέτρα και έχουν καταφέρει μεγάλα πλήγματα σε ό,τι έχει κατακτήσει το κίνημα της εργατικής τάξης με σκληρούς αγώνες».
Οπως σημείωσε, «το ένα μετά το άλλο τα κόμματα που κυβέρνησαν ή και συμμετείχαν σε κυβέρνηση από το 2010 και μετά, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΔΗΜΑΡ, ΛΑ.Ο.Σ., ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, επιδίωξαν να υλοποιήσουν όλο το αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο, να νομοθετήσουν και άλλες αντεργατικές επιλογές των επιχειρηματικών ομίλων», βλέποντας την καπιταλιστική κρίση ως ευκαιρία για την επιτάχυνση των ανατροπών σε βάρος των εργαζομένων, ενοχοποιώντας τις κατακτήσεις τους, ενώ τώρα τα μέτρα από την κυβέρνηση, με τη στήριξη των άλλων αστικών κομμάτων, παίρνονται στο όνομα της καπιταλιστικής ανάκαμψης.
Η κυβέρνηση, «που αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερά», ανέφερε, διατηρεί και ενισχύει το αντεργατικό πλαίσιο, έχει αναλάβει τη βρώμικη δουλειά και φτάνει να χτυπήσει με νόμο ακόμα και το δικαίωμα στην απεργία.
Αν δεν είναι έτσι τα πράγματα, σημείωσε, «εδώ είναι η πρόταση νόμου που, όπως διαπιστώσατε, στηρίζεται στην επαναφορά του νόμου 1876/90. Φέρτε τη για συζήτηση και βάλτε την να ψηφιστεί, να γίνει νόμος του κράτους». Οπως επισήμανε, η κυβέρνηση κοροϊδεύοντας τους εργαζόμενους με τα περί επαναφοράς των ΣΣΕ «προσπαθεί να κρύψει την πραγματική της δέσμευση, η οποία αποτυπώνεται στο “αναπτυξιακό της σχέδιο”, σχέδιο δικής της ιδιοκτησίας, όπως λέει. Σε αυτό, για παράδειγμα, προβλέπεται η εφαρμογή του νόμου Βρούτση του 2013 για τον καθορισμό του κατώτερου μισθού! Απλά δεν το αναφέρατε για να μη φανεί ότι κάνατε ιδιοκτησία σας το νόμο Βρούτση, δηλαδή ο ένας συνεχίζει από εκεί που το άφησε ο άλλος».
Ο Χρήστος Κατσώτης, καταθέτοντας στοιχεία που δείχνουν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε: «Το 2017 οι εθνικές ή τοπικές κλαδικές ΣΣΕ εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά ολιγάριθμες, ενώ για 8η χρονιά οι επιχειρησιακές ΣΣΕ υπερτερούν συντριπτικά.
Αντίθετα, ο αριθμός των επιχειρησιακών ΣΣΕ ανέρχεται σε 318, αντιπροσωπεύοντας το 95,21% του συνόλου των ΣΣΕ. Στην πρόταση νόμου των συνδικάτων το αίτημα είναι σαφές: Να καταργηθούν οι απαράδεκτες “ενώσεις προσώπων”! Δώστε απάντηση. Θα τις καταργήσετε;
Οι εργοδότες δεν εφαρμόζουν σε αρκετές περιπτώσεις και κλαδικές που έχουν υπογραφεί και με μειώσεις πάνω από 15%.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Τουρισμός, όπου η κλαδική Σύμβαση Εργασίας εφαρμόζεται σε 90 από τα 10.000 ξενοδοχεία του κλάδου, ο οποίος γνωρίζει τεράστια έκρηξη αφίξεων, πάνω από 30 εκατ. τουρίστες. Εκρηξη κερδών, από τη μία, και, από την άλλη, φτώχεια, μισθοί πείνας, ανασφάλιστη εργασία, εργαζόμενοι να κοιμούνται σε κοντέινερ, ή ακόμα χειρότερα σε πρόχειρες παράγκες και το ύπαιθρο, όπως οι εργάτες γης».
«Τα αιτήματα των εργαζομένων περιμένουν απάντηση», επισήμανε ο Χρ. Κατσώτης, θέτοντας στην κυβέρνηση τα αιτήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων για επαναφορά του μισθού όπως ήταν πριν από την ΠΥΣ του 2012, δηλαδή στα 751 ευρώ, την κατάργηση του άθλιου διαχωρισμού παλιών και νέων εργαζομένων, την επαναφορά του θεσμικού πλαισίου για τις ΣΣΕ «όπως ήταν, χωρίς “παραθυράκια”, όπως αυτό που ανακοινώσατε για την αντιπροσωπευτικότητα των κλαδικών Συμβάσεων», την επαναφορά της υποχρεωτικότητας και επεκτασιμότητας χωρίς κόλπα, εξαιρέσεις, αστερίσκους, την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού για το Δημόσιο, της 13ης και 14ης σύνταξης, την κατάργηση των εργολαβιών και όχι τη διαιώνισή τους, την κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, με σταθερό ημερήσιο χρόνο, με μείωση του εργάσιμου χρόνου, με 35ωρο – 5ήμερο.
«Δεν υπάρχει χώρος για άλλες αυταπάτες», τόνισε. «Οι εργαζόμενοι κρατούν την υπόθεση της ζωής τους στα δικά τους χέρια. Μόνο με τον αγώνα τους, αγώνα σκληρό, επίμονο, συλλογικό, οργανωμένο, προσανατολισμένο ταξικά και απαλλαγμένο από τους ανθρώπους της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων από τα σωματεία τους μπορούν να επιβάλουν το δίκιο τους», σημείωσε κλείνοντας την ομιλία του ο εισηγητής του ΚΚΕ.