Η περιοδεία του Δ. Κουτσούμπα στη Κάλυμνο

Κάλυμνος Κουτσούμπας

Στην Κάλυμνο περιοδεύει από το πρωί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψής του σε Κάλυμνο και Κω.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισκέφθηκε το Λιμενικό Σώμα στην Κάλυμνο και το ΚΕΘΕΑ και συναντήθηκε με το δήμαρχο του νησιού, Γιάννη Γαλουζή (δείτε παρακάτω αναλυτικά).

Στις 6 το απόγευμα συναντήθηκε με παράκτιους ψαράδες και σπογγαλιείς (δείτε παρακάτω αναλυτικά) και στη συνέχεια μιλά σε συγκέντρωση στο Πνευματικό Κέντρο.

Ο Δ. Κουτσούμπας συνοδεύεται από κλιμάκιο της ΚΟ Καλύμνου και Κω καθώς επίσης από τον Παναγιώτη Μεντρέκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, τον Δημήτρη Ζάχαρη, μέλος της Κομματικής Επιτροπής Αιγαίου και τον Γιάννη Ντουνιαδάκη, υποναύαρχο ε.α. και μέλος του Τμήματος Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αύριο Παρασκευή, η περιοδεία συνεχίζεται στην Κω και το πρόγραμμα έχει ως εξής:

  • Στις 9.00 θα συναντηθεί με το δήμαρχο της Κω.
  • Στις 10.30 θα συναντηθεί στο Εργατικό Κέντρο με τη διοίκηση του Κέντρου, εργατικά σωματεία, Αγροτικό – Κτηνοτροφικό – Μελισσοκομικό – Εμπορικό και Γυναικείο Σύλλογο.
  • Στις 12.00 θα κάνει δηλώσεις σε ΜΜΕ, στο Εργατικό Κέντρο.

Το πρωί επισκέφτηκε το Λιμενικό, όπου συναντήθηκε με το λιμενάρχη, Γ. Καρατζιούνη, ο οποίος τον ευχαρίστησε για την επίσκεψή του, αλλά και την εμψύχωση που παρέχει το ΚΚΕ στο Σώμα και προσέφερε στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ καλύμνικα σφουγγάρια.

Κατά την επίσκεψή του στο Λιμενικό, ο Δ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι δική μου χαρά και τιμή που βρίσκομαι εδώ στα ακριτικά μας νησιά, ειδικά στην Κάλυμνο και οπωσδήποτε στο Λιμενικό Σώμα. Μάλιστα ξεκινάμε την επίσκεψη με τη συνάντηση μαζί σας και είναι σημαντικό ότι σήμερα είναι η μέρα γιορτής για το Λιμενικό Σώμα.

Και φυσικά πρέπει να πούμε, γιατί πολλές φορές ο ελληνικός λαός σε ορισμένα ζητήματα δεν είναι σωστά ενημερωμένος, ότι είναι ένα Σώμα που δίνει πάρα πολλά για την προστασία του θαλάσσιου πλούτου της πατρίδας. Το έργο του είναι η διαφύλαξη των συνόρων και της ασφάλειας της θάλασσας, η διάσωση και η προστασία του φυσικού πλούτου, μαζί με την πάταξη της εγκληματικότητας. Επίσης, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι στο Λιμενικό Σώμα -είναι παιδιά του ελληνικού λαού, οι οικογένειές τους είναι εργαζόμενοι, υπάλληλοι, αγρότες, επαγγελματίες- πρέπει να επιλυθούν.

Η παρουσία μας εδώ έχει κι αυτό το σκοπό, να ενημερωθούμε για τα ζητήματα αυτά και πώς θα βοηθήσουμε, ώστε οι εργαζόμενοι στο Λιμενικό Σώμα να μπορούν να ανταποκριθούν στην αποστολή τους. Αυτά τα ζητήματα θέλουμε να κουβεντιάζουμε, γιατί είναι και οικονομικά. Θυσίες – θυσίες, αλλά 9 χρόνια κρίσης, με τέτοια πολιτική, ο λαός και η αντοχή των συμπατριωτών μας έχει φτάσει στο “Αμήν”. Επίσης, επειδή και στα σύνορα εδώ οι “φίλοι μας” -στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ- Τούρκοι αναπτύσσουν μια μεγάλη επιθετικότητα το τελευταίο διάστημα, ανησυχούμε. Δεν είναι δυνατόν -υποτίθεται στο ΝΑΤΟ και οι 2 χώρες- να αμφισβητούν κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας και διεθνείς συνθήκες που καθορίζουν τα σύνορα ή να γίνονται συνεχώς παραβιάσεις, μέχρι και άκρως επιθετικές στρατιωτικού τύπου ενέργειες ενάντια στην Ελλάδα και στο λαό. Όλα αυτά τα ζητήματα ως σύνολο θεωρούμε ότι πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε και ο λαός ενωμένος, είτε υπηρετεί στο Λιμενικό Σώμα, είτε στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, είτε είναι εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στα συνδικάτα και στους συλλόγους τους. Πρέπει ως ένας άνθρωπος να τα αντιπαλέψουμε, με ενιαία δράση και ενιαία κατεύθυνση».

 

Με το δήμαρχο Καλύμνου

Στη συνέχεια, ο Δ. Κουτσούμπας συναντήθηκε με το δήμαρχο του νησιού, Γιάννη Γαλουζή, ο οποίος του εξέθεσε τα προβλήματα του νησιού, με κυρίαρχο εκείνο της ανεργίας, που αναγκάζει πολλούς Καλύμνιους να μεταναστεύουν, καθώς και τον ακτοπλοϊκό και αεροπορικό αποκλεισμό του νησιού. Επισήμανε χαρακτηριστικά ότι στο Αγαθονήσι το πλοίο είχε να προσεγγίσει 40 μέρες. Επίσης, υπογράμμισε τις ελλείψεις στο νοσοκομείο, οι οποίες μέχρι τώρα καλύπτονται από τις δωρεές των ξενιτεμένων Καλύμνιων, όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε και στα προβλήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Στο τέλος της συνάντησης ο δήμαρχος προσέφερε στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ένα μικρό κάδρο με ένα χάλκινο αγαλματίδιο που αναπαριστά ένα δύτη με τη νόσο των δυτών.

Κατά τη συνάντηση με το δήμαρχο της Καλύμνου, ο Δ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι δική μας χαρά που βρισκόμαστε στο νησί των σφουγγαράδων, που είναι διεθνώς γνωστό, ένα νησί πανέμορφο, που οι κάτοικοί του αντιμετωπίζουν μια σειρά προβλήματα, όπως της ανεργίας, που οδηγεί στη μετανάστευση, τα 9 χρόνια της κρίσης έχουν πλήξει τα λαϊκά εισοδήματα, είναι τα ζητήματα των περικοπών σε Υγεία, Παιδεία κλπ. Ταυτόχρονα, προβλήματα, όπως προσφυγικές ροές, τα θύματα των πολέμων που προκαλούν ισχυρές δυνάμεις στην περιοχή, με αποτέλεσμα να την πληρώνει και ο ελληνικός λαός, οι κάτοικοι των νησιών και οι ίδιοι να πνίγονται στη θάλασσα.

Η Κάλυμνος είναι ένα νησί δίπλα στην Τουρκία, με κλιμακούμενη ένταση και επιθετικότητα το τελευταίο διάστημα. Από αυτή τη σκοπιά πιστεύουμε ότι έχει μεγάλη σημασία η επίσκεψή μας εδώ, για την προώθηση λύσεων στα προβλήματα και στη Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο και όπου χρειαστεί και στους δρόμους του αγώνα, αλλά και μέσα από τα βουλευτικά έδρανα με προτάσεις νόμων, Αναφορές, πίεση και στην κεντρική εξουσία, γιατί και οι δήμοι παρότι τους έχουν δοθεί πολλές αρμοδιότητες δεν έχουν τα χρήματα για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Χρειάζεται πίεση, διεκδίκηση, ισχυρή αντιπολίτευση, όπως είναι το ΚΚΕ, που την κάνει με καθαρότητα, συνέπεια, συνέχεια, ώστε να επιλύονται λαϊκά προβλήματα».

Επίσκεψη στο ΚΕΘΕΑ

Ακόμα, ο Δ. Κουτσούμπας συναντήθηκε με το ΚΕΘΕΑ, όπου τον υποδέχθηκε ο υπεύθυνος Μ. Μίσκουλας, ευχαριστώντας το ΚΚΕ για τη διαχρονική υποστήριξη που παρέχει στο Κέντρο, σημειώνοντας ότι ο αγώνας ενάντια στις εξαρτήσεις είναι δύσκολος.

Επίσης, συναντήθηκε με εργαζόμενους του Κέντρου, αλλά και εκπροσώπους γονέων νέων που παρακολουθούν το πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ, οι οποίοι του δώρισαν αντικείμενα που φτιάχνει ο σύλλογός τους.

Στη συνάντηση που είχε με τους εργαζόμενους στο ΚΕΘΕΑ και τους εκπροσώπους του Συλλόγου Γονέων, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας εξέφρασε τη στήριξη του ΚΚΕ στη σημαντική μάχη που δίνουν στον τομέα της απεξάρτησης των νέων παιδιών, τονίζοντας πως «όλοι πρέπει να συμβάλλουμε ο καθένας από το μετερίζι του, για να παίρνονται μέτρα, να λύνονται προβλήματα, κυρίως όμως με στόχο να αλλάξει συνολικά η κατάσταση, να πάμε σε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, όπου θα υπάρχει ευημερία, ευτυχία, θα υπάρχουν προγράμματα που θα ενσωματώνουν το νέο στην κοινωνία, ώστε να έχει δουλειά, δημόσια δωρεάν Παιδεία – Υγεία. Κι αν όλα αυτά μπορεί να φαίνονται μακρινά οράματα, είναι ρεαλιστικά. Η πρόταση του ΚΚΕ είναι η μόνη ρεαλιστική, γιατί δεν υπάρχει οριστική διέξοδος μέσα στα αδιέξοδα αυτού του άδικου σάπιου καπιταλιστικού συστήματος». Και κατέληξε: «Εντάξει να γιατρεύουμε επιμέρους πληγές, αλλά πρέπει να γιατρεύεται η πληγή της κοινωνίας».

Με τους ψαράδες

Στις 6 μ.μ. ο Δ. Κουτσούμπας συναντήθηκε με παράκτιους αλιείς και σπογγαλιείς στο Πνευματικό Κέντρο Καλύμνου, οι οποίοι του εξέθεσαν τα προβλήματά τους και τα αιτήματα του κλάδου τους ζητώντας τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στη διεκδίκηση λύσεων.

Το λόγο στη συνάντηση έλαβαν ο Μ. Κουλιάς πρόεδρος των παράκτιων αλιέων, ο Π. Γεωργαντής πρόεδρος των δυτών, ο Κ. Σαρούκος πρόεδρος της μέσης αλιείας και ο Ιερ. Ταβλάριος ιχθυολόγος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Μεταξύ των άλλων τα σοβαρότερα προβλήματα που έθεσαν ήταν η προκλητικότητα της Τουρκίας που επηρεάζει την ασφάλειά τους και κατά συνέπεια το μεροκάματό τους, η υπεραλίευση που επιδρά στη συρρίκνωση των αλιευτικών αποθεμάτων, τόσο από στόλους άλλους κρατών (π.χ. της Ιταλίας), όσο και από Τούρκους αλιείς που ψαρεύουν ανενόχλητοι στα ελληνικά χωρικά ύδατα αλλά και από ερασιτέχνες ψαράδες. Οι σπογγαλιείς από την πλευρά τους τόνισαν το μεγάλο πρόβλημα με την αρρώστια των σφουγγαριών και ζήτησαν να τους επιτραπεί να αλιεύουν σε περιοχές όπως οι Βόρειες Σποράδες όπου υπάρχουν σφουγγάρια αλλά λόγω της προστασίας της φώκιας δεν τους επιτρέπεται να βουτάνε εκεί.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με την αυξημένη φορολογία, τις εισφορές, τα χρέη κ.ά., καθιστούν αμφίβολη την παραμονή τους στο επάγγελμα. Σε ό,τι αφορά στις κρατικές υπηρεσίες τις σχετικές με την αλιεία σημειώθηκε το σοβαρό ζήτημα της υποβάθμισής τους και το πέρασμα αρμοδιοτήτων στον ιδιωτικό τομέα με συνέπεια οι αλιείς να χρειάζεται να πληρώνουν για υπηρεσίες που πριν ήταν δωρεάν. Έθεσαν ακόμα στον Δ. Κουτσούμπα ζητήματα διαδικαστικά που αφορούν στη δυνατότητα απόσυρσης σκαφών και επιδότησης για την κατασκευή νέου, προϋπόθεση για το οποίο είναι η εξασφάλιση  βεβαίωσης από την τράπεζα ότι το σκάφος είναι καθαρό από χρέη, κάτι που αποκλείει την πλειοψηφία τους από τη δυνατότητα ένταξης στα σχετικά προγράμματα.

Από την πλευρά του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στα δίκαια αιτήματά τους, δεσμευόμενος πως το Κόμμα θα κάνει ό,τι μπορεί για την ικανοποίησή τους, στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, στους δρόμους του αγώνα και πως θα είναι σε ανοιχτή γραμμή μαζί τους για οτιδήποτε χρειαστεί. Εντούτοις σημείωσε ότι η ΕΕ έχει προδιαγράψει το τέλος της μικρής και μεσαίας αλιείας και τη συγκέντρωση και αυτού του κλάδου σε λίγους που επιβουλεύονται και αυτό το κομμάτι πλούτου της χώρας μας. Στάθηκε ιδιαίτερα στην τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα, τονίζοντας την ανάγκη να μην εφησυχάζει ο λαός και να μην εναποθέτει ελπίδες στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ αφού όπως τόνισε αυτοί οι οργανισμοί υποδαυλίζουν και δεν λύνουν προβλήματα.