Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή, προς τον Υπουργό Εσωτερικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Χρήστος Κατσώτης και Νίκος Μωραΐτης, για το ζήτημα της τεράστιας υποστελέχωσης των Περιφερειών και ειδικά των Νησιωτικών Περιφερειών, ζητώντας να προχωρήσει η Κυβέρνηση σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων.
Στην Ερώτησή τους αναφέρουν:
«Είναι γνωστό σε όλους ότι οι αυξημένες συνταξιοδοτήσεις των τελευταίων χρόνων και η συνεχιζόμενη “απαγόρευση” επί της ουσίας των προσλήψεων έχει οδηγήσει τους ΟΤΑ και πολλές δημόσιες υπηρεσίες γενικότερα να υπολειτουργούν και να μην μπορούν να υλοποιήσουν βασικές τους αρμοδιότητες και να εξυπηρετήσουν τους πολίτες.
Οι ίδιοι λόγοι έχουν οδηγήσει τις Περιφέρειες της χώρας σε μείωση του αριθμού των υπαλλήλων τους, κατά 40% και πλέον, από το 2009.
Η τραγική αυτή υποστελέχωση εκφράζεται ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως κοινωνικούς λειτουργούς, κτηνιάτρους κλπ. και σε συγκεκριμένες περιοχές με μεγαλύτερη ένταση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μη ύπαρξη ούτε ενός κοινωνικού λειτουργού στην Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς εδώ και 8 περίπου χρόνια, που οδήγησε σε αδυναμία ολοκλήρωσης υποθέσεων υιοθεσιών, ενός τόσο ευαίσθητου κοινωνικά ζητήματος.
Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού των αναγκαίων ειδικοτήτων, νομοθέτησε πέρυσι με το άρθρο 91 του ν. 4483/2017 το δικαίωμα σε κάθε Περιφερειάρχη Νησιωτικής Περιφέρειας να αναθέτει στους υπαλλήλους καθήκοντα και άλλης Περιφερειακής Ενότητας από αυτήν που έχουν τοποθετηθεί.
Με τη ρύθμιση αυτή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ νομιμοποίησε και μονιμοποίησε το μοίρασμα ενός υπαλλήλου σε δύο υπηρεσίες δύο Περιφερειακών Ενοτήτων, μονιμοποίησε την τραγική υποστελέχωση, που υπάρχει στις Περιφέρειες, ευθυγραμμιζόμενη πλήρως με τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, που συναποφασίζει με ΕΕ και ΔΝΤ, υλοποιώντας τους σχεδιασμούς για ένα μικρό και επιτελικό κράτος, με φτηνούς και ευέλικτους εργαζόμενους.
Αντί η νησιωτικότητα και οι αυξημένες ιδιαιτερότητες σε ένα νησί να αποτελούν δεδομένο για να είναι κάθε δημόσια οργανική μονάδα πλήρως στελεχωμένη, χρησιμοποιήθηκε ως αφορμή για να νομοθετηθεί η εν λόγω διάταξη.
Αναμενόμενο ήταν η ρύθμιση αυτή και πολύ περισσότερο η εφαρμογή της από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων να ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών από τους εργαζόμενους όλων των Περιφερειών της χώρας.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε τι ενέργειες θα προχωρήσει προκειμένου να καταργήσει το άρθρο 91 του ν. 4483/2017, να άρει την “απαγόρευση” των προσλήψεων, τουλάχιστον για όλες τις Νησιωτικές Περιφέρειες, όπως ισχύει και για τους νησιωτικούς Δήμους (ν.4093/2012, υποπαράγραφος ΣΤ.1) και να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων».