Επίκαιρη Ερώτηση για τις συντάξεις χηρείας και τη χειροτέρευση όλων των όρων για την απονομή τους κατέθεσε προς την υπουργό Εργασίας ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.
Η Επίκαιρη Ερώτηση αναφέρει:
«Με το ν. 4387/2016 ήρθαν τα πάνω – κάτω για όλους τους συνταξιούχους με μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις στα όρια ηλικίας και στις όποιες παροχές είχαν θεσπιστεί.
Σε τραγικότερη κατάσταση βρέθηκαν οι δικαιούχοι σύνταξης χηρείας, με χειροτέρευση όλων των όρων απονομής των συντάξεων χηρείας, όπως:
- Μείωση από το 70% στο 50% της σύνταξης του θανόντος.
- Τη θέσπιση ηλικιακού ορίου με αποτέλεσμα την κατάργηση του δικαιώματος απονομής σύνταξης αφήνοντας απροστάτευτους όσους βρίσκονται σε αυτή τη δεινή θέση.
- Κατάργηση της προϋπόθεσης συνταξιοδότησης λόγω θανάτου πού ίσχυε μέχρι 12/5/2016, με 1.500 ημέρες εργασίας εκ των οποίων 300 στην 5ετία προ θανάτου. Με το ν. 4387/16 άρθρο 12 ορίζεται ότι για να δικαιωθούν σύνταξη λόγω θανάτου του ασφαλισμένου τα επιζώντα μέλη, πρέπει ο θανών να είχε προϋποθέσεις σύνταξης γήρατος ή ανικανότητας δηλαδή 4.500 ημέρες εργασίας ή 1.500 από τις οποίες 600 στην 5ετία προ θανάτου.
Τα αιτήματα που κυριαρχούν στις κινητοποιήσεις των συνταξιούχων καθώς και όλων αυτών που βρέθηκαν σε τραγική κατάσταση χάνοντας τον άνθρωπό τους καθώς και το δικαίωμα στη σύνταξη θανάτου, είναι:
– Η σύνταξη θανάτου να επανέλθει στο 70% της σύνταξης που ελάμβανε ή επρόκειτο να λάβει ο θανών χωρίς καμιά διακοπή στη συνέχεια.
– Επαναφορά της προϋπόθεσης συνταξιοδότησης λόγω θανάτου που ίσχυε μέχρι 12 Μαρτίου του 2016 με 1.500 ημέρες εργασίας – ασφάλισης εκ των οποίων 300 στην πενταετία πριν το θάνατο.
– Αν μόνος δικαιούχος της σύνταξης του θανόντος είναι ανήλικο παιδί να μη δίνεται το 1/4 ή το 25% (Ν.4387) αλλά το 70% της σύνταξης του θανόντος.
– Επίσης αν είναι ανίκανο το τέκνο πριν τα 24 και πριν το θάνατο του γονέα του, αν μείνει μόνος δικαιούχος, η σύνταξη να ανέρχεται στο 70% της σύνταξης του θανόντος και να μη δίνεται το 1/4 ή το 25% (Ν.4387).
– Σύνταξη να δικαιούται και ανήλικο παιδί που θα μείνει ανίκανο μετά το θάνατο του γονέα του χωρίς διακοπή μετά τα 18 ή τα 24.
– Κατώτατο όριο σύνταξης να είναι τα 486 ευρώ, δηλαδή η παλιά κατώτατη σύνταξη η οποία κάλυπτε και τις περιπτώσεις συντάξεων θανάτου.
– Ο επιζών σύζυγος παίρνει συνεχώς τη σύνταξη του θανόντος αν είναι άνεργος.
Ερωτάται η κ. Υπουργός αν προτίθεται να καταργήσει το άρθρο 12 του ν. 4387/16 και να επαναφέρει τις ρυθμίσεις πριν από αυτόν ικανοποιώντας τα δίκαια αιτήματα των δικαιούχων».