Ανακοίνωση εξέδωσε η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Ξενοδοχοϋπαλλήλων με αφορμή τη δημοσιότητα που πήρε το “ναυάγιο” των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή νέας Πανελλαδικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης στα ξενοδοχεία. Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η ανακοίνωση, τα πράγματα είναι κρίσιμα για τους εργαζόμενου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής
“Δημοσιεύθηκε σε τοπικά ΜΜΕ, ρεπορτάζ σχετικά με τις εξελίξεις που αφορούν στην υπογραφή νέας Πανελλαδικής Συλλογικής Σύμβασης στα ξενοδοχεία.
Το ρεπορτάζ μιλά για ναυάγιο των διαπραγματεύσεων ενώ παραθέτει απόσπασμα από Δελτίο Τύπου της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων με το οποίο οι ξενοδόχοι εκφράζουν τη… λύπη τους που δεν υπογράφηκε σύμβαση.
Το δημοσίευμα αφήνει να εννοηθεί ότι η διαφωνία ήταν για το αν οι αυξήσεις θα ήταν 1 + 1% όπως ζητούσαν οι ξενοδόχοι ή 2 + 2% όπως ζητούσε η ηγεσία της Ομοσπονδίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Στην πραγματικότητα όμως, ξενοδόχοι και ηγεσία της Ομοσπονδίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων, κοροϊδεύουν τους ξενοδοχοϋπαλλήλους όλης της χώρας!
Γιατί από τις 16 Φεβρουαρίου είναι γνωστό ότι με αυτή τη σύμβαση, η ηγεσία της Ομοσπονδίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων ετοιμάζεται να κάνει ένα σπουδαίο δώρο στους ξενοδόχους των εποχικών ξενοδοχείων, τα οποία είναι άλλωστε η πλειοψηφία του κλάδου.
Εφόσον εφαρμοστεί τελικά μια τέτοια σύμβαση, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στις τουριστικές περιοχές θα είναι υποχρεωμένοι από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο να δουλεύουν 7 μέρες την εβδομάδα, όσες ώρες θέλει ο εργοδότης, αλλά θα πληρώνονται μόνο για πενθήμερο και οχτάωρο. Τις επιπλέον μέρες και ώρες, θα τα δίνει σε ρεπό ο εργοδότης τον Οκτώβριο. Αυτό σημαίνει ότι ο μισθός των εποχικών ξενοδοχοϋπαλλήλων θα μειωθεί τουλάχιστο 30% !
Σημαίνει επίσης απολύσεις, αφού οι εργοδότες θα μπορούν, νόμιμα μάλιστα πια, να βγάζουν τη δουλειά με ακόμα λιγότερους εργαζόμενους.
Μόλις αυτό έγινε γνωστό , αντέδρασαν άμεσα σχεδόν 40 σωματεία από ολόκληρη τη χώρα. Αυτό είναι που τελικά οδήγησε την ηγεσία της Ομοσπονδίας ξενοδοχοϋπαλλήλων να αναδιπλωθεί και να μην υπογράψει τη σύμβαση έκτρωμα, αλλά να προσφύγει στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).
Με την εξέλιξη αυτή, οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα θα μείνουν χωρίς Συλλογική Σύμβαση για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, αφού στις 31 Μαρτίου λήγει και η τρίμηνη μετενέργεια. Η προσφυγή στον ΟΜΕΔ δε λύνει κανένα πρόβλημα. Θα περάσουν μήνες πριν βγάλει απόφαση, αλλά και το ίδιο το περιεχόμενο της απόφασης θα είναι αρνητικό για τους εργαζόμενους του κλάδου.
Θα είναι αρνητικό, καθώς η αρμοδιότητα του ΟΜΕΔ είναι να συμβιβάσει τις προτάσεις των δυο πλευρών. Οι δυο πλευρές όμως τα έχουν βρει σε ότι αφορά την κατάργηση της αμοιβής για την 6η και 7η μέρα δουλειάς και τις υπερωρίες, την επίσημη δηλαδή κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου δουλειάς και των ημερών ανάπαυσης των εργαζομένων. Η όποια μικροδιαφωνία δεν αφορούσε την ουσία αλλά στο παζάρεμα αν θα ισχύει αυτό το καθεστώς έναν επιπλέον μήνα.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα των «σκληρών διαπραγματεύσεων» που γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες, μακριά από τους εργαζόμενους.
Είναι σίγουρο ότι σε κάθε περίπτωση αυτή η κατάσταση θα πυροδοτήσει αρνητικές εξελίξεις και στην περιοχή μας, παρά το γεγονός ότι υπάρχει τοπική κλαδική σύμβαση σε ισχύ. Οι ξενοδόχοι δηλαδή είτε με το να καταγγείλουν τη σύμβαση που υπάρχει, είτε με άλλους τρόπους θα προσπαθήσουν να επιβάλλουν τους καινούριους όρους και στην περιοχή μας.
Δεν πρέπει να το αφήσουμε να περάσει. Μόνο εμείς με την οργάνωσή μας μπορούμε να το σταματήσουμε. Οργάνωση που πρέπει να ξεκινάει πρώτα απ΄ όλα μέσα στο ίδιο το ξενοδοχείο, αφού εκεί είναι που θα προσπαθήσει ο εργοδότης να επιβάλλει αλλαγές, να μας αφαιρέσει δικαιώματα. Οργάνωση όμως που πρέπει και να συνδέεται με ένα κλαδικό Σωματείο ισχυρό, που να μην τα διπλώνει. Που στο Διοικητικό του Συμβούλιο να έχει εκλεγμένους πρωτοπόρους αγωνιστές, όχι συμβιβασμένες και εργοδοτικές ηγεσίες.
Οι εξελίξεις αυτές, πρέπει να αποτελέσουν πρόσθετο κριτήριο για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους της περιοχής μας, ειδικά μπροστά στη Γενική Συνέλευση και τις εκλογές του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων που είναι σύντομα.
Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) Ξενοδοχοϋπαλλήλων”