Το Εργατικό Κέντρο ΒΣΔ καταγγέλλει την Περιφέρεια Ν.Αιγαίου για την απόφαση λειτουργίας καταστημάτων τις Κυριακές

Κυριακή αργία

Κυριακή αργίαΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

‘Εδρα:Κως-Πορφυρίου 21 ΤΚ 85300 Τηλ-Φαξ 2242022394 email:ekvsd@otenet.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κατόπιν απόφασης του Αντιπεριφειάρχη Δωδεκανήσου, πάρθηκε η απόφαση λειτουργίας καταστημάτων Κω, Κάλυμνο, Νίσυρο, Λέρο, Πάτμο κ.α.  για το χρονικό διάστημα 01 Απριλίου μέχρι 31 Οκτωβρίου, για κάθε Κυριακή.

Η απόφαση που  αφορά το Βόρειο Συγκρότημα και δημοσιοποιήθηκε ήδη σε ΦΕΚ  πάρθηκε μετά από σύσκεψη στις 13/12/2017.

Το ότι το Εργατικό Κέντρο Β Συγκ/τος Δωδ/σου ή Α’βάθμια σωματεία  δεν ενημερώθηκαν για να καταθέσουν τις θέσεις τους  είναι ένα μικρό δείγμα  υπολογισμού των εκατοντάδων εργαζομένων της περιοχής στο εμπόριο.

Η λέξη «προαιρετικά», στην απόφαση, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση  να αλλάξει  το γεγονός ότι πρόκειται για μια αντεργατική απόφαση που προστίθεται  σε μια σειρά από άλλα αντεργατικά μέτρα που εφαρμόζονται.

Η Αρχή της Περιφέρειας Ν. Αιγαιού γνωρίζει ότι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η λαϊκή οικογένεια που ούτως ή άλλως δεν έχουν περίσσευμα για αγορές, πέρα από τα αναγκαία,δεν χρειάζονται την Κυριακή για να ψωνίσουν.

Η συγκεκριμένη απόφαση συνέχεια της  επίθεσης ενάντια σε μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις  του εργατικού κινήματος, της Κυριακής Αργίας ,πατάει σε προηγούμενες   και σύγχρονες  αποφάσεις  των προηγούμενων κυβερνήσεων όσο και της σημερινής  Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προκειμένου  να  συμβάλλει με τον καλύτερο τρόπο στην υποσχόμενη ανάπτυξη των  μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και μεγαλεμπόρων.

Δεν τους έπιασε ο πόνος  για την ανάγκη κατανάλωσης  των εργαζόμενών ούτε για το εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων!

Δικά τους στοιχεία μαρτυρούν ότι το μέτρο  λειτουργίας καταστημάτων  ευνοεί  τους μεγαλέμπορους, τα εμπορικά κέντρα και τα σούπερ μάρκετ. Συμπαρασύρει δε  και άλλους κλάδους ,σμπαραλιάζοντας δικαιώματα εργαζομένων και μικρών αυτοαπασχολούμενων.

Η απόφαση  ανοίγει δρόμους για την χρονική της επέκταση και μονιμοποίηση  εφόσον εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων ομίλων. Ας μην ξεχνάμε ότι περίπου 3 χρόνια τώρα, παίρνονται συνεχώς αποφάσεις για την καθιέρωση της Κυριακής ως εργάσιμη μέρα. Ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση της κυριακάτικης προσαύξησης, θέτει υπό αμφισβήτηση την 5ήμερη εργασία,ιδιαίτερα στην περιοχή μας όπου με επιχείρημα τον τουρισμό τα ωράρια εργασίας και οι συνθήκες έχουν γίνει λάστιχο.

Το Εργατικό Κέντρο  καταγγέλλει στους εργαζόμενους της περιοχής  την απόφαση  της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για λειτουργία των καταστημάτων  τις Κυριακές και δηλώνει πως

Η Κυριακή αργία αποτελεί κατάκτηση της εργατικής τάξης.

Η κατάργηση της δεν αφορά μόνο τους εμποροϋπαλλήλους άλλα  όλους τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχαλούμενους.

Γιαυτό  θα παλέψουμε ενάντια στην εφαρμογή της  με τους εργαζόμενους στο εμπόριο  και τους αυτοαπασχολούμενους.

Διεκδικούμε:

  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Κατάργηση των αντεργατικών – αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις, μειώνουν τους μισθούς με τη διάλυση των ΣΣΕ
  • ΟΧΙ στην εφαρμογή της απόφασης του Αντ/ρχη Δωδ/σου που αφορά τη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές.