Πριν από τέσσερις μέρες η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Επισιτισμού Τουρισμού ανακοίνωσε , ότι πρότεινε στους ξενοδόχους την απόλυτη κατάργηση του σταθερού ημερήσιου και εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας.
Όπως κατήγγειλε η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ, “Για το διάστημα από Ιούλη μέχρι και Σεπτέμβρη για τα εποχικά ξενοδοχεία της χώρας στα οποία δουλεύει η πλειοψηφία των ξενοδοχοϋπαλλήλων, δεν θα υπάρχει ούτε ωράριο, ούτε ρεπό. Οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν όποτε και όσο θέλει ο ξενοδόχος. Κι όσο για πληρωμή, θα πάρουν -αν προλάβουν- ρεπό …όταν κλείσει το ξενοδοχείο.
Πρόκειται για την πιο αντιδραστική πράξη μιας πλειοψηφίας στην Ομοσπονδία που είναι εδώ και χρόνια ο λαγός για όλα τα αντεργατικά σχέδια που εξυφαίνει το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις του, η ΕΕ. Ξηλώνει σε κάθε υπογραφή της ένα-ένα ό,τι κατακτήθηκε στα 40 προηγούμενα χρόνια. Θέλουν να μας πάνε χρόνια πίσω, όταν δουλεύαμε χωρίς ωράριο για ένα κομμάτι ψωμί!”
Το τσάκισμα κάθε εργατικής κατάκτησης είναι προϋπόθεση για την περιβόητη “δίκαιη” ανάπτυξη, που στην πραγματικότητα σημαίνει κέρδη για το κεφάλαιο, ατελείωτες θυσίες για τους εργαζόμενους.
Μια εικόνα της αύξησης των κερδών των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, που βγαίνουν από το “στύψιμο” των εργαζομένων, παρουσιάζει με σημερινό δελτίο τύπου η ICAP GROUP ΑΕ.
Συγκεκριμένα στην «Κλαδική Μελέτη της ICAP GROUP AE για τις «Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις», που εκπόνησε η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της εταιρείας αναφέρονται ,ότι:
” Η αύξηση της τουριστικής κίνησης και των διανυκτερεύσεων οδήγησε και σε διεύρυνση των εσόδων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων τα τελευταία έτη.
- H σημαντική αύξηση της τουριστικής κίνησης προς τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια (2013-2017), υπήρξε σωτήρια για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που κατέγραψαν αυξημένα έσοδα και κέρδη.
- Οι συνολικές αφίξεις αλλοδαπών τουριστών εκτιμάται ότι κυμάνθηκαν στο νέο επίπεδο «ρεκόρ» των 26 εκατ. το 2016, παρουσιάζοντας περαιτέρω αύξηση σε σχέση με το 2016.
- Αύξηση στον κύκλο εργασιών τους παρουσίασαν και οι τρεις κατηγορίες ξενοδοχείων την περίοδο 2014-2017 (Πολυτελείας, Α’ και Β’ κατηγορίας).”
Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία του 2016, σε όλα τα ξενοδοχειακά καταλύματα της χώρας πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 80 εκατ. διανυκτερεύσεις, ενώ η μέση ετήσια πληρότητα όλων των ξενοδοχείων της χώρας ανήλθε σε 50,1% έναντι 49,1% το 2015.
Οι αλλοδαποί τουρίστες αποτελούν τον κύριο «πελάτη» για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας μας, καθώς πάνω από το 80% του συνόλου των διανυκτερεύσεων στα διάφορα ξενοδοχειακά καταλύματα πραγματοποιούνται από αλλοδαπούς.
Αναφορικά με τον αριθμό των ξενοδοχειακών καταλυμάτων που λειτουργούν στη χώρα μας, το έτος 2016 λειτούργησαν 9.730 ξενοδοχειακές μονάδες με περίπου 790 χιλ. κλίνες. Τα ξενοδοχεία των δύο αστέρων αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού (ποσοστό 42% περίπου). Στην περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός κλινών (μερίδιο περίπου 25%).
Αναλυτικά το δελτίο τύπου της ICAP GROUP ΑΕ εδώ .
Όποιοι, λοιπόν, καλούν τους ξενοδοχοϋπάλληλους να αποδεχτούν μειώσεις στους μισθούς, δουλειά χωρίς ανάπαυση, για να θησαυρίζουν τ’ αφεντικά, στην ουσία τους καλούν να αποδεχτούν τη μοίρα του μισθωτού σκλάβου. Και αυτή η μοίρα δεν θ’ αλλάξει όσο οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, όλοι οι εργαζόμενοι, δεν αντικρίσουν κατάματα την αλήθεια, δε βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα. Οσο δεν θα διεκδικούν τελικά μια άλλη κοινωνία. Μια κοινωνία που θα υπηρετεί τις ανάγκες της πλειοψηφίας των ανθρώπων και όχι μιας χούφτας σφετεριστών.