Ανακοίνωση της ΑΜΚΕ “Λαβύρινθος” και η απάντηση του Αντιδημάρχου Πολιτισμού Δήμου Ρόδου

Η ΑΜΚΕ “Λαβύρινθος γνωστοποίησε την διακοπή της συνεργασίας της με τον Δήμο στις 12 Μαρτίου, αναφέροντας συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της:

“Κατά την περσινή θερινή περίοδο είχαμε την ιδιαίτερη χαρά και τιμή να υλοποιήσουμε πολιτιστικές δράσεις (Μουσικά Σεμινάρια, Μουσικές Εκδηλώσεις) σε υψηλό επίπεδο και στη λογική  ανάπτυξης μιας μόνιμης Πολιτιστικής  δομής  στην πανέμορφη περιοχή του Προφήτη Ηλία.
Η λογική αυτή μας παρουσιάστηκε ως πρόταση με σοβαρό υπόβαθρο από τη Δημοτική Αρχή της Ρόδου και ως μέρος ενός στρατηγικού σχεδιασμού που είχε ως στόχο αφενός  την αναπτυξιακή προοπτική μιας  περιοχής ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και την αξιοποίηση συγκεκριμένων υποδομών  και αφετέρου την ενίσχυση της τουριστικής ταυτότητας του νησιού με τη διοργάνωση σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Σε αυτή την κατεύθυνση, πραγματοποιήθηκαν 16 Μουσικά Σεμινάρια στον Προφήτη Ηλία (Συγκρότημα Έλαφος) και 9 μουσικές παραστάσεις (Μουσικές Κυριακές) στην παλιά πόλη της Ρόδου. Τα όποια σοβαρά οργανωτικά προβλήματα προέκυψαν δε στάθηκαν εμπόδιο  στην υλοποίηση δράσεων που θεωρούμε ότι έκαναν αίσθηση για την ποιοτική τους στάθμη και έτυχαν θερμής υποδοχής από την τοπική κοινωνία και τους επισκέπτες της Ρόδου.

Το Μουσικό Εργαστήρι ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ, ως όφειλε,  υπέβαλε έγκαιρα (από τις 8-1-2018) μια νέα, αναλυτική πρόταση που περιελάμβανε ακόμα περισσότερες δράσεις, εγγυήσεις για αποφυγή των δυσχερειών που παρουσιάστηκαν αλλά και όρους συνεννόησης για την εξασφάλιση μιας καλής συνεργασίας  για την υλοποίηση  των δράσεων.
Δυστυχώς, μετά από συνεχείς προσπάθειες επικοινωνίας ( μέσω τηλεφώνου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) που περιελάμβαναν ακόμα και τη φυσική παρουσία μας στη Ρόδο προκειμένου να αποκτήσουμε μια σαφή εικόνα των προθέσεων και των αποφάσεων των εκπροσώπων του Δήμου Ρόδου, δεν έχουμε έως και σήμερα καμία απολύτως  επίσημη ενημέρωση.

Οι διάφορες “διαρροές” που έχουν πέσει στην αντίληψή μας περί υπερβολικών οικονομικών απαιτήσεων  για την υλοποίηση των δράσεων μας ελπίζουμε να είναι ανυπόστατα ψεύδη αυτών που τα μεταφέρουν και να μην αποτελούν θέση και άποψη του Δήμου Ρόδου. Άλλωστε, τα οικονομικά δεδομένα της πρότασης εύκολα μπορούν να δημοσιοποιηθούν και να αξιολογηθούν από τον καθένα.
Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε παρά να κοινοποιήσουμε την απόφαση μας να αποκλείσουμε  το όποιο ενδεχόμενο συνεργασίας  λόγω χρονικών, πλέον,  περιορισμών αλλά και λόγω της διαμορφωμένης κατάστασης έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο μερών.
Πρόεδρος της ΑΜΚΕ Ross Daly”
Στην παραπάνω ανακοίνωση ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού, Μεσαιωνικής Πόλης & Μνημείων Ρόδου κ. Τέρης Χατζηϊωάννου δηλώνει σήμερα τα εξής: 

“Με μεγάλη έκπληξη κι απογοήτευση διαβάσαμε στον τοπικό Τύπο ανακοίνωση της ΑΜΚΕ «Λαβύρινθος», για τη μη ανανέωση της συνεργασίας με το Δήμο Ρόδου για το καλοκαίρι του 2018.

    Μετά από την επιτυχημένη, όπως και οι ίδιοι αποδέχονται πρώτη συνεργασία το καλοκαίρι του 2017, παρά τις πράγματι αρκετές οργανωτικές δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, εφ’ όσον ήταν μια πιλοτική για μας, αλλά και για τους ίδιους χρονιά. Σημειωτέον ότι η υποστήριξη μιας τόσο μεγάλης παραγωγής ήταν πρωτόγνωρη κι οργανωτικά, αλλά και οικονομικά και για το δήμο Ρόδου.

  Στις μέχρι προ ολίγων μόλις ημερών συνομιλίες σ’ ένα καλό και αγαστό κλίμα με τον ίδιο τον καλλιτεχνικό Δ/ντή, αγαπητό Ross Daly, αλλά και τους συνεργάτες του, ζητήσαμε απλά το χρόνο που χρειάζεται για να ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις, στο πλαίσιο ενός γενικότερου προγραμματισμού που σχεδιάζεται για το πολιτιστικό καλοκαίρι του 2018 και φυσικά για την ανεύρεση των αντίστοιχων κονδυλίων.

  Να θυμίσουμε ότι λόγω του επετειακού έτους Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που έχει ανακηρύξει ο Δήμος της Ρόδου με αφορμή και τα 30 χρόνια ένταξης της Μεσαιωνικής Πόλης στην UNESCO, σχεδιάζονται πολλές και σημαντικές δράσεις σε συνεργασία με το ΥΠΠΟA, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδ/σου κι άλλους σημαντικούς φορείς, στις οποίες προσπαθούσαμε να εντάξουμε και το Μουσικό Καλοκαίρι με τον «Λαβύρινθο».

   Είναι γνωστοί οι ρυθμοί και οι διαδικασίες οικονομικών αποφάσεων και προγραμματισμών στους ΟΤΑ, κι οι συνεργάτες της ΑΜΚΕ «Λαβύρινθος»  έχουν πλήρη γνώση μέσα από την συνεργασία τους με άλλους Δήμους και Περιφέρειες.

   Απορούμε επίσης για τις «διαρροές» που αναφέρονται για τις οποίες διαβεβαιώσαμε επανειλημμένα ότι δεν γνωρίζουμε και δεν θα μπορούσαμε να έχουμε απολύτως καμιά σχέση σε κανένα επίπεδο.

  Παρ’ όλα αυτά εμείς σεβόμαστε την απόφασή τους και δεν έχουμε παρά να τους ευχαριστήσουμε για άλλη μια φορά για την παρουσία τους και την προσφορά τους στο νησί μας το περασμένο καλοκαίρι, ευχόμενοι καλή συνέχεια στο σημαντικό έργο τους κι αφήνοντας πάντα την πόρτα ανοικτή για οποιαδήποτε μελλοντική συνεργασία.”