Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Ν.Σαντορινιός που “νοιάζεται” για τους νησιώτες, φέρνει νομοσχέδιο για ομαδικές απολύσεις ναυτεργατών

ναυτικοί απεργία καράβια

ναυτικοί απεργία καράβιαΤο δρόμο για ομαδικές απολύσεις και στα καράβια ανοίγει διάπλατα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας που κατατέθηκε στις 19/3, κατ’ εντολή των εφοπλιστών και με ατόφια τη σφραγίδα του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Το νομοσχέδιο ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία την Οδηγία 2105/1794 της ΕΕ, στην οποία περιλαμβάνεται η συμφωνία των «κοινωνικών εταίρων» σε ενωσιακό επίπεδο για ομαδικές απολύσεις ναυτεργατών, αρκεί αυτές να γίνονται… κατόπιν διαβούλευσης.

Το νομοσχέδιο έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί για τρεις συνεχόμενες ημέρες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου (Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη) και την Παρασκευή θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια, δείγμα και αυτό της σπουδής της κυβέρνησης να το περάσει άρον – άρον.

Σύμφωνα με το άρθρο 4, «τα όρια πέρα από τα οποία οι απολύσεις θεωρούνται ομαδικές καθορίζονται από τον αριθμό των ναυτικών που απασχολούνται στην αρχή του μήνα» και είναι τα εξής: Απόλυση 6 ναυτεργατών για πλοία στα οποία απασχολούνται 20 ως 150 ναυτικοί. Απόλυση σε ποσοστό 5% των ναυτικών και μέχρι 30 ναυτικούς για πλοία στα οποία απασχολούνται συνήθως πάνω από 150 ναυτικοί.

Οι εφοπλιστές θα μπορούν να υπερβαίνουν τα παραπάνω όρια στις ομαδικές απολύσεις, αρκεί να ενημερώνουν το Συμβούλιο Εμπορικού Ναυτικού και να προβαίνουν σε… διαβούλευση «με τους εκπροσώπους των ναυτικών», οι οποίοι θα διορίζονται από τη νόθα πλειοψηφία στη διοίκηση της ΠΝΟ και θα συμμετέχουν στην Ειδική Διαπραγματευτική Ομάδα (ΕΔΟ) ή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εργαζομένων (ΕΣΕ), στα όργανα δηλαδή του «κοινωνικού εταιρισμού».

Καταψηφίζει το ΚΚΕ τις ομαδικές απολύσεις

Το ΚΚΕ κατήγγειλε τόσο τη διαδικασία όσο και το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Η ειδική αγορήτρια του Κόμματος, Διαμάντω Μανωλάκου, τόνισε ότι η κυβέρνηση νομοθετεί αντεργατικά εκτρώματα, «κατ’ εντολή των εφοπλιστών και με τις υπηρεσίες του εργοδοτικού συνδικαλισμού της ΠΝΟ».

Όπως είπε, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προχωράει στην «απελευθέρωση» των ομαδικών απολύσεων, χρησιμοποιώντας ως περιτύλιγμα την απάτη του κοινωνικού διαλόγου. Επίσης, αναφέρθηκε στις συνέπειες που θα έχει αυτό το νομοσχέδιο στην ασφάλεια στη θάλασσα και στις οργανικές συνθέσεις των πλοίων.

Η Δ. Μανωλάκου εξέφρασε τη στήριξη του ΚΚΕ στα αιτήματα και την πάλη του ταξικού ναυτεργατικού κινήματος για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για αναπλήρωση των απωλειών, για συλλογικές συμβάσεις εργασίας που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

«Αυτό το νομοσχέδιο αποτελεί άλλη μια κυβερνητική πρόκληση απέναντι στους εργαζόμενους», σημείωσε, προσθέτοντας πως «η ικανοποίηση των εργατικών – λαϊκών αναγκών απαιτεί πάλη ενάντια στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, τα μονοπώλια, την ΕΕ και όλες τις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες, ώστε τα καράβια και ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι να περάσουν στην κοινωνική ιδιοκτησία, με τον εργαζόμενο λαό στην εξουσία».