Διακήρυξη της ΔΑΣ ΟΤΑ για τις εκλογές στο Σύλλογο Δημοτικών Υπαλλήλων

ΔΑΣ ΟΤΑ

ΔΑΣ ΟΤΑΗ παράταξη ΔΑΣ ΟΤΑ του συλλόγου εργαζομένων Δήμου Ρόδου, συνεχίζει τον αγώνα της για τα δικαιώματα των εργαζομένων δίνοντας την μάχη και των αρχαιρεσιών στο σωματείο που θα γίνουν αύριο Τετάρτη 21 Μάρτη.

Η τεράστια δύναμη που έχει ο οργανωμένος αγώνας των εργαζομένων φάνηκε και μέσα από κατακτήσεις που απέσπασαν κόντρα σε μία αδιάλλακτη στάση κυβέρνησης και ΕΕ, που είχε και τη στήριξη των δημάρχων. Για να αλλάξει η κατάσταση ριζικά όπως αναφέρει η διακήρυξη της ΔΑΣ ΟΤΑ “…  να υπερασπίσουμε τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας, πρέπει ν’ αλλάξει η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα, να αναγεννηθεί πραγματικά, να ανασυνταχθεί εδώ και τώρα! Να ορθώσει εδώ και τώρα ο λαός το ανάστημά του, να δείξει την τεράστια δύναμή του, να μας φοβηθούν. Αλλη λύση, άλλη επιλογή δεν έχουμε.”

Αναλυτικά η διακήρυξη:

“Συναδέλφισσες – συνάδελφοι

Στο διάστημα από 1η Δεκέμβρη 2017 έως το τέλος Μάρτη 2018 θα πραγματοποιηθούν αρχαιρεσίες σε όλα τα σωματεία των Δήμων για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο Συνέδριο της ΠΟΕ – ΟΤΑ.

Το Συνέδριο της ΠΟΕ – ΟΤΑ πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια και από αυτό θα εκλεγεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Η ΔΑΣ ΟΤΑ είναι ο συνδυασμός που στηρίζεται απο το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (Π.Α.ΜΕ). Όλο το προηγούμενο διάστημα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, τα σωματεία και οι συνδικαλιστές  που συμπορεύονται μ’ αυτό, πρωτοστάτησαν για να παρεμποδίσουν τα αντιλαϊκά μέτρα, να οργανωθεί η αντίσταση, οι αγώνες, η λαϊκή αντεπίθεση.

Οι αγώνες αυτοί έφεραν και κάποια αποτελέσματα

 •   Υπογράφηκε ειδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, όπου στους εργαζόμενους του πράσινου και στις καθαρίστριες εσωτερικού χώρου μειώνεται το εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας από 40 σε 32 ώρες, αυξήθηκε η άδεια κατά 3 μέρες, ενώ αποσπάστηκε δέσμευση ότι οι κατακτήσεις αυτές θα επεκταθούν – πέραν των μονίμων – και στους ΙΔΑΧ – ΙΔΟΧ.

Πρόκειται για σημαντική επιτυχία του αγώνα όλων των εργαζομένων, που πρέπει να επεκταθεί και στουςσυναδέλφους των άλλων ειδικοτήτων.

 •  Καταβάλλονται πλέον τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και τα χρωστούμενα καταβάλλονται σε χρήμα.

 Με τον αγώνα συμβασιούχων και μονίμων και την πρωτοπόρα δράση όλων εκείνων των σωματείων που έχουν τους συμβασιούχους πλήρη μέλη τους, καταφέραμε να αποτρέψουμε τις απολύσεις 7.000 συμβασιούχων και ταυτόχρονα να παραταθούν οι συμβάσεις τους μέχρι το Μάρτη του 2018. Ο αγώνας είναι σε εξέλιξη.

 •  Στη λεγόμενη «αξιολόγηση» των δημοσίων υπαλλήλων, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είχε τη φανερή στήριξη της ΝΔ (μαζί  ψήφισαν στη Βουλή την τροπολογία Γεροβασίλη), τη στήριξη των δημάρχων όπως και της ΠΟΕ – ΟΤΑ («Συνδικαλιστική Ανατροπή» – ΔΑΚΕ), η πλειοψηφία των συναδέλφων στους δήμους, υλοποιώντας τις αποφάσεις των συνδικάτων, δεν συμμετείχε στη διαδικασία της αντιδραστικής «αξιολόγησης».

Στους αγώνες αυτούς για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για να μην απολυθούν οι συνάδελφοι συμβασιούχοι, ενάντια στην αντιδραστική «αξιολόγηση» στο Δημόσιο κ.ά., βρήκαμε συμπαραστάτες τους δημάρχους που εκλέχτηκαν με τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Όλα τα παραπάνω είναι ένα μικρό δείγμα γραφής της τεράστιας δύναμης που έχει ο οργανωμένος αγώνας. Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Ο,τι κατακτήσαμε το κατακτήσαμε με αγώνες.

Να γιατί το κρίσιμο ζήτημα είναι η συσπείρωση όλων των εργαζομένων στα σωματεία και γιατί στις αρχαιρεσίες πρέπει να ενισχυθεί η ΔΑΣ ΟΤΑ.

Περνάμε στην αντεπίθεση

Ωστόσο, τα βήματα αυτά που έγιναν με τους αγώνες των εργαζομένων δεν είναι αρκετά για να σταματήσουμε την καταιγίδα των αντιλαϊκών μέτρων των εκμεταλλευτών μας, να αποσπάσουμε διευρυμένες κατακτήσεις, και εντέλει να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική.

Επειδή, λοιπόν, θέλουμε να υπερασπίσουμε τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας, πρέπει ν’ αλλάξει η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα, να αναγεννηθεί πραγματικά, να ανασυνταχθεί εδώ και τώρα! Να ορθώσει εδώ και τώρα ο λαός το ανάστημά του, να δείξει την τεράστια δύναμή του, να μας φοβηθούν. Αλλη λύση, άλλη επιλογή δεν έχουμε.

Για τέτοιους αγώνες, για ένα τέτοιο σωματείο και κίνημα παλεύουμε και αυτό πιστεύουμε πως είναι το βασικό κριτήριο ψήφου.

Η ΔΑΣ ΟΤΑ, όλες οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, παλεύουν για να γίνουν τα σωματεία πραγματικά κάστρα αγώνα και όπλο στα χέρια μας. Παλεύουν για την πραγματική  αναγέννηση του κινήματος. Ομως, σε αυτήν την προσπάθεια για την ανασύνταξη του κινήματος υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες και μια σειρά εμπόδια. Πρώτα και κύρια από το ίδιο το αστικό κράτος, την κυβέρνηση, τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες, την υλοποίηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στους δήμους και στην κοινωνία.

Ο ρόλος της πλειοψηφίας στην ΠΟΕ – ΟΤΑ

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό το πρόβλημα. Εμπόδια και δυσκολίες προσθέτουν και συνδικαλιστικές ηγεσίες που θέλουν το κίνημα απλώς να διαμαρτύρεται για τις συνέπειες της αντιλαϊκής  πολιτικής, αλλά να μην παλεύουν για να απαλλαγούμε από τις αιτίες που τη γεννούν.

Μια τέτοια συνδικαλιστική ηγεσία είναι και η ΠΟΕ – ΟΤΑ

 • Η ηγεσία της ΠΟΕ – ΟΤΑ έβαλε πλάτη στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να περάσει η αντιδραστική «αξιολόγηση» στο Δημόσιο.  Οχι μόνο συμφωνεί μ’ αυτήν, αλλά έκανε και πρόταση στην κυβέρνηση για το πώς μπορεί να γίνει με τα ίδια κριτήρια που γίνεται στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή της στοχοθεσίας, της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών.
 • Η πλειοψηφία της ΠΟΕ – ΟΤΑ («Συνδικαλιστική Ανατροπή» – ΔΑΚΕ) επιμένει να μη δέχεται τους συμβασιούχους συναδέλφους ως ισότιμα μέλη των συνδικάτων. Τελευταία «θυμήθηκε» να διαμαρτυρηθεί για τις απολύσεις των συμβασιούχων, αλλά την ίδια στιγμή συμφωνεί με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στο Δημόσιο, την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης, τον ευρωμονόδρομο και την ΕΕ, που επιβάλλουν τις απολύσεις, την απαγόρευση προσλήψεων, την άρση της μονιμότητας κ.ά.

Μάλιστα, στο 41ο Συνέδριο η πλειοψηφία της ΠΟΕ – ΟΤΑ καρατόμησε 18 σωματεία που έκαναν το «έγκλημα» να δώσουν δικαίωμα ψήφου στους συμβασιούχους!

 • Διαμαρτύρεται για τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά συμφωνεί με τον «Καλλικράτη» των ιδιωτικοποιήσεων, θεωρεί τους δημάρχους και  την ΚΕΔΕ – που πρωτοστατούν στις ιδιωτικοποιήσεις – εταίρους και φυσικούς συμμάχους.
 • Την ίδια στιγμή που η ηγεσία της ΠΟΕ – ΟΤΑ («Συνδικαλιστική Ανατροπή») στήριξε με τα μπούνια να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, σηκώνει κάλπικες κορόνες ότι είναι ακομμάτιστη. Οχι μόνο αυτό. Μαζί με την επίσημη παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (ΑΣΚ – ΟΤΑ), εξακολουθούν κάθε φορά με τον τρόπο τους να στηρίζουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δικαίως οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν την ηγεσία της ΠΟΕ – ΟΤΑ ως ΣΥΡΙΖΑίικη ηγεσία.
 • Η στάση της πλειοψηφίας της ΠΟΕ – ΟΤΑ απέναντι στο ΠΑΜΕ είναι το πιο ασφαλές κριτήριο για να βγάλει ένας εργαζόμενος τα συμπεράσματά του. Πολεμά το ΠΑΜΕ με ΣΥΡΙΖΑίικη γραμμή, κρατάει εχθρική στάση απέναντι στα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, πράγμα που αντικειμενικά διευκολύνει την κυβέρνηση και τους σχεδιασμούς της.
 • Η «Συνδικαλιστική Ανατροπή» μαζί με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ διευκόλυναν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία. Στην πιο κρίσιμη στιγμή, που η κυβέρνηση έφερε στην Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση το πολυνομοσχέδιο που καταργεί το δικαίωμα στην απεργία, η ηγεσία της ΠΟΕ – ΟΤΑ, πιστή στον κυβερνητικό της ρόλο, αρνήθηκε να οργανώσει τον αγώνα, αρνήθηκε ακόμα και την κήρυξη 24ωρης απεργίας.
 • Η ηγεσία της ΠΟΕ – ΟΤΑ, ενώ αρνήθηκε να οργανωθεί η απεργιακή πάλη για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην απεργία, απλόχερα προκήρυξε απεργία με ένα πρωτάκουστο για τα συνδικαλιστικά χρονικά αίτημα, την «κατάργηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής». Πρόκειται για ένα αίτημα αντιεπιστημονικό, οπισθοδρομικό, αντιδραστικό και που σαφώς βολεύει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Με μοιρασμένους ρόλους με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ), καλλιεργούν από κοινού τον κανιβαλισμό και την ανθρωποφαγία, βάζουν τους βρεφονηπιοκόμους να τσακώνονται με τους νηπιαγωγούς, βγάζοντας και πάλι «λάδι» την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιλαϊκά μέτρα και κοροϊδία χωρίς τέλος από την κυβέρνηση

Είτε με κρίση είτε με ανάπτυξη, είτε με τη μορφή των μνημονίων είτε χωρίς αυτά, τα αντιλαϊκά μέτρα ήρθαν για να μείνουν και θα προστίθενται συνεχώς κι άλλα. Κοροϊδεύει η κυβέρνηση όταν λέει ότι τον Αύγουστο του 2018 βγαίνουμε από τα μνημόνια, ότι έρχεται για τους εργαζόμενους «φως στο τούνελ», αφού είναι γνωστό ότι έχουμεμνημόνια διαρκείας, σε βάθος δεκαετιών, μέσω του λεγόμενου Προγράμματος Σταθερότητας της ΕΕ.

Η όποια ανάπτυξη μπορεί να έρθει, θα είναι για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και σε κάθε περίπτωση πάνω στα συντρίμμια των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων. Ούτε ένα (!) μνημονιακό μέτρο δεν προτίθενται να καταργήσουν.

Συνδικάτα – οργανωτές της πάλης

Θέλουμε ένα σωματείο και εκλεγμένους αντιπροσώπους στο Συνέδριο που:

 • Θα έχουν ως σημαία του αγώνα τους το «σταθερή, μόνιμη δουλειά για όλους». Θα μπαίνουν μπροστά στον αγώνα ενάντια στην υποστελέχωση και την επιχειρηματική λειτουργία των  δημοσίων υπηρεσιών, ενάντια στις 7.000 απολύσεις συμβασιούχων που ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το Μάρτη του 2018.
 • Θα κάνουν υπόθεση όλων των εργαζομένων το σύνθημα «κάτω τα ξερά σας από τα ΒΑΕ, κοντά τα χέρια σας από το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας».
 • Θα οργανώνουν την πάλη ενάντια στη φοροληστεία, τους πλειστηριασμούς των κατοικιών, τις ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιών, την αντιδραστική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Διοίκησης, τη λεγόμενη αναθεώρηση του «Καλλικράτη».
 • Θα μπαίνουν μπροστά στον αγώνα για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους τόπους δουλειάς, ενάντια στην εντατικοποίηση της εργασίας και τα εργατικά «ατυχήματα», που στοίχισαν τη ζωή σε 36 συναδέλφους μας, τα τελευταία μόνο χρόνια.
 • Με αυταπάρνηση και αυτοθυσία θα μπουν μπροστά στον αγώνα για να μην περάσουν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για την κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία.
 •  Καθημερινά και ακούραστα θα οργανώνουν την πάλη στους τόπους δουλειάς, ώστε να βγει ο λαός στο προσκήνιο, να  περάσει το εργατικό κίνημα στην αντεπίθεση. Να αποσπάσουμε αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και  14ου μισθού, ξεπάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων, κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου της κρατικής αντιδραστικής «αξιολόγησης».
 • Θα μπαίνουν μπροστά στον αγώνα ώστε να αποτραπούν οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί κυβέρνησης – ΕΕ – δημάρχων και επιχειρηματικών ομίλων.

Αγώνας με προοπτική

Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, παραγωγικές, επιστημονικές και τεχνολογικές, για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των εργαζομένων, για μια φιλολαϊκή ανάπτυξη. Υπάρχει τεράστιος συσσωρευμένος πλούτος, όμως αυτός είναι  συγκεντρωμένος σε μια χούφτα επιχειρηματικών ομίλων. Η λύση βρίσκεται σε ένα κίνημα που παλεύει για να δυναμώσει ο ενιαίος αγώνας, η συμμαχία εργατοϋπαλλήλων, φτωχών αγροτών, μικροεπαγγελματιών, γυναικών, κάθε νέου και νέας, ώστε όλοι μαζί να εμποδίσουμε, να τους σταματήσουμε, να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική, μνημόνια και αφεντικά.

Αυτή είναι η γραμμή πάλης του ΠΑΜΕ και αυτό το κίνημα είναι που έχουμε ανάγκη σήμερα! Μόνο το ΠΑΜΕ έχει αυτόν τον προσανατολισμό, αυτήν τη γραμμή πάλης. Πάνω σε αυτό επιδιώκουμε την ενότητα όλων των εργαζομένων, όλων των λαϊκών στρωμάτων, τη δημιουργία προϋποθέσεων για να περάσουμε γρήγορα στη λαϊκή αντεπίθεση.”

Εδώ βρίσκεται η ελπίδα και η προοπτική

ΨΗΦΙΣΕ – ΣΤΗΡΙΞΕ

ΔΑΣ ΟΤΑ

Οι υποψήφιοι/ες που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ ΟΤΑ Ρόδου είναι με αλφαβητική σειρά :

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΥ ΗΛΙΑ

ΓΙΟΛΔΑΣΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ

ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ (ΓΙΟΥΛΗ) ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΚΟΤΤΟΡΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ  ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ

ΚΟΥΠΑΔΗ ΑΣΠΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ

ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ (ΝΤΕΠΗ) ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ

ΤΕΡΝΕΖΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΟΥ ΗΛΙΑ

ΦΙΣΚΙΛΗ ΜΑΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ

ΧΑΣΤΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ